Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΖΩΗ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Χωρίς στέγαση αλλά ακόμα και πόσιμο νερό έχει καταδικάσει η κυβέρνηση τις οικογένειες των Ρομά

Η απροθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των Ρομά της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, οι οποίοι βρίσκονται εντελώς εγκαταλειμμένοι, χωρίς στέγαση, αναγκαίες υποδομές, ακόμα και πόσιμο νερό, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία, την ίδια τους τη ζωή, αλλά και γενικότερα τη δημόσια υγεία στην περιοχή, φάνηκε ολοκάθαρα στις απαντήσεις που έδωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Πριν από έναν χρόνο, σε συνθήκες καύσωνα, με ευθύνη του δήμου Ασπροπύργου και με την κάλυψη της κυβέρνησης, μπουλντόζες κατέστρεψαν πάνω από 100 καταλύματα ξεσπιτώνοντας πάνω από 400 άτομα, ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και ΑμεΑ, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς πριν να έχει ληφθεί μέριμνα μετεγκατάστασης που να διασφαλίζει ανθρώπινους όρους διαβίωσης.

«Ενα χρόνο μετά», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, «η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Ασπροπύργου συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των Ρομά που κατοικούν στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και των περιοίκων στην ευρύτερη περιοχή».

Οπως επισήμανε, όλος αυτός ο χώρος έχει μετατραπεί πλέον σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, αφού απουσιάζουν όχι απλά οι αναγκαίες υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανσης της περιοχής αλλά ακόμα και κάδοι απορριμμάτων. Στην περιοχή δεν υπάρχουν πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, η οδοποιία είναι κατεστραμμένη και φυσικά δεν γίνεται λόγος για αποχετευτικό σύστημα.

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, όπου φοιτούν πολλά παιδιά Ρομά, αποτελείται από αίθουσες προκάτ. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό «δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις βασικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με δεδομένες τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει το εκπαιδευτικό έργο αυτών των ατόμων», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Σε συνθήκες πανδημίας είναι πρόκληση να συνεχίζετε, κύριε υπουργέ, για όλα τα θέματα να προπαγανδίζετε την "ατομική ευθύνη". Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά είναι γνωστά, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, με την αποφασιστική συμβολή της Ελλάν Πασσέ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά)», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, επισημαίνοντας ότι «τα όποια παρατηρητήρια και οι όποιες υπηρεσίες διαμεσολάβησης δεν έχουν σκοπό να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα αλλά να εμφανίσουν την εικονική πραγματικότητα των ίσων ευκαιριών και να κάμψουν τις όποιες δικαιολογημένες αντιδράσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον Στ. Πέτσα να απαντήσει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της άθλιας κατάστασης σε βάρος αυτών των ανθρώπων, που κατά περιόδους και αναλόγως αξιοποιούνται για την κάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής, την τροφοδότηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» και ρατσισμού για να μένει στο απυρόβλητο συνολικά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός, αφού επιδόθηκε σε διάφορες μεγαλοστομίες ότι τάχα «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», ότι υπάρχει μέριμνα, κ.ο.κ., πρόσθεσε ότι «σύντομα ολοκληρώνονται και πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση η νέα εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά με περίοδο αναφοράς τα έτη 2021 - 2030, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου ευρωπαϊκού στρατηγικού πλαισίου για την ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά». Με άλλα λόγια ...«ζήσε Μάη μου», ενώ η ΕΕ έχει δείξει ποιες είναι οι συνολικότερες αντιδραστικές κατευθύνσεις της.

Στο διά ταύτα, όσον αφορά τη λήψη άμεσων μέτρων, παρέπεμψε στον δήμο Ασπροπύργου λέγοντας ότι αυτός έχει την κύρια ευθύνη και ότι «έχει λάβει αρκετά μέτρα για να προσπαθήσει να συμβάλει και εκείνος στην ανακούφιση αυτών των πολιτών», αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ρομά.

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι διάφορες τέτοιες μεγαλοστομίες έλεγε η κυβέρνηση και πριν από έναν χρόνο σε αντίστοιχη παρέμβαση του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι ο δήμος Ασπροπύργου έχει ρατσιστικές απόψεις απέναντι στους Ρομά και ότι «πέρυσι στη συζήτηση που έγινε γι' αυτό το θέμα αναδείχθηκαν μεγάλες ευθύνες, όμως πάνω απ' όλα η ευθύνη είναι της κυβέρνησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εφιάλτης ξύπνησε με φωτιά σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο (2023-07-28 00:00:00.0)
Δυναμώνοντας το ΚΚΕ ανοίγουμε δρόμο για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας (2023-04-08 00:00:00.0)
Προσπάθεια συγκάλυψης καταγγέλλει ο συνήγορός του (2022-12-08 00:00:00.0)
Ο καπιταλιστικός δρόμος εμπόδιο στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, στην προσπάθεια του λαού για αξιοπρεπή ζωή (2022-04-09 00:00:00.0)
Απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά (2021-10-27 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και την κρίση και την ανάπτυξη (2017-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ