ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας τα σωματεία

Τη Δευτέρα 12 Απρίλη η απεργία και η συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Ελευσίνα

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις εργαζομένων, κλιμακώνεται η προετοιμασία των σωματείων για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στο Θριάσιο Πεδίο τη Δευτέρα 12 Απρίλη, ενάντια στη μετατροπή του νοσοκομείου της περιοχής σε νοσοκομείο για τη νοσηλεία αποκλειστικά ασθενών με Covid-19 και με αιτήματα για τη θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η Δυτική Αττική από "πίσω αυλή" γίνεται πρωταγωνιστής - στις 12 Απρίλη θα μιλήσει ο λαός!», διαμηνύουν σωματεία και φορείς που καλούν στην απεργία και σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων).

Η πανθριασιακή απεργία έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, μετά από σύσκεψη σωματείων. Εκτός από τους εργαζόμενους και τα σωματεία στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσεις να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση παίρνουν και εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που δεν καλύπτονται από την απόφαση του Εργατικού Κέντρου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (7 π.μ. έως 3 μ.μ.) για τη Δευτέρα, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στους δήμους Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει την ίδια μέρα, από τις 7 π.μ., σε κατάληψη του αμαξοστασίου και του δημαρχείου της Ελευσίνας.

Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές από το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» και κλαδικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής έχει ήδη φτάσει σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Περιοδείες και εξορμήσεις έχουν γίνει σε μια σειρά χώρους στο Μέταλλο, σε εργοστάσια άλλων κλάδων, σε καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ, σε επιχειρήσεις logistics, ενώ η σχετική δραστηριότητα συνεχίζεται.

Αποφασιστική συνέχεια

Η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια των δεκάδων αγωνιστικών παρεμβάσεων των τελευταίων μηνών για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, με κοινή τους ανακοίνωση τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Παράρτημα Θριασίου), Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής απευθύνονται σε όλους τους συλλόγους και μαζικούς φορείς, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση, και ιδιαίτερα στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, ώστε να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας στους χώρους ευθύνης τους.

Την ίδια ώρα, το κείμενο υπογραφών που διακινεί διαδικτυακά το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» για τη στήριξη του αγώνα του έχει συγκεντρώσει ήδη εκατοντάδες ονόματα κατοίκων, που διεκδικούν την ακύρωση της μετατροπής του νοσοκομείου σε «μίας νόσου» και την ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ. Σε συνέχεια της πολύμορφης δράσης, σήμερα Παρασκευή διοργανώνεται νέα αυτοκινητοπορεία, στις 6 μ.μ., ξεκινώντας από τα «Lidl» στην Ελευσίνα.

Συνδικαλιστές αναδεικνύουν επίσης ότι η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, η οποία τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο προκήρυξε την απεργία, όλο αυτό το διάστημα στάθηκε απέναντι στην οργάνωση και τη διεκδίκηση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι παρά την απεργιακή απόφαση, η πλειοψηφία της διοίκησης αρνείται τη διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Δεν λείπουν και τα παραδείγματα από χώρους δουλειάς όπου οι ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις υπονομεύουν την απεργία. Στα ΕΛΠΕ, για παράδειγμα, το προεδρείο του ΠΣΕΕΠ πήρε απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας και όχι για απεργία. Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές που καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση, η οργάνωση του αγώνα βρίσκεται στα χέρια των σωματείων, των συνδικάτων και των μαζικών φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης.

Διαμαρτυρία για την ασφυξία από τα ΕΛΠΕ

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ελευσίνας έκαναν χτες το απόγευμα σωματεία και φορείς, για την «ασφυξία των ρύπων και του καρκίνου που εκπέμπουν τα φουγάρα των ΕΛΠΕ», εξαιτίας βλάβης που έχει προκληθεί στις εγκαταστάσεις τους.

Οπως τόνισαν, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ μέρες τώρα «τα φουγάρα των ΕΛΠΕ καπνίζουν καρκίνο», δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τη δημοτική αρχή Ελευσίνας, και την ίδια στιγμή το κράτος μετατρέπει το «Θριάσιο» σε νοσοκομείο μίας νόσου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», ενώ αντιπροσωπεία των σωματείων και των φορέων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στη δημοτική αρχή.

Περιοδεία του ΚΚΕ στην Ελευσίνα

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Η μετατροπή του «Θριάσιου» Νοσοκομείου σε νοσοκομείο μιας νόσου και η εκτεταμένη ρύπανση των τελευταίων ημερών από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής περιοδείας της Διαμάντως Μανωλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, στον δήμο Ελευσίνας.

Η Δ. Μανωλάκου συζήτησε με τους εργαζομένους στο αμαξοστάσιο του δήμου, ενώ είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Λεωνίδα Παππά. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Αργύρη Οικονόμου, και μίλησε στους εργαζόμενους. Τέλος, περιόδευσε σε καταστήματα της πόλης, σε επαγγελματίες και εργαζόμενους στο Εμπόριο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το «Θριάσιο» Νοσοκομείο σε νοσοκομείο μιας νόσου, γιατί ουσιαστικά πετάει εκτός νοσοκομείου χιλιάδες ασθενείς, ενώ μια βιομηχανική περιοχή, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινότητα, μένει χωρίς νοσοκομείο.

Αναφέρθηκε ακόμα στα αλλεπάλληλα φαινόμενα ρύπανσης που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ που «σπέρνουν» τον καρκίνο όλα αυτά τα χρόνια. Ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ κατέθεσε αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή Επίκαιρες Ερωτήσεις και για τα δύο ζητήματα. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση των συνδικάτων τη Δευτέρα.

Περιοδεία στο κέντρο της Ελευσίνας θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο, ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - XANIA
Αγωνιστική «υποδοχή» σήμερα του υπουργού Περιβάλλοντος

«Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε». Με αυτό το σύνθημα οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης δίνουν συνέχεια στις πολύμορφες και μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αρπαγή της γης με «εργαλείο» τους δασικούς χάρτες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και οργανώνουν αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Περιβάλλοντος, σήμερα, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Στην κινητοποίηση καλούν ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, Αμυγδαλοκεφαλίου, Βάμου, Βουκολίων, Ελους, Κρυονερίδας, Κολυμβαρίου, Μεσκλών, Μήθυμνας και Παλαιών Ρουμάτων.

Η επίσκεψη του υπουργού γίνεται κάτω και από την πίεση που ασκούν οι πολύμορφες και μαζικές κινητοποιήσεις, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να «ξεφουσκώσει» η λαϊκή οργή. Ετσι, την προηγούμενη Δευτέρα, ανακοινώθηκε πως τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα υπάρξει οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως «τα μέτρα αυτά δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων», ενώ η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει απάντηση σε καίρια αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των συναδέλφων».

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των Αγροτικών Συλλόγων για τους δασικούς χάρτες εκφράζουν δεκάδες εργατικά σωματεία της Κρήτης με κοινή τους ανακοίνωση. Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «και οι περισσότεροι από εμάς πληττόμαστε το ίδιο, αφού και ο μικρός κλήρος που διαθέτουμε για να συμπληρώνουμε το εισόδημά μας, να εξασφαλίζουμε το λάδι της χρονιάς, βρίσκεται στον αέρα! Η κοινή πάλη εργατών - αγροτών ενάντια στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους κάνει τον αγώνα μας πιο δυνατό και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας!».

Απόλυση μετά την καραντίνα

Την απόλυση εργαζόμενης από κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Λάρυμνα Λοκρίδας, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας, τονίζοντας παράλληλα ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα όσο και σε αυτό της Μαλεσίνας δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία και καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, η εργαζόμενη τέθηκε σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ ως πιθανό κρούσμα και με τη λήξη της, η εργοδοσία τής έδωσε αναγκαστική άδεια, χωρίς να διασαφηνίσει τον λόγο καθώς και το πότε θα επιστρέψει. Οταν τελικά επέστρεψε στην εργασία της, χωρίς κάποια δικαιολογία, της έγινε αλλαγή στο πόστο και μια βδομάδα μετά της ανακοινώθηκε η απόλυσή της.

Παράλληλα, το Σωματείο επισημαίνει ότι τόσο το συγκεκριμένο κατάστημα όσο αυτό της Μαλεσίνας, και παρά την έξαρση των κρουσμάτων, οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα τα τεστ, ενώ η εργοδοσία επιδίωξε να χρεώσει κανονική άδεια στους εργαζόμενους που νόσησαν ή έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.

Νεκρός εργάτης στη Λαμία

Ενας 54χρονος εργαζόμενος σε εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο της πόλης. Λίγο πριν τις 4 το απόγεμα, ο 54χρονος βρέθηκε από τους συνάδελφους του σφηνωμένος ανάμεσα σε δύο οχήματα ψυγεία χωρίς και οι ίδιοι να μπορούν να διευκρινίσουν την αιτία.

Στο μεταξύ, το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε χτες στο εργοστάσιο «ΚΑΓΙΑΣ» στην Περιβόλα Πατρών καταγγέλλει το Συνδικάτο Ποτών Τροφίμων Ν. Αχαΐας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το «ατύχημα» συνέβη «όταν το δάχτυλο συναδέλφου μας πιάστηκε σε μηχανή εν ώρα εργασίας και ακρωτηριάστηκε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ