Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας... Ως εδώ!»

Στο «φουλ» οι προετοιμασίες για τη μέρα δράσης στις 22 Απρίλη, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Μέρα κινητοποιήσεων οργανώνουν την Πέμπτη 22 Απρίλη τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) για τη συγκεκριμένη μέρα.

Η μέρα αυτή αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στην πάλη των σωματείων, μπροστά στον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή του στην απεργία στις 6 Μάη (βλ. σελ 11).

«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του μπροστά στην κινητοποίηση. «Κυβέρνηση και εργοδοσία, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της ζωής μας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ΩΣ ΕΔΩ! Δεν αντέχουμε άλλο! Δεν θα το επιτρέψουμε!», τονίζει.

Οπως καταγγέλλει, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο μετρούν «νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους», ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο πως «τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα», η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου».

Την απόφαση για αγωνιστικές πρωτοβουλίες τη συγκεκριμένη μέρα έχουν πάρει από κοινού ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» συμμετέχει με απόφασή του στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση.

Βίντεο για την κινητοποίηση, με αποσπάσματα από την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου των σωματείων, όπου μεταφέρθηκε γλαφυρά η κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=cYGIqJZ_fvc.

Καθημερινές εξορμήσεις και παρεμβάσεις

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, τα σωματεία προχωρούν καθημερινά σε εξορμήσεις και πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς ενημερώνοντας πλατιά τους εργαζόμενους αλλά και παρεμβαίνοντας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Χτες, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με φορείς του Χαλανδρίου, πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος», καταγγέλλοντας την απόλυση εργαζόμενης στην καθαριότητα. Η εργαζόμενη απολύθηκε μετά από 15 χρόνια δουλειάς, παρά τις συνθήκες της πανδημίας που εντείνουν την ανάγκη για συχνή καθαριότητα στα καταστήματα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών. Στο αίτημα του Συλλόγου και των άλλων φορέων για επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, η «απάντηση» των εκπροσώπων της εργοδοσίας ήταν να «κρυφτούν» επικαλούμενοι «τηλεδιάσκεψη».

Δυναμική παρέμβαση στο κατάστημα του ομίλου «Σκλαβενίτη» στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα θρηνούν έναν συνάδελφό τους, που πέθανε πριν από λίγες μέρες από επιπλοκές του κορονοϊού. Καταγγέλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στο κατάστημα εντοπίστηκε μεγάλη συρροή, που έφτασε τα 28 κρούσματα. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι στάθηκαν στην είσοδο του καταστήματος και μοίρασαν στους πελάτες την ανακοίνωση με τις διεκδικήσεις τους, ενώ εκπρόσωποι του Σωματείου μπήκαν μέσα στο κατάστημα και μίλησαν στους συναδέλφους τους. Τους κάλεσαν να μην ανεχτούν άλλους νεκρούς εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Οι εξορμήσεις και παρεμβάσεις συνεχίζονται με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, Πέμπτη, στα καταστήματα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην περιοχή των Πατησίων και στην Καλλιθέα, στο «LIDL» στο Περιστέρι, στο «INTERSPORT» και στο «NOTOS» στο κέντρο της Αθήνας, στα καταστήματα «Σκλαβενίτης» στην Αργυρούπολη. Αύριο Παρασκευή 16 Απρίλη στο «LIDL» στον Ελαιώνα, στα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Ελληνικό και τη Γλυφάδα, στον «Σκλαβενίτη» στο Ιλιον, στα «ΑΤΤΙΚΑ» στο κέντρο της Αθήνας, στις αποθήκες του «Celestino». Το Σάββατο 17 Απρίλη σε σούπερ μάρκετ στη Ν. Σμύρνη. Τη Δευτέρα 19 Απρίλη στον «Σκλαβενίτη» στην Κηφισίας.

Τους «θερίζει» η πανδημία, τους «τσακίζει» η εντατικοποίηση

Σε μεγάλες αλλά και μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι δουλεύουν έναν και πλέον χρόνο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας με τον μόνιμο φόβο και την ανασφάλεια για την υγεία τους. Τα σωματεία δίνουν συνεχώς τη μάχη διεκδικώντας ενημέρωση για τα κρούσματα σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία, λήψη και τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, κόντρα στα «πρωτόκολλα» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στο αίτημα για ενημέρωση η εργοδοσία επικαλείται τα «προσωπικά δεδομένα», στα ερωτήματα για τη διαχείριση των κρουσμάτων επαναλαμβάνει πως «έχουμε κάνει τα προβλεπόμενα». Η «εύρυθμη λειτουργία» των καταστημάτων δεν σταματάει λεπτό και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακινούνται από κατάστημα σε κατάστημα, ακόμα και από πόλη σε πόλη, για να καλυφθούν τα κενά των συναδέλφων τους που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Μετά από 13 μήνες δουλειάς σε συνθήκες εντατικοποίησης, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως ακόμα κι όσοι δεν νοσήσουν από τον κορονοϊό δεν θα «τη γλιτώσουν» από την υπερκόπωση, τη φθορά της υγείας τους από τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα. Οσον αφορά τα τελευταία, η εργοδοσία κάνει συστηματική προσπάθεια να τα «θάψει», εφαρμόζοντας την ίδια τακτική με την οποία αντιμετωπίζει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ακόμα κι όταν κάτω από την παρέμβαση των σωματείων υποχρεώνεται να παραδεχτεί τραυματισμούς και «ατυχήματα», σπεύδει να τα αποδώσει στην «κακιά στιγμή» ή στον «υπερβάλλοντα ζήλο» (!) των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό, με καθημερινές υπερωρίες, φορώντας νάρθηκες, κολάρα και ζώνες, ενώ οι «στόχοι» της εργοδοσίας μετράνε διαρκώς πόσα κιβώτια ξεφορτώνουν ανά ώρα στις αποθήκες και πόσα προϊόντα σκανάρουν κάθε λεπτό στα ταμεία.

Απόλυτη «ευελιξία» σε ωράρια, μισθούς, προγράμματα

Στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την πολύμηνη αναστολή των συμβάσεων, την ένταξη στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που οδηγεί σε μειώσεις μισθών, τις απολύσεις και την ανεργία. Την ίδια στιγμή, όσοι παρέμειναν στα πόστα τους την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, κλήθηκαν να δουλέψουν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά σε συνθήκες εντατικοποίησης και πολύ συχνά σε ακατάλληλο περιβάλλον για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σήμερα, η επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων δεν βάζει τέλος στην ανασφάλειά τους αλλά δίνει συνέχεια στη δουλειά - λάστιχο. Η αναστολή των συμβάσεων συνεχίζεται για πολλούς εμποροϋπαλλήλους, ενώ άλλοι καλούνται να δουλέψουν τη μια βδομάδα και να επιστρέψουν την επόμενη στον «πάγο», μπαινοβγαίνοντας στο καθεστώς της αναστολής. Οι άδειες, τα ρεπό, αλλά και το πρόγραμμα εργασίας θεωρούνται «πολυτέλεια». Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα καθορίζεται την τελευταία στιγμή και αλλάζει διαρκώς, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν ποιες μέρες, τι ώρες, αν και πότε δουλεύουν.

«Αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, που ισχύει σε όλο τον κλάδο του εμπορίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να την καμουφλάρει, να την ενισχύσει και μας την πλασάρει ως πρόοδο! Απέναντι στο νομοσχέδιο που τινάζει τη ζωή μας στον αέρα έχουμε μία και μόνο επιλογή: Να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες», τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν «στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Τα αιτήματα

Τα σωματεία διεκδικούν:

-- Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

-- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

-- Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επίσπευση των εμβολιασμών.

-- Γιατρός Εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.

-- Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορονοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος.

-- Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.

-- Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Οχι στα διακεκομμένα ωράρια και τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

-- Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το Δώρο Πάσχα.

-- Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

-- Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ