Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αργοί εμβολιασμοί, ανισομετρία και μεταλλάξεις δίνουν συνέχεια στην εξάπλωση

Περίπου 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τη μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς και τον αργό ρυθμό που προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών να αφήνουν ελεύθερο πεδίο για νέες, δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 177 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 3,828 εκατ.

Την καθυστέρηση και την ανισομετρία στους εμβολιασμούς σημείωσε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχολιάζοντας την απόφαση του G7 για «δωρεά» 870 εκατ. δόσεων εμβολίων με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας έως τα ...τέλη του 2022. «Χρειαζόμαστε περισσότερες και τις χρειαζόμαστε ταχύτερα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι περίπου 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα και οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση στην Αφρική έχουν υψηλότερο ποσοστό θνητότητας.

Ακόμη και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν με «πιο επείγοντα χαρακτήρα», προειδοποιώντας ότι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν εμβολιαστούν γρήγορα, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να γίνεται πιο ανθεκτικός στην ανοσοποίηση.

Στο απυρόβλητο βέβαια από τους εκπροσώπους όλων των διεθνών οργανισμών μένουν οι πραγματικές αιτίες της ανισομετρίας και των μεγάλων καθυστερήσεων.

Ο εμβολιασμός δεν φτάνει χωρίς τα υπόλοιπα εξίσου αναγκαία μέτρα

Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες που έχουν αρκετά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του, χωρίς τα υπόλοιπα εξίσου αναγκαία μέτρα για την προστασία των λαών, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, στη Βρετανία αναβάλλεται για έναν μήνα (αντί για τις 21/6) η επόμενη χαλάρωση των μέτρων για την CLOVID-19, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, επικαλούμενος αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Δέλτα» («ινδική»). Η επόμενη φάση του «ανοίγματος» (πλήρες άνοιγμα εστίασης χωρίς περιορισμούς, χώρων φιλοξενίας κ.λπ.) θα γίνει στις 19 Ιούλη, όταν «θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Οπως είπε, λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», με πλήρη άρση των μέτρων οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και σε επίπεδα του πρώτου κύματος. Το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία (που έχει συνολικά σχεδόν 128.000 θανάτους) καταγράφηκαν 7.742 νέα κρούσματα της νόσου και 3 θάνατοι, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 64% τη βδομάδα, ενώ αυξάνονται και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Παράλληλα, θα επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, μειώνοντας το χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» από τις 12εβδομάδες στις 8 για τους άνω των 40 ετών.

Σχεδόν το 80% των ενηλίκων έχει λάβει μία δόση εμβολίου, δύο δόσεις όμως μόλις το 57%. Σύμφωνα με μελέτη των βρετανικών υγειονομικών αρχών, οι δύο δόσεις των εμβολίων των «Pfizer» - «BioNTech» ή «AstraZeneca» αποτρέπουν τη νοσηλεία σε ποσοστό άνω του 90% έναντι της παραλλαγής «Δέλτα».

Την ίδια ώρα, στη Χιλή, μολονότι το 61% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 48% έχει εμβολιαστεί πλήρως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Την περασμένη βδομάδα οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα ή διαθέτουν ελάχιστες κενές κλίνες. Τα περισσότερα κρούσματα πλέον καταγράφονται σε νέους ενήλικες και εφήβους, τις δύο τελευταίες ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν.

Η Χιλή ξεκινά εκστρατεία ανοσοποίησης των εφήβων. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε χτες, οι άνδρες κάτω των 45 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση με «AstraZeneca» θα κάνουν τη δεύτερη με «Pfizer», καθώς η Χιλή είναι από τις χώρες που αύξησαν το ηλικιακό όριο για το εν λόγω εμβόλιο.

Ξεπέρασαν τους 600.000 καταγεγραμμένους θανάτους οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 600.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους (615.200), την ώρα που η επιβράδυνση των εμβολιασμών από τα μέσα Απρίλη αμφισβητεί τον στόχο της κυβέρνησης το 70% των ενήλικων να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και 160 εκατ. να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τις 4 Ιούλη. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 166 εκατ. ενήλικες με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Και στις ΗΠΑ οι νοσηλείες εφήβων έχουν αυξηθεί, καθώς έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία των CDC.

Στη Ρωσία παρατηρείται έξαρση τις τελευταίες μέρες, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ αργά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 14.000 και οι θάνατοι τους 370 σε ένα 24ωρο.

Στη Βραζιλία, ο Πρόεδρος Ζ. Μπολσονάρο ζήτησε από τη «Pfizer» να επιταχύνει τις παραδόσεις εμβολίων, την ώρα που η χώρα μετρά επίσημα σχεδόν 500.000 θανάτους. Μόνο προχτές ανακοινώθηκε ότι πάνω από 800 ασθενείς κατέληξαν σε ένα 24ωρο. Μόνο το 10,3% των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει μία δόση και το 3,5% δύο δόσεις, κυρίως με τα εμβόλια της κινεζικής «Sinovac Biotech» και της «AstraZeneca». Το δεύτερο συμβόλαιο με τη «Pfizer» προβλέπει άλλες 100 εκατ. δόσεις, αλλά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ ο Μπολσονάρο ερευνάται από επιτροπή της Γερουσίας για καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Μάρτυρας κατέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στις περσινές επιστολές της «Pfizer» για αγορά εμβολίων.

Ανησυχώντας για την αύξηση της επιρροής της Κίνας στην Ασία μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», η Ιαπωνία (με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη η ίδια) θα αποστείλει 1 εκατ. δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca», που παρήχθησαν σε ιαπωνικό έδαφος, στο Βιετνάμ, ενώ είχε προηγηθεί η Ταϊβάν. Στο Βιετνάμ, με περίπου 98 εκατ. πληθυσμό, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.241 και των θανάτων σε μόλις 58. Η Ιαπωνία σχεδιάζει παρόμοιες αποστολές σε Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη. Επίσης έχει συμβόλαιο για αγορά 120 εκατ. δόσεων με την «AstraZeneca», το οποίο ενέκρινε τον περασμένο μήνα, ωστόσο δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για χρήση του στη χώρα, λόγω ανησυχιών για ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Υπέρ πολλών «επιλογών» ο ΕΜΑ

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Εμερ Κουκ, ανέφερε ότι για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία, οι κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν με ένα μείγμα διαφορετικών εμβολίων, προειδοποιώντας ότι η εξάρτηση από ένα εμβόλιο ή έναν τύπο εμβολίων μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική. «Θα χρειαστούμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Ενα πράγμα που έχουμε μάθει από αυτήν την πανδημία είναι ότι μόλις αρχίσουμε να κάνουμε προβλέψεις συμβαίνει κάτι άλλο», δήλωσε στους «Financial Times».

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά ισχυρά καπιταλιστικά κράτη εστιάζουν τις προμήθειές τους στα εμβόλια mRNA, μειώνοντας ή μη ανανεώνοντας τα συμβόλαια για προμήθεια δόσεων των εμβολίων αδενοϊών, όπως της «AstraZeneca» και της «Johnson & Johnson», ενώ ο ΕΜΑ δεν έχει εγκρίνει ακόμα κανένα μη δυτικό εμβόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ