Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καινοτομία»... η κατάργηση του 8ωρου!

Προκλητική η προπαγάνδα γύρω από τις «ανατροπές του αιώνα»

Eurokinissi

Με μια ομιλία «μνημείο» πρόκλησης, και επιστρατεύοντας διάφορα φθηνά κόλπα, χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη 10ωρη ημερήσια δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τις απλήρωτες υπερωρίες και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως ανέφερε, «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», εννοώντας τη ζούγκλα που όλες οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία έχουν διαμορφώσει στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, και που με το νομοσχέδιο γίνεται και τυπικά «νόμιμο» το ξεχείλωμα της εργάσιμης μέρας, η δουλειά όπου - όσο - όπως θέλει ο εργοδότης. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να νομοθετήσει πρόσθετους επαχθείς όρους εργασίας, που διαλύουν τα ωράρια και τη ζωή των εργαζομένων, μειώνουν τους μισθούς, απογειώνουν την «ευελιξία», ώστε να τροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε «καινοτομία» τις βάρβαρες ανατροπές. Εφτασε να παρουσιάζει τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και τη 10ωρη δουλειά ως ...«διευκόλυνση» για τον εργαζόμενο και ως προσωπική «επιλογή» το να εργάζεται κάποιος χωρίς αμοιβή όσες ώρες παραπάνω του ζητάει ο εργοδότης, τις οποίες κάποια στιγμή θα αντισταθμίσει δουλεύοντας λιγότερο.

Η κυβέρνηση διαφήμισε χτες και την «ψηφιακή κάρτα» εργασίας, τη γονική άδεια προς τον πατέρα εργαζόμενο και την εξίσωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, αξιοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα ότι το τελευταίο ήταν πάγιο αίτημα του ΚΚΕ.

Ειδικά γι' αυτό, βέβαια, οι εργάτες έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της ΝΔ. Γιατί ήταν αυτή που σε συνέχεια νόμου του ΠΑΣΟΚ, το 2012, μείωσε κατά 50% την αποζημίωση απόλυσης, ενώ «πάγωσε» και τον χρόνο προϋπηρεσίας για όσους εργαζόμενους τον Νοέμβρη του 2012 είχαν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα, ειδικά ο νέος εργαζόμενος δεν «στεριώνει» στον ίδιο εργοδότη, ώστε να κατοχυρώσει και δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που απολυθεί. Είναι τέτοια η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με την «Εργάνη», ετησίως οι απολύσεις ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια! Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου από τους 2 μήνες σε 12, αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος μισθωτών, υπάλληλους ή εργατοτεχνίτες από κάθε δυνατότητα αποζημίωσης όταν απολύονται από τις επιχειρήσεις.

Στη γραμμή του πρωθυπουργού ήταν η τοποθέτηση στην ΚΟ και του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «φιλεργατικές διατάξεις» και προκλητικά παρουσίασε ως θετικό στοιχείο μέχρι και την αύξηση των υπερωριών, ενώ έφτασε να διαφημίζει τη δουλειά «ήλιο με ήλιο» ως 4ήμερη βδομάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα εργαζόμενο που «θα μπορεί να δουλεύει 10ωρο για 4 ημέρες την εβδομάδα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ