Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Νομοσχέδια και ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου

Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για ενσωμάτωση ευρωενωσιακής Οδηγίας (2019/1151) προς έναν κώδικα εταιρικού δικαίου παρουσιάστηκε, χτες, στο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» μέσω «απλούστευσης διαδικασιών σύστασης κάθε εταιρικής μορφής» και άλλων διατάξεων.

Εγινε, εξάλλου, ενημέρωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 - 2027, που σύμφωνα με την κυβέρνηση «αποσκοπεί στην ενίσχυση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Η αναθεώρησή της, που προηγήθηκε κεντρικά στην ΕΕ, αποτελεί αναπροσαρμογή με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντά τους, φέρνοντας σε κάθε περίπτωση ακόμα πιο επιθετικό ξεκλήρισμα για τους φτωχούς αγρότες.

Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Προβλέπει ότι για αδικήματα όπως βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5). Σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16). Για αδικήματα όπως ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία, προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη). Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομειξίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ