ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Συμπύκνωση» αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με «καταλύτη» την πανδημία

«Τσουνάμι» πτωχεύσεων και εκτίναξη της ανεργίας με την απόσυρση των μέτρων βλέπει η έκθεση της ΤτΕ

Eurokinissi

Η αύξηση πτωχεύσεων επιχειρήσεων, η συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, παράλληλα με την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, καθώς και η αύξηση της φτώχειας και οι διευρυνόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες τόσο μεταξύ χωρών όσο και μεταξύ νοικοκυριών εντός των χωρών, εντοπίζονται ως τα «κορυφαία ζητήματα που θα απασχολήσουν την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα στη μεταπανδημική περίοδο». Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρα, που δημοσιεύτηκε χτες.

Τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο και σε ό,τι αφορά τις αναμενόμενες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ «με το πέρας της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους» και συγκεκριμένα:

-- Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.

-- Το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα «κόκκινα» δάνεια).

Γίνεται επίσης λόγος για δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων (επιχειρηματικά χρέη που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους και θα φορτωθούν στη συνέχεια στους κρατικούς προϋπολογισμούς), οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, εισοδηματική στήριξη στους απολυόμενους εργαζομένους και άλλοι παράγοντες «οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και επιβραδύνουν την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία», τονίζει η ΤτΕ.

Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται, η κρίση προκάλεσε σημαντικές μακροοικονομικές, χρηματοπιστωτικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις, το κόστος των οποίων δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. «Ταυτόχρονα όμως λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών. Επιτάχυνε τάσεις που είχαν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται και συμπύκνωσε μέσα σε λίγους μήνες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», διαπιστώνει η έκθεση της ΤτΕ αναφορικά με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που κλιμακώνονται με φόντο την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Ανάκαμψη στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΤτΕ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 θα διαμορφωθεί σε 4,2%, με την επισήμανση ότι «η πρόβλεψη αυτή εμπεριέχει αβεβαιότητα, εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη δυνατότητα άμεσης άρσης πολλών περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων, αλλά και με τα ιδιαίτερα δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας».

Οπως επισημαίνεται σχετικά, «η πρόταξη των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ που θα επιτρέψει όχι μόνο την κάλυψη του παραγωγικού κενού, αλλά και - σημαντικότερα - την ενεργοποίηση της συνολικής προσφοράς για την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του δυνητικού προϊόντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σε συνδυασμό με το μπαράζ των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που προβλέπονται σε αυτό, παρέχει - σύμφωνα με την ΤτΕ - μια «μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας».

Επισημαίνεται ακόμα ότι την επαύριο της πανδημίας απαιτείται ιεράρχηση των μεσοπρόθεσμων προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής γύρω από τρεις κεντρικούς άξονες: Την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας ώστε να διασφαλίζεται το αξιόχρεο της χώρας, την ενίσχυση του αναπτυξιακού προσανατολισμού της δημοσιονομικής πολιτικής και την επιτάχυνση της υλοποίησης του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής των πιστωτικών ιδρυμάτων από τα «χαμηλής ποιότητας» στοιχεία ενεργητικού τους.

Ειδικότερα, τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν τέλη Δεκέμβρη 2020 σε 47,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 21 δισ. ευρώ συγκριτικά με τέλη Δεκέμβρη 2019. Ως ποσοστό επί του συνολικού τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνονται στο 30,2%, έναντι μέσου όρου 2,6% στην ΕΕ. Η ΤτΕ προτείνει, συμπληρωματικά με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα «Ηρακλής», τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική εκτιμάται ότι το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 7,0% του ΑΕΠ και το κρατικό χρέος σε 205% του ΑΕΠ, ενώ για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται σε 5,3% του ΑΕΠ.

Εκθεση ΔΝΤ

Από την πλευρά του το ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου δημοσιοποίησε χτες την έκθεση με τις «παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2021 αναμένεται να ανέλθει σε 3,8% και για το 2022 σε 5%, έναντι βύθισης 8,2% το 2020.

Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής:

Ευρωζώνη: 4,4%, 3,8% (από -6,6% το 2020). Γερμανία: 3,6%, 3,4% (από -4,9%). Γαλλία: 5,8%, 4,2% (από -8,2%). Ιταλία: 4,2%, 3,6% (από -8,9%). Ισπανία: 3,3%, 2,5% (από -4,8%).

HΠΑ: 6,4%, 3,5% (από -3,5%). Kίνα: 8,4%, 5,6% (από +2,3%). Ιαπωνία: 3,3%, 2,5% (από -4,8%). Ηνωμένο Βασίλειο: 5,3%, 5,1% (από -9,9%). Ρωσία: 3,8%, 3,8% (από -3,1%).

Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία αναμένονται ρυθμοί 6,0% και 4,4% αντίστοιχα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θα... επαναδιαπραγματευτεί και το νέο «μνημόνιο» του «Ταμείου Ανάκαμψης»

Την πρόταση για «μορατόριουμ» ώστε να ανακοπούν οι αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κontra» το βράδυ της Δευτέρας. Η κυβέρνηση «θα έπρεπε να δεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσα, τουλάχιστον να είχε κηρύξει ένα πολιτικό μορατόριουμ ώστε να μην προκαλεί πολιτική και κοινωνική ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά, εισηγούμενος μια μικρή χρονική μετάθεση του αντιλαϊκού κυβερνητικού σχεδιασμού και όχι ματαίωσή του, αφού εξάλλου πρόκειται για σχεδιασμό που πατάει στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στις «ράγες» του «κοινού τους σχεδίου», της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Απ' αυτή τη σκοπιά άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για την «απουσία συνεννόησης» και σε ό,τι αφορά τη διανομή του πακτωλού του «Ταμείου Ανάκαμψης», και μάλιστα από τη σκοπιά των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις, τα οποία παραδέχτηκε ότι δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις.

Επιχειρώντας να καλλιεργήσει και προσδοκίες ότι τα κονδύλια που πληρώνουν οι λαοί και πηγαίνουν «συστημένα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με επιπλέον «μπόνους» και όρο την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και προς όφελος του λαού, είπε πως «φοβάμαι ότι το εργαλείο αυτό πάει στράφι και οι πόροι, οι πάρα πολύ σημαντικοί πόροι θα κατευθυνθούν σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (...) Μιλάμε για πόρους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δυναμική αναπτυξιακή». Κάλεσε το λαό να στηρίξει μια... αναθεώρηση του αντιλαϊκού σχεδίου λέγοντας πως «εμείς δεν θα τα εφαρμόσουμε. Εμείς θα τα ανατρέψουμε με την ψήφο του ελληνικού λαού και θα ζητήσουμε αναθεωρημένο πρόγραμμα στην Κομισιόν».

Με αυτό ως δεδομένο ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε σε κραυγές, όπως ότι η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση και ούτε σταθερή στρατηγική, όπως είπε, ενώ αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας που κουμπώνουν στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ισχυρίστηκε πως «η χώρα αναβάθμισε τη γεωπολιτική της θέση στην πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε πίσω της τη θετική Συμφωνία των Πρεσπών που κάποιοι τότε πολέμησαν για πολιτικούς λόγους».

Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στα πλαίσια του ρεαλισμού» και ότι «θέλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα», δίνοντας το στίγμα της προσπάθειάς τους να οικειοποιούνται και να ενσωματώνουν αγωνιστικές και ριζοσπαστικές διαθέσεις και ταυτόχρονα να παρουσιάζονται στο κεφάλαιο ως η πιο αποτελεσματική δύναμη αστικής διαχείρισης έναντι της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές Πολάκη, διαχώρισε τη θέση του με τη φράση «δεν είναι η ΝΔ παράταξη δοσιλόγων όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα, όπως μας έχουν κατηγορήσει».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο, στο Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με μέλη του ΓΣ προχτές, όπου με αφορμή την απόφαση του Ταμείου να περιορίσει τη μετοχική του θέση ως κατόχου της πλειοψηφίας των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, εξέφρασε την «αγωνία» του για την «ευστάθεια των τραπεζών».

Με την ίδια «έγνοια» που υπηρέτησε και με το παραπάνω ως κυβέρνηση, στην επιστολή του καλεί το ΤΧΣ «να εμποδίσετε την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων» και ενημερώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στις αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές αρχές στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΔΕΔΔΗΕ
Πληθώρα υποψηφίων από ΗΠΑ

Κανένα από τα κινεζικά σχήματα στην επόμενη φάση

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ ΑΕ. Τα επενδυτικά σχήματα που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας - όπου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές - είναι τέσσερα με προέλευση τις ΗΠΑ, δύο από την Αυστραλία, δύο καναδικά, ένα γαλλικό κι ένα ιταλικό και συγκεκριμένα: ADRIAN Infrastructure Funds (Γαλλία), BCI - British Columbia Investment Management Corporation (Καναδάς), BLACKROCK (ΗΠΑ), CVC Capital Partners (ΗΠΑ), F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure (Ιταλία), First Sentier Investors (Αυστραλία) KKR (ΗΠΑ), MACQUARIE (Αυστραλία), Oak Hill Advisors (ΗΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα τρία κινεζικά επενδυτικά σχήματα που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, δηλαδή οι China South Power Grid, China Three Gorges και η Guangzhou Power, δεν πέρασαν στην επόμενη φάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ