Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
«Κούρσα» εταιρειών για κράτη - πελάτες του εμβολίου

Η παγκόσμια κούρσα για την απόκτηση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 επιταχύνθηκε τις δύο τελευταίες βδομάδες με την ανακοίνωση συμφωνιών μεταξύ φαρμακευτικών ομίλων και κρατών. Αφορά στην παραγωγή και την απόκτησή του. Από τα 11 εμβόλια που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής τους, τέσσερα είναι κινεζικά (δύο της «Sinopharm», ένα της «Sinovac» και ένα της «CanSino»), ένα είναι ρωσικόSputnik V»), τρία αμερικανικά («Janssen», «Moderna» και «Novax»), ένα αμερικανο-γερμανικό(«BioNtech» και «Pfizer», με τη στήριξη της κινεζικής πολυεθνικής «Fosun»), ένα βρετανικόAstraZeneca») και ένα από την Ινδία. Ακολουθούν, ήδη σε προχωρημένο στάδιο, πειραματικά εμβόλια από την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

Παράλληλα, διεξάγεται και μια κυνική «μάχη» για το ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα αποκτήσει πρώτο αυτά τα εμβόλια, δηλαδή ανάλογα με την οικονομική δύναμη και όχι ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο ή με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Ενδεικτικά:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές εταιρείες, τις «AstraZeneca», «Sanofi-GSK», «Janssen», «BioNTech» - «Pfizer», «CureVac» και «Moderna» και είναι σε διαπραγματεύσεις με τον «Novax», για την προκαταβολική αγορά άνω των 1,3 δισ. δόσεων, συν άνω των 600 ακόμη εκατομμυρίων στη συνέχεια, δηλαδή δόσεις τέσσερις φορές πάνω από τον πληθυσμό της ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει προκράτηση 1 δισ. δόσεων και ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα 2,6 δισ. δόσεων. Η αναλογία ανά κάτοικο είναι σχεδόν η διπλάσια από την ευρωπαϊκή. Παραμένει ζητούμενο το πότε θα προμηθευτούν εμβόλια οι «φτωχότερες» χώρες, αλλά ο ΠΟΥ το προσδιορίζει μέχρι το τέλος του 2021.

Στο μεταξύ, στην παγκόσμια αυτή κούρσα γύρω από τα εμβόλια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου «τις προσεχείς μέρες», το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς τη διάθεση ενός εμβολίου εκτός των ΗΠΑ.

Στη Βραζιλία συνεχίζονται η αντιπαράθεση και η σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με το ποια μονοπώλια θα προτιμηθούν.

Την ίδια στιγμή η πανδημία καλπάζει σε όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της διαχείρισής της με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 61 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,438 εκατ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ