Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Συστάσεις «ατομικής ευθύνης» για τη διασπορά που είναι «εμφανής παντού»

Eurokinissi

Και χτες 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να είναι 12.819. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 112 (ημερήσια μεταβολή +12%).

Από τα 2.794 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χτες, 15 είναι εισαγόμενα, 1.190 εντοπίστηκαν στην Αττική, 198 στη Θεσσαλονίκη, 153 στο Ηράκλειο, 96 στο Ρέθυμνο, 86 στη Μύκονο, 76 στην Αχαΐα και 143 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 450.512. Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε 77 ανά ημέρα.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» αποτυπώνεται και στον έλεγχο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού. Σε 892 δείγματα της περιόδου από 20 Μάη έως 7 Ιούλη «αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος», και ειδικότερα 320 της «βρετανικής» μετάλλαξης και 281 του στελέχους «Δέλτα».

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, τις τελευταίες δυο βδομάδες «είναι εμφανής η διασπορά παντού». Ενώ σε μία ακόμα επιβεβαίωση ότι τα πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων είναι «κίνδυνος - θάνατος» για εργαζόμενους και ταξιδιώτες, ειπώθηκε ότι αυξημένες συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται «σε εργασιακούς χώρους που σχετίζονται με τον τουρισμό ή άλλες υπηρεσίες».

Είναι χαρακτηριστικές οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου (64 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας): Ηράκλειο (838 ενεργά κρούσματα), Ρέθυμνο (792), Μύκονος (318), Θήρα, Πάρος (72) και Ιος (55) ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο (3, αυξημένης επιτήρησης).

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα «ατομικής ευθύνης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην Εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις έξι παραπάνω περιοχές από το προσεχές Σάββατο θα πρέπει να κάνουν από ένα self test και ένα rapid test τη βδομάδα, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη». Το ίδιο θα ισχύει και για μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων σε επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια. Οσο για τα μέτρα στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, είναι «υπό διαβούλευση».

Επίσης, ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για το υγειονομικό πρωτόκολλο σχετικά με τις κατασκηνώσεις: Για την είσοδο στην κατασκήνωση στην έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Τα παιδιά θα υποβάλλονται σε self test μία φορά τη βδομάδα, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν ένα rapid test και ένα self test τη βδομάδα. Δεν επιτρέπονται τα επισκεπτήρια στις κατασκηνώσεις, εκτός κι αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Στο φόντο αυτής της εκτεταμένης διασποράς του ιού στην κοινότητα, η κυβέρνηση έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι δεν θα πάρει ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει υπόθεση της αυτοδιάγνωσης, αφού όπως ειπώθηκε «δώσαμε 35 εκατ. self test, 50.000 επιβεβαιώθηκαν ως θετικά». Ενώ για πολλοστή φορά ο λαός κλήθηκε να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτη τη διάδοση σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Ενδεικτικό της αθλιότητας που συντηρεί σκόπιμα και αυτή η κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί προσωπικό κι εξοπλισμός ούτε για τεστ στις δημόσιες υγειονομικές δομές, και έτσι συνεχίζεται η αστειότητα με τα self tests κατά την επιστροφή από τα νησιά, που δεν μπορούν να ελεγχθούν, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και με το πρόσφατο περιστατικό συρροής σε πλοίο από την Ιο στην Αθήνα. Οπως είπε χτες η Β. Παπαευαγγέλου εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής, «είχαμε εισηγηθεί αρχικά για rapid test και στην επιστροφή από το νησί. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί τα μικρά νησιά δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες (!), οπότε θα είναι υποχρεωτικό το self test». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι «ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά είναι δύσκολο να γίνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες τεστ». Παρά τις παραπάνω παραδοχές, η κυβέρνηση θεωρεί βασικούς παράγοντες για τις τοπικές αναζωπυρώσεις «τις νέες ηλικίες, τη διασκέδαση και τις συναθροίσεις».

Και ενώ η αναμονή για χειρουργική πράξη σε δημόσιο νοσοκομείο ξεπερνά και τα δύο χρόνια, μετά την πολύμηνη αναστολή έως και 80% των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, δεν φαίνεται να σταματήσουμε πάλι τα χειρουργεία ή να μετατρέψουμε θαλάμους σε COVID».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απειλές και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους, στο όνομα τάχα της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις όσων δεν εμβολιαστούν, τις οποίες «ανασκεύασε» μετά τις αντιδράσεις, χτες ο Μ. Βορίδης προανήγγειλε «πειθαρχικά συμβούλια» για δημόσιους υπαλλήλους που δεν εμβολιάζονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν όλοι οι «σκληροί δείκτες», ενώ καταργούνται και τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο (2022-04-19 00:00:00.0)
Με «πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» ξανανοίγουν τα σχολεία μετά τις γιορτές (2022-01-05 00:00:00.0)
Τα εργοδοτικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης αυξάνουν τις συρροές κρουσμάτων (2021-11-13 00:00:00.0)
Επιτακτική η ανάγκη για μέτρα προστασίας (2021-08-28 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς (2021-07-29 00:00:00.0)
Ταβάνι (2021-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ