Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνειδητή επιλογή το πού θα δοθούν τα χρήματα και ποια έργα θα γίνουν

Για την αποκατάσταση των πληγέντων από τους σεισμούς ερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ερευνα» των Τρικάλων.

Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε μία σειρά ζητήματα, όπως τα κρίσιμα ζητήματα της διαβίωσης, της σίτισης, της στέγασης, της υγιεινής, του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των σεισμόπληκτων που ζουν συγχρωτισμένοι και πολλά άλλα, που αποτυπώνονται και στις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων στην περιοχή. Για παράδειγμα, ακόμα και το επίδομα των 600 - 6.000 ευρώ για την αποζημίωση των οικοσκευών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το πήραν όλοι, αλλά ακόμα και αυτοί που το πήραν, δεν πήραν πάνω από 600 ευρώ. Μαθαίνουμε ότι στον δήμο Ελασσόνας μέχρι σήμερα μόλις 280 στις πάνω από 2.000 οικογένειες έχουν πάρει το επίδομα, στο δήμο Φαρκαδόνας δεν το έχει πάρει κανένας! Και βέβαια υπάρχει και το "κακό προηγούμενο" των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων. Οι πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα, στην Εύβοια, οι σεισμόπληκτοι της Σάμου ακόμα περιμένουν...

Βέβαια, δεν είναι ζήτημα ελληνικής κρατικής αβελτηρίας. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Είναι συνειδητή επιλογή το πού θα δοθούν χρήματα, πού θα γίνουν επενδύσεις, ποια έργα θα μπουν σε προτεραιότητα και ποια όχι. Βασικό κριτήριο, όχι μονάχα στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλίων. Γι' αυτό όταν πρόκειται για έργα όπως είναι αυτά της αντισεισμικής θωράκισης, συνολικά τα έργα προστασίας της ζωής του λαού - ξεκινώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβέρνηση, τις Περιφέρειες, τους δήμους - μπαίνει μπροστά η λογική "κόστους - οφέλους". Τα έργα αυτά τελικά δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα, γιατί δεν αποφέρουν κέρδη σε μεγάλους ομίλους. Ετσι μπορεί να εξηγήσει κάποιος το ότι ενώ η χώρα μας συγκεντρώνει πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, δεν υπάρχουν προγράμματα ελέγχων, πρόληψης, ενίσχυσης της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης. Οτι δεν τίθεται ούτε καν σε συζήτηση ότι πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% οι σεισμόπληκτοι για κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικοσκευές κ.λπ. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι - παραχωρησιούχοι των κεντρικών οδικών αρτηριών μόνο τον προηγούμενο Σεπτέμβρη τσέπωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, εξαιτίας της μείωσης της κυκλοφορίας λόγω της καραντίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ