Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η «αυτοδιάγνωση» επεκτείνεται και στους χώρους δουλειάς

«Συνταγή» για πελατεία στα ιδιωτικά εργαστήρια, περικοπή μισθού για τους εργαζόμενους και ασυδοσία στους εργοδότες

Με το «μαστίγιο», επιβάλλοντας αντεργατικά μέτρα και εκβιάζοντας εργαζόμενους να γίνουν πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να μη χάσουν το μεροκάματο, συνοδεύεται η «αυτοδιάγνωση», που μετά τα σχολεία επεκτείνεται σε συγκεκριμένους κλάδους, απογειώνοντας την ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, χτες οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας ανακοίνωσαν τα «συμπληρωματικά μέτρα» των self tests «για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας», όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, ως υποκατάστατο των μέτρων που δεν έχουν ληφθεί στους χώρους δουλειάς.

Με μια επικίνδυνη επιστημονικοφάνεια, μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έσπευσε να αποδώσει στην «αυτοδιάγνωση» των self tests χαρακτηριστικά πρόληψης, παρομοιάζοντάς τα ακόμα και με το «τεστ ΠΑΠ» ή τις μαστογραφίες - που γίνονται από επιστημονικό προσωπικό και όχι ...κατ' οίκον.

Πιο συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, από τις 19 Απρίλη, τα self tests θα είναι υποχρεωτικά μια φορά τη βδομάδα σε λιανεμπόριο, Εστίαση, Μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Οι εργαζόμενοι των παραπάνω κλάδων θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα πηγαίνουν για δουλειά αν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα. Αν είναι θετικό το τεστ, «ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του)». Το κλείσιμο βέβαια ραντεβού εντός 24 ωρών στις ελάχιστες, φρακαρισμένες και υποστελεχωμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ είναι ...σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οπότε κάπου εδώ οι εργαζόμενοι εκβιάζονται γίνονται πελάτες στα ιδιωτικά εργαστήρια, διαφορετικά δεν θα μπορούν να πάνε για δουλειά.

Στον δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στο καθεστώς της υποχρεωτικής «αυτοδιάγνωσης» είναι οι υπάλληλοι στα ΚΕΠ, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», σε υπηρεσίες καθαριότητας, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Οσο για τις «υποχρεώσεις» των εργοδοτών; Αυτές συρρικνώνονται στην ...«ενημέρωση των εργαζομένων για την υποχρέωσή τους να κάνουν self test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση». Οπως ειπώθηκε ο εργοδότης «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών» αν δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ενώ η κυβέρνηση επικαλέστηκε ελέγχους του ΣΕΠΕ που θα γίνονται (αλήθεια, με τι προσωπικό;) για να διαπιστώνεται και να επιβάλλονται πρόστιμα σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους χωρίς τεστ ή θετικούς στον κορονοϊό.

«Πρόωρη παραλαβή»... έξι μήνες μετά

Μπροστά στην ένδεια των μέτρων προστασίας του λαού και το αθωράκιστο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση επανέλαβε τον γνωστό αντιπερισπασμό του εμβολιασμού, με τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη να πανηγυρίζει για την «πρόωρη» παραλαβή 1.200.000 δόσεων της «Pfizer» ...τον Ιούνη, έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού. «Ανάλογα με τις παραδόσεις θα φτάσουμε και στον γενικό πληθυσμό», είπε, τη στιγμή που ο εμβολιασμός του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις δεν ξεπερνά το 7%.

Οσο για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», η κυβέρνηση θα κινηθεί βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των αρμόδιων οργάνων.

Να καταγραφεί τέλος ότι προμηνύονται νέοι κόφτες και καθυστερήσεις και στον εμβολιασμό της ομάδας Β, με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου 18 - 59 ετών, καθώς οι εν λόγω 800.000 άνθρωποι θα εμβολιάζονται «σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα». Στις 21 Απρίλη ξεκινά ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και όσων είναι 55 - 59 ετών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» ξανανοίγουν τα σχολεία μετά τις γιορτές (2022-01-05 00:00:00.0)
Φορτώνουν το κόστος των τεστ κορονοϊού στους γονείς και τα σωματεία (2021-09-11 00:00:00.0)
Διευρύνεται η οδυνηρή λογική της «ατομικής ευθύνης» (2021-09-08 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς (2021-07-29 00:00:00.0)
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν και τα rapid tests (2021-07-27 00:00:00.0)
Συστάσεις «ατομικής ευθύνης» για τη διασπορά που είναι «εμφανής παντού» (2021-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ