Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Και μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά συμπτώματα

Αναγκαία τα μέτρα αποκατάστασης από τη νόσο

Ατομα που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμa προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά συμπτώματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet Psychiatry».

Το 34% των ατόμων που ανάρρωσαν από την COVID-19 διαγνώστηκαν μέσα σε ένα εξάμηνο από τη μόλυνσή τους με νευρολογικές ή ψυχολογικές καταστάσεις, αλλά όσοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ αντιμετώπιζαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο, πράγμα που πιθανότατα οφείλεται στις συνέπειες του άγχους και μιας άμεσης επίπτωσης του κορονοϊού στον εγκέφαλο.

Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά δεδομένα άνω του μισού εκατομμυρίου ασθενών με COVID-19 στις ΗΠΑ και τις πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια από τις 14 συνήθεις ψυχολογικές ή νευρολογικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο, Πάρκινσον, σύνδρομο Guillain-Barre, άνοια, ψύχωση, συναισθηματικές διαταραχές, αγχώδη διαταραχή.

Οπως διαπίστωσαν, η αγχώδης διαταραχή και οι συναισθηματικές διαταραχές ήταν η συνηθέστερη διάγνωση σε άτομα με COVID-19, που αποδίδεται πιθανότατα στο άγχος της εμπειρίας από τη βαριά νόσο ή τη διακομιδή στο νοσοκομείο. Αλλα προβλήματα, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και η άνοια, πιθανότατα οφείλονται στις βιολογικές επιπτώσεις του ίδιου του κορονοϊού ή στην αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη γενικώς. Η COVID-19, ωστόσο, δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον ή Guillain-Barre.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπέραναν ότι η COVID-19 συνδέεται με περισσότερες επακόλουθες εγκεφαλικές καταστάσεις απ' ό,τι άλλες ασθένειες του αναπνευστικού. Οπως διαπίστωσαν, όσοι ανέρρωσαν από τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογική ή νευρολογική διαταραχή μετά την ανάρρωση απ' ό,τι μετά από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, και 44% περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με άτομα που ανέρρωσαν από γρίπη. Πέραν τούτου, όσο πιο βαριά νόσησαν οι ασθενείς της COVID-19 τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν να διαγνωστούν στη συνέχεια με ψυχολογικές ή εγκεφαλικές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την ανάγκη για μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση, για επιπλέον πρόνοια αποκατάστασης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που βέβαια προϋποθέτει γενναία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλες τις βαθμίδες.

Παρενέργειες της «ατομικής ευθύνης»

Την ώρα που στην Ελλάδα τα self tests λανσάρονται ως διαβατήριο «επιστροφής στην κανονικότητα», η εμπειρία από χώρες όπου αυτά χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως επιβεβαιώνει ότι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης μόνο αδιέξοδα προκαλεί. Σύμφωνα με διαρροές από mails κυβερνητικών αξιωματούχων στη Βρετανία, εκτιμάται ότι το ποσοστό των λανθασμένα θετικών αποτελεσμάτων τέτοιων τεστ αγγίζει μέχρι και το 62%! Ο εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής του βρετανικού υπουργείου Υγείας ομολόγησε ότι «για παράδειγμα στο Λονδίνο (περιοχή με χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων) μόλις το 25% των θετικών αποτελεσμάτων είναι όντως θετικά»... Τα ίδια δημοσιεύματα σημειώνουν ότι ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας είχε εκφράσει ανησυχίες για τη μαζική χρήση self tests πριν αυτή ανακοινωθεί, ενώ εκφράζεται και προβληματισμός για το πώς - σύμφωνα με τα ίδια τα αστικά δημοσιεύματα - «θα εξισορροπηθεί αυτή η "αστοχία" των self tests, αφού η πρόταση της κυβέρνησης να γίνεται επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων με μοριακά τεστ (PCR) έχει απαγορευτικό κόστος για τους πολίτες. Ούτε είναι εφικτό να μπαίνουν σε καραντίνα Βρετανοί χωρίς ουσιαστικό λόγο, ειδικά όσοι δεν έχουν την πολυτέλεια να δουλεύουν από το σπίτι...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τούρλα (2023-01-14 00:00:00.0)
Μέχρι και το Σάββατο η διάθεση των self tests για μαθητές - εκπαιδευτικούς (2022-01-06 00:00:00.0)
Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων εξαιτίας της «Ομικρον» (2021-12-22 00:00:00.0)
Συρροές... (2021-12-21 00:00:00.0)
Απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση (2021-05-14 00:00:00.0)
Συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική σε βάρος της υγείας του λαού (2021-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ