Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και διαρκείς μετακινήσεις του εξουθενωμένου προσωπικού

Αλλη μια μέρα μάχης ήταν και η χτεσινή για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, με 80 διασωληνωμένους να παραμένουν εκτός ΜΕΘ (ένας εδώ και 23 μέρες...), χιλιάδες να είναι για δεύτερη χρονιά αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας και την κυβέρνηση να αρνείται ακόμη και τώρα να πράξει τα αυτονόητα: Να επιτάξει, άνευ όρων, μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και να προχωρήσει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο «Θριάσιο», που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid, χτες το πρωί, 3 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ και υπήρχαν μόλις 3 απλές κλίνες Covid διαθέσιμες. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας η πληρότητα σε όλα τα τμήματα και κλινικές ξεπερνά το 100% και χτες το απόγευμα 7 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ. Στο «Γεννηματάς» η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι σταθερά στο 100%, 7 διασωληνωμένοι είναι στον αναπνευστήρα σε κοινούς θαλάμους και στις απλές κλίνες έφτασε το 99%. Το «Αττικόν» χτες το μεσημέρι είχε μόλις 50 διαθέσιμες απλές κλίνες. Ενώ η εφημερία του «Ευαγγελισμού» ξεκίνησε στις 2.30 μ.μ. με μόλις 4 κενά κρεβάτια ΜΕΘ Covid, τα οποία μέχρι το βράδυ είχαν καλυφθεί, και μόλις με 30 διαθέσιμες απλές κλίνες Covid.

Κινητοποίηση χτες στο ΚΑΤ

Μπροστά στην κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος (6ήμερη εργασία, κομμένα ρεπό, διπλοβάρδιες, συνεχόμενες βάρδιες των 16 ωρών πρωί - απόγευμα, απόγευμα - νύχτα, αλλεπάλληλες νύχτες με ένα μόνο ρεπό ανάπαυσης και μετά πρωινή βάρδια), χτες το μεσημέρι, εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στο ΚΑΤ προχώρησαν σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσηλευτικού προσωπικού, απαιτώντας την ενίσχυση του νοσοκομείου με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και την εκπαίδευση βάσει των αναγκών, τη διακοπή των συνεχών μετακινήσεων, τη βασική και αναγκαία ελάχιστη ανάπαυση του προσωπικού. Η απάντηση που έλαβαν αφορούσε «διοικητικά μέτρα», δηλαδή εκ νέου μετακινήσεις εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου θα κλιμακώσει τη δράση το επόμενο διάστημα με νέες κινητοποιήσεις.

Πρόχειρες ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης - εντατικοποίησης, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν μια άνιση μάχη.

Ενδεικτική της πίεσης είναι η εικόνα από το «Ιπποκράτειο», που χτες το πρωί ολοκλήρωσε την εφημερία με 57 εισαγωγές και με κατειλημμένες και τις 30 κλίνες ΜΕΘ από 27 ασθενείς με κορονοϊό και 3 άλλων ασθενειών. Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκίνησε την εφημερία με 1 - 2 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Το νέο στοιχείο που έρχεται να αποκαλύψει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, είναι η απόφαση της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ να επιχειρήσει κάλυψη των αναγκών των διασωληνωμένων δημιουργώντας πρόχειρες ΜΕΘ σε θαλάμους της Γ' Χειρουργικής κλινικής, όπου ήδη νοσηλεύεται ο πρώτος ασθενής.

Αυτό αποκαλύπτει το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, τονίζοντας ότι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου «βάζει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων καθώς δεν τηρεί ή τηρεί πλημμελώς τις προδιαγραφές λειτουργίας μιας ΜΕΘ».

Τα μπαλώματα με τις μετακινήσεις γιατρών καταγγέλλει η ΕΝΙΘ

Την ίδια ώρα, μπροστά στις πιεστικές ανάγκες κάλυψης της νοσηλείας των ασθενών με Covid, οι διοικήσεις των νοσοκομείων προχωράνε σε αυταρχικά «εντέλλεσθε» σε ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς.

Στο «Παπανικολάου», γιατροί ειδικοτήτων, όπως Ορθοπεδικής και Οφθαλμολογίας, καλούνται με «εντέλλεσθε», κάποιοι με γνωστοποίηση το προηγούμενο απόγευμα, να πραγματοποιήσουν πρόσθετες εφημερίες στις κλινικές Covid, γεγονός που οδηγεί σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται και στο «Ιπποκράτειο», όπου αποφασίστηκε η μετακίνηση 29 γιατρών ειδικοτήτων, όπως Δερματολογίας και Παιδιατρικής, για κάλυψη των κλινικών Covid. Στο ΑΧΕΠΑ επίσης δόθηκε εντολή για μετακίνηση, για διάστημα ενός μήνα, ειδικευόμενων γιατρών και γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου, ειδικοτήτων όπως Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Οφθαλμολογίας, Χειρουργικής.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με ανακοίνωσή της δηλώνει «Οχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση», ζητάει μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, να προσληφθούν τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλοι οι γιατροί που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την 3η και 4η ΥΠΕ. Καθολική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς όρους.

Σάμος: Σε φορείο διασωληνωμένος στη ΜΕΘ

Δύσκολες είναι οι συνθήκες και στα νησιά. Στο Νοσοκομείο Σάμου αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid που καταφτάνουν, αλλά δεν διαθέτει Πνευμονολογική κλινική. Ο μοναδικός πνευμονολόγος είναι στη ΜΕΘ και είναι υποχρεωμένος να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα. Το νοσοκομείο διαθέτει μόνο 6 κρεβάτια ΜΕΘ (3 γενικής και 3 Covid), ενώ προχτές υπήρχε διασωληνωμένος εντός ΜΕΘ αλλά σε ...φορείο. «Αν έρθει κι άλλο περιστατικό αναγκαστικά θα μπει σε κοινό θάλαμο μόνο με αναπνευστήρα. Οι απλές κλίνες Covid έχουν γεμίσει, είναι κενές μόνο οι 2», μας έλεγαν με αγωνία εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γίνονται διακομιδές και από άλλα νησιά. «Μόνο τις τελευταίες μέρες ήρθαν 3 διασωληνωμένοι από το Νοσοκομείο της Ρόδου και της Λέρου - καθώς εκεί το νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ - και είχαμε και διασωληνωμένο από τη Σάμο. Η υποτιθέμενη "λύση" των διακομιδών στα νοσοκομεία της Αττικής έχει "παγώσει" γιατί έχουν φρακάρει. Αν έρθουν κι άλλοι τι θα γίνει; Υπάρχει μεγάλη ανησυχία», μας μεταφέρουν οι υγειονομικοί.

Μια μέρα νωρίτερα, ασθενής με Covid στη Λέρο, μετά από ώρες διακομίστηκε τελικά στο Νοσοκομείο Ρόδου. Εκεί διασωληνώθηκε, όμως στο νοσοκομείο δεν υπάρχει καν ΜΕΘ Covid. Από κει το περιστατικό έφτασε στο Νοσοκομείο Σάμου. «Τα στέλναμε Αθήνα και Κρήτη, όμως τώρα γέμισε η Αθήνα και παίρνουν μόνο η Κρήτη, αλλά για πόσο ακόμη; Κι εκεί τα πράγματα είναι ζόρικα. Η απάντηση που έχουμε είναι ότι αν έρθει κάποιο περιστατικό θα μείνει στο νοσοκομείο με αναπνευστήρα», λένε με αγωνία οι υγειονομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ