ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στις 13.30 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με περιοδείες στα σεισμόπληκτα χωριά συνεχίζει τις παρεμβάσεις της η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποζημίωση και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων του Δήμου Ελασσόνας, που αποτελείται από φορείς και σωματεία της περιοχής, ενώ αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να επιδώσει το πλαίσιο αιτημάτων της, αύριο Τετάρτη στις 13.30, επιδιώκοντας ταυτόχρονα συνάντηση με τον περιφερειάρχη.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, «σαράντα μέρες μετά τον κύριο σεισμό, αυτό που έχει μείνει από τα επείγοντα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί και οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες της Περιφέρειας και του δήμου είναι τα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πληγέντες. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όλη αυτήν την κατάσταση. Στις άμεσες - κατεπείγουσες ανάγκες των σεισμόπληκτων δεν μπορεί να απαντά με ρυθμούς χελώνας και με το "νίπτω τας χείρας μου"».

Στα σημαντικά προβλήματα που αναδεικνύει η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης συγκαταλέγονται τα εξής:

-- Για δεκάδες οικογένειες δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι - κοντέινερ ή τροχόσπιτα που έχουν αιτηθεί, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μένουν σε πρόχειρα παραπήγματα ή ακόμα και μέσα σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα».

-- Συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων κατοίκων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα».

-- Στον δήμο Ελασσόνας δεν έχει καταφτάσει άλλη επιπλέον κρατική χρηματοδότηση πέρα από τα αρχικά 300 χιλ. ευρώ.

-- Από το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες οικογένειες και οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200 - 6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

-- Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις πληγείσες επιχειρήσεις (μικρομάγαζα, καφενεία, παντοπωλεία, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κ.ά.), για την αποκατάσταση των ζημιών τους, δυσχεραίνουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν έστω κάποια αποζημίωση.

-- Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από το κράτος για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

-- Η αποκατάσταση των σχολείων από τις καταστροφές που έχουν υποστεί δεν προχωρά, με αποτέλεσμα οι μαθητές του Λυκείου Δομένικου να είναι αναγκασμένοι από χτες να στεγαστούν στο Λύκειο Ελασσόνας, με τον χρόνο της μετακίνησής τους να διπλασιάζεται (1,5 ώρα πήγαινε - έλα) και ενώ την ίδια στιγμή στο συγκεκριμένο Λύκειο φιλοξενούνται ήδη 200 παιδιά. Επιπλέον, δεν έχουν διατεθεί ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν στους καταυλισμούς.

-- Δεν υπάρχει καμία νεότερη απόφαση για τους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19, ώστε να δρομολογηθούν κατ' εξαίρεση για τους σεισμόπληκτους.

--Οι σεισμόπληκτοι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μικροί επαγγελματίες, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη νέα που έχει ξεσπάσει τώρα, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στα εισοδήματά τους. Από τη μια λοιπόν δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι προβλεπόμενες μελέτες και να πληρωθούν οι μηχανικοί, και από την άλλη καμία τράπεζα δεν υποχρεούται να δώσει άτοκο δάνειο. Το έργο αυτό το έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, γι' αυτό και για την αποκατάσταση κατοικιών - ζημιών πρέπει να αποζημιωθούν όλοι στο 100%.

«Ανεμος» αντίστασης στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας

Κινητοποίηση χτες στην Κάρυστο

Αποφασισμένοι να απαντήσουν στη συνεχιζόμενη επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας με επίμονο και καθημερινό αγώνα, δηλώνουν οι κάτοικοι της Καρύστου, που χτες το πρωί προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Καρύστου. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο και Κώστα Παρασκευά, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η "πράσινη ανάπτυξη" δεν μας παραμυθιάζει, φτωχαίνει το λαό και τα βουνά ρημάζει», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Συλλόγων νότιας Καρυστίας, απαιτώντας να μην εγκατασταθεί καμία νέα ανεμογεννήτρια στο δήμο Καρύστου. Οι κάτοικοι της περιοχής τόνισαν παράλληλα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα και παράλληλα να συντονίσουν τη δράση τους με σωματεία και φορείς των υπόλοιπων περιοχών της Εύβοιας που βρίσκονται αντιμέτωπες με την επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας.

Πλήγμα για αγροτοκτηνοτρόφους και επαγγελματίες

«Η κτηνοτροφία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την υπερβολική και άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η περιοχή έχει ήδη υπερκορεστεί», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Σφυρίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου νότιας Καρυστίας, και προσθέτει: «Αν συνεχιστεί αυτή η επέλαση, ο κλάδος θα καταστραφεί τελείως. Ηδη έχουν χαθεί χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων από τα αιολικά πάρκα, αλλά και από τις φωτιές που προκαλούνται κάθε καλοκαίρι από το δίκτυο μέσης τάσης και χαρακτηρίζονται αναδασωτέα. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν και οι επιδοτήσεις, ειδικά για τη βιολογική κτηνοτροφία, γιατί δεν θα υπάρχουν επιλέξιμα βοσκοτόπια για να δηλώσουμε».

«Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 400 ανεμογεννήτριες. Εχουν καταληφθεί όλες οι βουνοκορφές και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να αιτούνται αδειοδότηση σε τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, επηρεάζοντας το πιο δυνατό στοιχείο για τον κλάδο μας που είναι το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο», σημειώνει από την πλευρά του ο Ζήσης Κέκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Μαρμαρίου. Τονίζει επίσης: «Στο δήμο Καρύστου, άμεσα ή έμμεσα, στον Τουρισμό δραστηριοποιούνται περισσότερες από 700 οικογενειακές επιχειρήσεις, η βιωσιμότητα των οποίων απειλείται. Πρέπει να μπει ένα τέλος τώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καμιά άλλη ανεμογεννήτρια».

Γ. Μαρίνος: «Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα»

«Δίνουμε έναν σκληρό αγώνα και η πορεία του θα κριθεί από την καλή μας οργάνωση, από την επιμονή και τον συντονισμό με το λαό και τους φορείς των δήμων Κύμης - Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων - Μεσσαπίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση και δηλώνοντας τη στήριξη του ΚΚΕ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο αγώνας αυτός συγκρούεται με μια χρόνια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση. «Δεν έχουν καμία δικαιολογία και δεν πρέπει να παραπλανήσουν κανέναν με την υποκρισία τους. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που το 2017 πήρε βραβείο για τα αιολικά πάρκα στην Κάρυστο (...) Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτά επελαύνουν σε βάρος του λαού της περιοχής. Ο υπουργός κ. Σκρέκας, ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές της ΝΔ είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα γιατί πίσω από τις πλάτες του λαού προσπαθούν να διαμορφώσουν σχέδιο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και παγίδευσης των κατοίκων. Δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης, στελέχη της Περιφέρειας μαζί με κυβερνητικά στελέχη και με τους επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν τρόπους χειραγώγησης και εκτόνωσης της οργής του λαού. Δεν δεσμεύονται σε τίποτα και διαφημίζουν τα οφέλη από την "απελευθέρωση" της Ενέργειας και τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη". Υποστηρίζουν δηλαδή την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων και προκαλεί ζημιά στους πολλούς», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη: «Ο λαός έχει τη δύναμη. Μπορεί να παρέμβει ακόμη πιο αποφασιστικά και να διαμορφώσει και τους όρους ανατροπής αυτής της βάρβαρης κατάστασης, ώστε η Ενέργεια, η Υγεία, η Παιδεία να γίνουν πραγματικά αγαθά».

Η δραστηριότητα φορέων και συλλόγων ενάντια στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια συνεχίζεται με νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 15/4, στις 11 το πρωί, στην Περιφέρεια Στερεάς στη Χαλκίδα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πετυχημένη πεζοπορία ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο

Με μεγάλη συμμετοχή, και ιδιαίτερα από τη νεολαία των Πύργων και της γύρω περιοχής, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η πεζοπορία που οργάνωσε το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, στο Βέρμιο, με κεντρικό σύνθημα, «Φτάνει πια! Οχι άλλες ανεμογεννήτριες! Οχι στην παράδοση των ορεινών όγκων για τα κέρδη των λίγων!».

Θυμίζουμε πως στο Βέρμιο σχεδιάζεται η ταυτόχρονη δημιουργία 5 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 315 MW, με 70 ανεμογεννήτριες.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Πύργων Εορδαίας, πριν από την πεζοπορία έως το καταφύγιο, στα 1.560 μ. υψόμετρο, εκ μέρους της Συντονιστικής, ο Σταύρος Μωυσιάδης τόνισε μεταξύ άλλων πως η επέλαση της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών συνεχίζεται, καθώς η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος και τα δισεκατομμύρια που στρώνει η ΕΕ στα πόδια τους οδηγούν στην επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας που καταστρέφει τους ορεινούς όγκους.

Πρόσθεσε επίσης πως ο υποτιθέμενος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» περιλαμβάνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, φθηνή εργατική δύναμη, νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά για την αγορά «πράσινων» αυτοκινήτων και συσκευών, «πράσινους» έμμεσους φόρους και γενικότερη αφαίμαξη του λαού, για να στηρίξει το κράτος τις νέες «πράσινες» επενδύσεις των ομίλων, οι οποίες οδηγούν σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών NATURA, προστατευόμενων περιοχών και των βουνών ολόκληρης της χώρας.

Το αγωνιστικό ραντεβού του Συντονιστικού ανανεώθηκε για την κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του ΑΗΣ και του Ορυχείου Καρδιάς, αύριο, Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 6.30 π.μ. στην πύλη της μονάδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνειδητή επιλογή το πού θα δοθούν τα χρήματα και ποια έργα θα γίνουν

Για την αποκατάσταση των πληγέντων από τους σεισμούς ερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ερευνα» των Τρικάλων.

Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε μία σειρά ζητήματα, όπως τα κρίσιμα ζητήματα της διαβίωσης, της σίτισης, της στέγασης, της υγιεινής, του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των σεισμόπληκτων που ζουν συγχρωτισμένοι και πολλά άλλα, που αποτυπώνονται και στις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων στην περιοχή. Για παράδειγμα, ακόμα και το επίδομα των 600 - 6.000 ευρώ για την αποζημίωση των οικοσκευών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το πήραν όλοι, αλλά ακόμα και αυτοί που το πήραν, δεν πήραν πάνω από 600 ευρώ. Μαθαίνουμε ότι στον δήμο Ελασσόνας μέχρι σήμερα μόλις 280 στις πάνω από 2.000 οικογένειες έχουν πάρει το επίδομα, στο δήμο Φαρκαδόνας δεν το έχει πάρει κανένας! Και βέβαια υπάρχει και το "κακό προηγούμενο" των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων. Οι πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα, στην Εύβοια, οι σεισμόπληκτοι της Σάμου ακόμα περιμένουν...

Βέβαια, δεν είναι ζήτημα ελληνικής κρατικής αβελτηρίας. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Είναι συνειδητή επιλογή το πού θα δοθούν χρήματα, πού θα γίνουν επενδύσεις, ποια έργα θα μπουν σε προτεραιότητα και ποια όχι. Βασικό κριτήριο, όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλίων. Γι' αυτό όταν πρόκειται για έργα όπως είναι αυτά της αντισεισμικής θωράκισης, συνολικά τα έργα προστασίας της ζωής του λαού - ξεκινώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβέρνηση, τις Περιφέρειες, τους δήμους - μπαίνει μπροστά η λογική "κόστους - οφέλους". Τα έργα αυτά τελικά δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα, γιατί δεν αποφέρουν κέρδη σε μεγάλους ομίλους. Ετσι μπορεί να εξηγήσει κάποιος το ότι ενώ η χώρα μας συγκεντρώνει πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, δεν υπάρχουν προγράμματα ελέγχων, πρόληψης, ενίσχυσης της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης. Οτι δεν τίθεται ούτε καν σε συζήτηση ότι πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% οι σεισμόπληκτοι για κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικοσκευές κ.λπ. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι - παραχωρησιούχοι των κεντρικών οδικών αρτηριών μόνο τον προηγούμενο Σεπτέμβρη τσέπωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, εξαιτίας της μείωσης της κυκλοφορίας λόγω της καραντίνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ