Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα εξάπλωσης σε μια σειρά από χώρες

800 παιδιά και έφηβοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδονησία

Copyright 2021 The Associated

Με πάνω από 195 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 4,178 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τη διαχείριση της πανδημίας με βάση την κερδοφορία και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, την ανισομετρία στους εμβολιασμούς.

Σε πολλές χώρες του πλανήτη η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, δεδομένων και των πολύ αργών ρυθμών στους εμβολιασμούς. Στην Ινδονησία - με περίπου 3,8 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 83.000 θανάτους - τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασθενείς, οι οικογένειες των οποίων αναγκάζονται ακόμα και να νοικιάζουν φιάλες οξυγόνου στην περιοχή της Τζακάρτα. Το κόστος μιας φιάλης οξυγόνου έχει εκτοξευθεί στα ύψη στην Τζακάρτα, με κατώτερη τιμή τα 120 δολάρια περίπου.

Παράλληλα, εκατοντάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στην Ινδονησία, εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης και της ουσιαστικά ανύπαρκτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, πάνω από 800 παιδιά και έφηβοι έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας, τα περισσότερα τον τελευταίο μήνα, ξεπερνώντας τους 100 θανάτους κάθε βδομάδα. Πολλά από τα θύματα είναι ακόμη και κάτω των 5 ετών.

Οπως δήλωσε στους «New York Times» ο επικεφαλής της Παιδιατρικής Εταιρείας της Ινδονησίας, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν τώρα το 12,5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της χώρας. Περισσότερα από 150 παιδιά πέθαναν από COVID-19 μόνο τη βδομάδα από 12 Ιούλη, είπε, με τους μισούς θανάτους να αφορούν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Εξαρση καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, όπως σε Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Μιανμάρ και Βιετνάμ.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε αριθμό - ρεκόρ 15.376 κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή μέρα, και από την περασμένη βδομάδα επιβλήθηκε αυστηρότερο lockdown στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και σε 12 περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ η Μαλαισία ξεπέρασε το 1 εκατ. κρούσματα. Η Μαλαισία, που έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά μολύνσεων στη Νοτιοανατολική Ασία, ανακοίνωσε 17.045 νέα κρούσματα, ενώ σχεδόν 8.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown από τον Ιούνη. Περίπου το 16,9% των 32 εκατ. κατοίκων της έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Στα νοσοκομεία της χώρας τα κρεβάτια έχουν γεμίσει, λείπουν αναπνευστήρες και οξυγόνο. Χιλιάδες συμβασιούχοι γιατροί στη Μαλαισία πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και νοσηλείας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε χτες 76 κρούσματα σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός από τον περασμένο Γενάρη. Τα περισσότερα καταγράφηκαν σε επαρχία που γειτονεύει με τη Σαγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Επισήμως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Κίνα παραμένει αμετάβλητος, στους 4.636 νεκρούς επί συνόλου 92.605 κρουσμάτων.

Στη Ρωσία συνεχίζεται εδώ και έναν μήνα η έξαρση της πανδημίας και χτες καταγράφηκαν 23.239 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πάνω από 6,1 εκατ. Αλλοι 727 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο (154.601 συνολικά).

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις «αντιεμβολιαστών», που τροφοδοτούνται και από τη διαχείριση της πανδημίας με βάση τους νόμους και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Γαλλία και Ιταλία.

Διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και κατά των περιορισμών για την COVID-19 συγκρούστηκαν με τη γαλλική αστυνομία στο κέντρο του Παρισιού. Σε μια άλλη διαδήλωση, στην οποία είχαν καλέσει ακροδεξιοί στο δυτικό Παρίσι, διαδηλωτές που αντιτίθενται στα μέτρα κατά του κορονοϊού κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη δικτατορία». Διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, π.χ. στη Μασσαλία, στο Μονπελιέ, στη Νάντη και στην Τουλούζη.

Την Παρασκευή, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση του υγειονομικού πιστοποιητικού (ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος, νόσηση ή αρνητικό τεστ COVID-19) για είσοδο σε δημόσιους χώρους, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ., και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Στην Ιταλία, «αντιεμβολιαστές» συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη το βράδυ του Σαββάτου, διαμαρτυρόμενοι και για το «πράσινο πάσο» που εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους, το οποίο θα επιτρέπει την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια, πισίνες και πολιτιστικά κέντρα, αλλά και σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Στις ΗΠΑ, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, Αντονι Φάουτσι, δήλωσε πως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (μεταμοσχευμένοι, σε χημειοθεραπεία, πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.) ενδέχεται να χρειαστούν «αναμνηστική δόση εμβολίων» (3η δόση) κατά της COVID-19.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ