Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ΕΕ επικεντρώνεται στα mRNA εμβόλια και στην παραγωγή στο έδαφός της

Εκτοξεύεται η τιμή των εμβολίων, θησαυρίζουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες

Ξεπέρασαν τα 138 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και τα 2,974 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα στους εμβολιασμούς, που έτσι κι αλλιώς προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς, ακόμη και στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Ενδεικτικά, χτες, η Ινδία ανακοίνωσε για ακόμη μια μέρα πάνω από 1.000 θανάτους, ενώ στη Βραζιλία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 3.808 νεκροί σε ένα 24ωρο.

Ξεκινά το παζάρι της ΕΕ για τρίτο συμβόλαιο με την κοινοπραξία «BioNTech» - «Pfizer»

Στον απόηχο των περιστατικών θρομβώσεων που ακόμη ερευνώνται, μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια της «AstraZeneca» και της «Johnson & Johnson» (J&J), δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με αυτές τις εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι θα βασιστεί στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA,«που έχουν αποδείξει την αξία τους», προκειμένου να εξασφαλίσει εμβόλια για επαναληπτικούς εμβολιασμούς, καθώς και εμβόλια προσαρμοσμένα στις νέες μεταλλάξεις. Εμβόλια τέτοιας τεχνολογίας είναι των «Pfizer»-«BioNTech» και «Moderna», καθώς και της «Curevac» που βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις «BioNTech» - «Pfizer» «για ένα τρίτο συμβόλαιο, που θα προβλέπει την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων την περίοδο 2021 - 2023».

«Και αυτό συνεπάγεται ότι όχι μόνο η παραγωγή των εμβολίων αλλά και όλων των βασικών συστατικών θα γίνεται εντός της ΕΕ», είπε η φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας τον στόχο της ΕΕ για επέκταση της παραγωγής εμβολίων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πάνω στην υγεία και τις ζωές των λαών, μάλιστα, οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι βρίσκουν ευκαιρία να «απογειώσουν» ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους: Η τιμή του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» φέρεται να εκτοξεύεται στα 19,50 ευρώ από 12 ευρώ που ήταν στα πρώτα συμβόλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο, της επιχειρηματικότητας και των προφανών «ανταλλαγμάτων», η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατ. δόσεων εμβολίων των «Pfizer» - «ΒιοΝtech» το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Συνολικά θα παραδοθούν 250 εκατ. δόσεις. Οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν χτες τα 100 εκατ., σύμφωνα με την ίδια.

Αναστολή χρήσης εμβολίων

Στο μεταξύ, στη Δανία ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή στη χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca» για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με την αρμόδια υγειονομική αρχή να επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τη σπάνια εμφάνιση θρομβώσεων του αίματος «έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν την προσωρινή και προληπτική αναστολή της αξιοποίησής του, εξετάζοντας παρόμοια σπάνια περιστατικά, με τον Λευκό Οίκο να διαβεβαιώνει ότι η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «Moderna», ενώ από την «Johnson & Johnson» 100 εκατ. δόσεις. Η δε αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία «Pfizer» «επιτάχυνε την παραγωγή» του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό και θα μπορέσει να παραδώσει στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του Μάη 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι προβλεπόταν και το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων δύο βδομάδες νωρίτερα από την καθορισμένη προθεσμία.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της αντίστοιχης δικής του έρευνας για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία ζήτησε από τα κράτη - μέλη της ΕΕ που παρέλαβαν τις πρώτες δόσεις αυτήν τη βδομάδα να αναστείλουν τη χορήγησή τους μέχρι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ.

Ερευνες για συνδυασμούς εμβολίων

Στο μεταξύ, προχωρούν οι επιστημονικές έρευνες για συνδυασμούς δύο εμβολίων ως πρώτης και δεύτερης δόσης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι στη Ρώμη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν επιστημονικές έρευνες με τη συμμετοχή 600 εθελοντών για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», όπως και έρευνες σχετικά με το συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου με τα εμβόλια των «AstraZeneca», «Pfizer» και «Moderna».

Μια μελέτη στη Βρετανία αναφορικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε εμβολιασμούς των δύο δόσεων επεκτείνεται για να συμπεριλάβει δόσεις εμβολίων της «Moderna» και της «Novavax», ανακοίνωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η δοκιμή, γνωστή ως «μελέτη Com-Cov», ξεκίνησε το Φλεβάρη προκειμένου να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις για τρίτη δόση και εμβολιασμό παιδιών (2021-09-21 00:00:00.0)
Αργοί εμβολιασμοί, ανισομετρία και μεταλλάξεις δίνουν συνέχεια στην εξάπλωση (2021-06-16 00:00:00.0)
Οι εμβολιασμοί στη μέγγενη του ενδοαστικού ανταγωνισμού (2021-01-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η «σφαγή» κρατών και ομίλων για τη διανομή του (2020-12-19 00:00:00.0)
«Κούρσα» εταιρειών για κράτη - πελάτες του εμβολίου (2020-11-28 00:00:00.0)
Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός για τις αγορές που θα διατεθούν τα εμβόλια (2020-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ