Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
Εργαλείο για την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Με την επίκληση της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να αποτελεί διαχρονικό εργαλείο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ ανά τον πλανήτη, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» το 2020 έχει συνταχθεί στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Μοιραία» η έκθεση και οι σχετικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων εστιάζουν στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα σχέδια της αστικής τάξης των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, επιχειρώντας να απαντήσει στις πρόσφατες επικρίσεις του Κινέζου ομολόγου του για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι... «η Αμερική διαφέρει και σε αυτό», γιατί τα βγάζει όλα στο φως...

Ετσι, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεχωρίζουν οι καταγγελίες για «γενοκτονία» που επιχειρεί η Κίνα σε βάρος των Ουιγούρων, οι «ωμότητες» του «καθεστώτος Ασαντ» στη Συρία, οι στοχοποιήσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και η «επίμονη κρατική διαφθορά» στη Ρωσία.

Για τον Ιράν αναφέρονται «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος στους πολίτες», αλλά και μέσω της «στρατιωτικής υποστήριξης στο καθεστώς Ασαντ και τη λιβανέζικη "Χεζμπολάχ"» και η στήριξη στους σιίτες Χούτι της Υεμένης.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, γίνεται κριτική για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω δολοφονιών, συλλήψεων δεκάδων χιλιάδων ατόμων, πολιτικών και δημοσιογράφων που επικρίνουν την κυβέρνηση. Αφήνοντας και ένα «παράθυρο» (για ευνόητους λόγους) ότι για τα παραπάνω... δεν φταίει απαραίτητα η κυβέρνηση, αναφέρεται ότι αυτή «πήρε περιορισμένα μέτρα» για να «ασκήσει διώξεις και να τιμωρήσει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «η ατιμωρησία παραμένει πρόβλημα»...

Στην Υεμένη η έκθεση επικρίνει τους Χούτι, αλλά σχεδόν καμία κριτική δεν γίνεται για τα εγκλήματα σε βάρος αμάχων από τις δυνάμεις του Προέδρου Χάντι και τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας. Η δε φιλική στάση στη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας αποτυπώνεται στους επαίνους στην ηγεσία της χώρας επειδή έβαλε πλαφόν τα 10 χρόνια στην κάθειρξη ανηλίκων, ενώ εκτιμά πως έχει κάνει προόδους σε ελευθερίες που αφορούν τις γυναίκες.

Νέο τεράστιο πακέτο για επενδύσεις στις υποδομές

Στο μεταξύ, αργά χτες βράδυ, αναμενόταν να παρουσιαστεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση στο Πίτσμπουργκ, το νέο πακέτο 3 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη των μονοπωλίων σε συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης και ραγδαίας ανόδου της Κίνας.

Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αμερικανικό Σχέδιο Θέσεων Εργασίας» (American Jobs Plan) και με έντονη την προσπάθεια για ενσωμάτωση των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου, αιχμή του σχεδίου που έχει 8ετή ορίζοντα είναι η προώθηση μεγάλων κρατικών επενδύσεων στον τομέα των υποδομών (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, συγκοινωνίες, δημόσια κτίρια, δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης, τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ.), με σκοπό τη στήριξη των κερδών των αμερικανικών μονοπωλίων, την ενίσχυση της θέσης τους στο διεθνή ανταγωνισμό και «να φέρουμε τις ΗΠΑ σε θέση να ξεπεράσει στον ανταγωνισμό την Κίνα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που διένειμε ο Λευκός Οίκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ