Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν και τα rapid tests

Να μην τολμήσει η εργοδοσία να απολύσει εργαζόμενους με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό, προειδοποιεί το Συνδικάτο της Αθήνας

Δεν έχει τέλος η αθλιότητα της κυβέρνησης, που ενώ διανύουμε το 4ο κύμα πανδημίας, ακόμη και τώρα δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια σειρά από ειδικότητες στην Εστίαση και τον Τουρισμό είναι 18 έως 35 ετών. Χιλιάδες αναχώρησαν για τους τουριστικούς προορισμούς όπου δουλεύουν από τα τέλη Μάη, ωστόσο η πλατφόρμα εμβολιασμού άνοιξε μόλις στις αρχές Ιούνη για τους 30 - 34 ετών, στις 10 Ιούνη για τους 25 - 29 ετών και στις 16 Ιούνη για τους 18 - 24 ετών.

Κι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, χτες διευκρίνισε ότι το κόστος του rapid test που θα πρέπει να κάνουν κάθε βδομάδα οι εργαζόμενοι του κλάδου, θα το πληρώνουν από την τσέπη τους... ενώ η εργοδοσία «επωμίζεται το βάρος» να ...ελέγχει.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, «σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην Εστίαση και τον Τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2»:

1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις Τουρισμού και Εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δύο τεστ κάθε βδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της «Εργάνης».

2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της βδομάδας.

Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζόμενου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε βδομάδας.

3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της «Εργάνης» η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr

4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 μέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) τη μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η καθυστέρηση των εμβολιασμών

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία της για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών «επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο σε όλους τους εργοδότες να βάζουν σε αναστολή, να απολύουν και γενικώς να εκβιάζουν τους εργαζόμενους όχι για να προστατέψουν την υγεία τους αλλά για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα», αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής.

Οπως αναφέρει, «μας κουνάνε το δάχτυλο και μας φορτώνουν "ατομική ευθύνη" αυτοί που για δεύτερη χρονιά άνοιξαν τον Τουρισμό με πρωτόκολλα - λάστιχο, στα μέτρα της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου και την ίδια στιγμή η μεγαλοεργοδοσία σε Τουρισμό και Μεταφορές αλωνίζει ασύδοτα, τα μέτρα προστασίας της υγείας είναι ανύπαρκτα σε ξενοδοχεία και μέσα μεταφοράς.

Δεν φτάνει που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου είμαστε επί της ουσίας άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο, δεν φτάνει που οι εμβολιασμοί καθυστερούν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν φτάνει που όσοι από εμάς δουλεύουμε "τζογάρουμε" την υγεία και την ασφάλειά μας κάθε μέρα, τώρα μας απειλούν κι από πάνω».

Το Συνδικάτο προειδοποιεί: «Μην τολμήσουν να εφαρμόσουν αυτήν την αισχρή τροπολογία για να αδειάσουν τους χώρους δουλειάς από εργαζόμενους με δικαιώματα. Κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στους εκβιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Στη συνέχεια καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Για:

-- Να είναι άκυρες οι απολύσεις που γίνονται με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία δεν ενημερώνουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.

-- Πρόγραμμα γενικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό δωρεάν έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-- Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

-- Να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια με ευθύνη των γιατρών Εργασίας και με συνεχή διαγνωστικά τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ