ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και διαρκείς μετακινήσεις του εξουθενωμένου προσωπικού

Αλλη μια μέρα μάχης ήταν και η χτεσινή για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, με 80 διασωληνωμένους να παραμένουν εκτός ΜΕΘ (ένας εδώ και 23 μέρες...), χιλιάδες να είναι για δεύτερη χρονιά αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας και την κυβέρνηση να αρνείται ακόμη και τώρα να πράξει τα αυτονόητα: Να επιτάξει, άνευ όρων, μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και να προχωρήσει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο «Θριάσιο», που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid, χτες το πρωί, 3 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ και υπήρχαν μόλις 3 απλές κλίνες Covid διαθέσιμες. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας η πληρότητα σε όλα τα τμήματα και κλινικές ξεπερνά το 100% και χτες το απόγευμα 7 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ. Στο «Γεννηματάς» η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι σταθερά στο 100%, 7 διασωληνωμένοι είναι στον αναπνευστήρα σε κοινούς θαλάμους και στις απλές κλίνες έφτασε το 99%. Το «Αττικόν» χτες το μεσημέρι είχε μόλις 50 διαθέσιμες απλές κλίνες. Ενώ η εφημερία του «Ευαγγελισμού» ξεκίνησε στις 2.30 μ.μ. με μόλις 4 κενά κρεβάτια ΜΕΘ Covid, τα οποία μέχρι το βράδυ είχαν καλυφθεί, και μόλις με 30 διαθέσιμες απλές κλίνες Covid.

Κινητοποίηση χτες στο ΚΑΤ

Μπροστά στην κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος (6ήμερη εργασία, κομμένα ρεπό, διπλοβάρδιες, συνεχόμενες βάρδιες των 16 ωρών πρωί - απόγευμα, απόγευμα - νύχτα, αλλεπάλληλες νύχτες με ένα μόνο ρεπό ανάπαυσης και μετά πρωινή βάρδια), χτες το μεσημέρι, εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στο ΚΑΤ προχώρησαν σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσηλευτικού προσωπικού, απαιτώντας την ενίσχυση του νοσοκομείου με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και την εκπαίδευση βάσει των αναγκών, τη διακοπή των συνεχών μετακινήσεων, τη βασική και αναγκαία ελάχιστη ανάπαυση του προσωπικού. Η απάντηση που έλαβαν αφορούσε «διοικητικά μέτρα», δηλαδή εκ νέου μετακινήσεις εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου θα κλιμακώσει τη δράση το επόμενο διάστημα με νέες κινητοποιήσεις.

Πρόχειρες ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης - εντατικοποίησης, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν μια άνιση μάχη.

Ενδεικτική της πίεσης είναι η εικόνα από το «Ιπποκράτειο», που χτες το πρωί ολοκλήρωσε την εφημερία με 57 εισαγωγές και με κατειλημμένες και τις 30 κλίνες ΜΕΘ από 27 ασθενείς με κορονοϊό και 3 άλλων ασθενειών. Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκίνησε την εφημερία με 1 - 2 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Το νέο στοιχείο που έρχεται να αποκαλύψει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, είναι η απόφαση της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ να επιχειρήσει κάλυψη των αναγκών των διασωληνωμένων δημιουργώντας πρόχειρες ΜΕΘ σε θαλάμους της Γ' Χειρουργικής κλινικής, όπου ήδη νοσηλεύεται ο πρώτος ασθενής.

Αυτό αποκαλύπτει το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, τονίζοντας ότι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου «βάζει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων καθώς δεν τηρεί ή τηρεί πλημμελώς τις προδιαγραφές λειτουργίας μιας ΜΕΘ».

Τα μπαλώματα με τις μετακινήσεις γιατρών καταγγέλλει η ΕΝΙΘ

Την ίδια ώρα, μπροστά στις πιεστικές ανάγκες κάλυψης της νοσηλείας των ασθενών με Covid, οι διοικήσεις των νοσοκομείων προχωράνε σε αυταρχικά «εντέλλεσθε» σε ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς.

Στο «Παπανικολάου», γιατροί ειδικοτήτων, όπως Ορθοπεδικής και Οφθαλμολογίας, καλούνται με «εντέλλεσθε», κάποιοι με γνωστοποίηση το προηγούμενο απόγευμα, να πραγματοποιήσουν πρόσθετες εφημερίες στις κλινικές Covid, γεγονός που οδηγεί σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται και στο «Ιπποκράτειο», όπου αποφασίστηκε η μετακίνηση 29 γιατρών ειδικοτήτων, όπως Δερματολογίας και Παιδιατρικής, για κάλυψη των κλινικών Covid. Στο ΑΧΕΠΑ επίσης δόθηκε εντολή για μετακίνηση, για διάστημα ενός μήνα, ειδικευόμενων γιατρών και γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου, ειδικοτήτων όπως Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Οφθαλμολογίας, Χειρουργικής.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με ανακοίνωσή της δηλώνει «Οχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση», ζητάει μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, να προσληφθούν τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλοι οι γιατροί που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την 3η και 4η ΥΠΕ. Καθολική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς όρους.

Σάμος: Σε φορείο διασωληνωμένος στη ΜΕΘ

Δύσκολες είναι οι συνθήκες και στα νησιά. Στο Νοσοκομείο Σάμου αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid που καταφτάνουν, αλλά δεν διαθέτει Πνευμονολογική κλινική. Ο μοναδικός πνευμονολόγος είναι στη ΜΕΘ και είναι υποχρεωμένος να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα. Το νοσοκομείο διαθέτει μόνο 6 κρεβάτια ΜΕΘ (3 γενικής και 3 Covid), ενώ προχτές υπήρχε διασωληνωμένος εντός ΜΕΘ αλλά σε ...φορείο. «Αν έρθει κι άλλο περιστατικό αναγκαστικά θα μπει σε κοινό θάλαμο μόνο με αναπνευστήρα. Οι απλές κλίνες Covid έχουν γεμίσει, είναι κενές μόνο οι 2», μας έλεγαν με αγωνία εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γίνονται διακομιδές και από άλλα νησιά. «Μόνο τις τελευταίες μέρες ήρθαν 3 διασωληνωμένοι από το Νοσοκομείο της Ρόδου και της Λέρου - καθώς εκεί το νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ - και είχαμε και διασωληνωμένο από τη Σάμο. Η υποτιθέμενη "λύση" των διακομιδών στα νοσοκομεία της Αττικής έχει "παγώσει" γιατί έχουν φρακάρει. Αν έρθουν κι άλλοι τι θα γίνει; Υπάρχει μεγάλη ανησυχία», μας μεταφέρουν οι υγειονομικοί.

Μια μέρα νωρίτερα, ασθενής με Covid στη Λέρο, μετά από ώρες διακομίστηκε τελικά στο Νοσοκομείο Ρόδου. Εκεί διασωληνώθηκε, όμως στο νοσοκομείο δεν υπάρχει καν ΜΕΘ Covid. Από κει το περιστατικό έφτασε στο Νοσοκομείο Σάμου. «Τα στέλναμε Αθήνα και Κρήτη, όμως τώρα γέμισε η Αθήνα και παίρνουν μόνο η Κρήτη, αλλά για πόσο ακόμη; Κι εκεί τα πράγματα είναι ζόρικα. Η απάντηση που έχουμε είναι ότι αν έρθει κάποιο περιστατικό θα μείνει στο νοσοκομείο με αναπνευστήρα», λένε με αγωνία οι υγειονομικοί.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η «αυτοδιάγνωση» επεκτείνεται και στους χώρους δουλειάς

«Συνταγή» για πελατεία στα ιδιωτικά εργαστήρια, περικοπή μισθού για τους εργαζόμενους και ασυδοσία στους εργοδότες

Με το «μαστίγιο», επιβάλλοντας αντεργατικά μέτρα και εκβιάζοντας εργαζόμενους να γίνουν πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να μη χάσουν το μεροκάματο, συνοδεύεται η «αυτοδιάγνωση», που μετά τα σχολεία επεκτείνεται σε συγκεκριμένους κλάδους, απογειώνοντας την ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, χτες οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας ανακοίνωσαν τα «συμπληρωματικά μέτρα» των self tests «για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας», όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, ως υποκατάστατο των μέτρων που δεν έχουν ληφθεί στους χώρους δουλειάς.

Με μια επικίνδυνη επιστημονικοφάνεια, μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έσπευσε να αποδώσει στην «αυτοδιάγνωση» των self tests χαρακτηριστικά πρόληψης, παρομοιάζοντάς τα ακόμα και με το «τεστ ΠΑΠ» ή τις μαστογραφίες - που γίνονται από επιστημονικό προσωπικό και όχι ...κατ' οίκον.

Πιο συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, από τις 19 Απρίλη, τα self tests θα είναι υποχρεωτικά μια φορά τη βδομάδα σε λιανεμπόριο, Εστίαση, Μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Οι εργαζόμενοι των παραπάνω κλάδων θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα πηγαίνουν για δουλειά αν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα. Αν είναι θετικό το τεστ, «ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του)». Το κλείσιμο βέβαια ραντεβού εντός 24 ωρών στις ελάχιστες, φρακαρισμένες και υποστελεχωμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ είναι ...σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οπότε κάπου εδώ οι εργαζόμενοι εκβιάζονται γίνονται πελάτες στα ιδιωτικά εργαστήρια, διαφορετικά δεν θα μπορούν να πάνε για δουλειά.

Στον δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στο καθεστώς της υποχρεωτικής «αυτοδιάγνωσης» είναι οι υπάλληλοι στα ΚΕΠ, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», σε υπηρεσίες καθαριότητας, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Οσο για τις «υποχρεώσεις» των εργοδοτών; Αυτές συρρικνώνονται στην ...«ενημέρωση των εργαζομένων για την υποχρέωσή τους να κάνουν self test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση». Οπως ειπώθηκε ο εργοδότης «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών» αν δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ενώ η κυβέρνηση επικαλέστηκε ελέγχους του ΣΕΠΕ που θα γίνονται (αλήθεια, με τι προσωπικό;) για να διαπιστώνεται και να επιβάλλονται πρόστιμα σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους χωρίς τεστ ή θετικούς στον κορονοϊό.

«Πρόωρη παραλαβή»... έξι μήνες μετά

Μπροστά στην ένδεια των μέτρων προστασίας του λαού και το αθωράκιστο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση επανέλαβε τον γνωστό αντιπερισπασμό του εμβολιασμού, με τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη να πανηγυρίζει για την «πρόωρη» παραλαβή 1.200.000 δόσεων της «Pfizer» ...τον Ιούνη, έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού. «Ανάλογα με τις παραδόσεις θα φτάσουμε και στον γενικό πληθυσμό», είπε, τη στιγμή που ο εμβολιασμός του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις δεν ξεπερνά το 7%.

Οσο για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», η κυβέρνηση θα κινηθεί βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των αρμόδιων οργάνων.

Να καταγραφεί τέλος ότι προμηνύονται νέοι κόφτες και καθυστερήσεις και στον εμβολιασμό της ομάδας Β, με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου 18 - 59 ετών, καθώς οι εν λόγω 800.000 άνθρωποι θα εμβολιάζονται «σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα». Στις 21 Απρίλη ξεκινά ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και όσων είναι 55 - 59 ετών.

81 οι νεκροί και 809 οι διασωληνωμένοι χτες

Χτες 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809.

Σημειώνεται ότι με 13.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, χτες καταγράφηκαν 3.089 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.383 στην Αττική, 475 στη Θεσσαλονίκη, 80 στην Αχαΐα, 66 στη Λάρισα, 59 στο Ηράκλειο, 54 στη Μαγνησία, υπό διερεύνηση είναι τα 148.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ