Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Βάζουν «το μαχαίρι στον λαιμό» των λαϊκών στρωμάτων για τη ρευστότητα των ομίλων
  • Πριν και από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η έναρξη του Πτωχευτικού - κόλαφου!
  • «Ορος για το Ταμείο Ανάκαμψης» το «στεγνό καθάρισμα» χιλιάδων λαϊκών σπιτιών και η ενίσχυση των τραπεζών με άλλα 12 δισ.

Eurokinissi

Η «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος, με άξονα την απαλλαγή του από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων ως όρο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό των λαϊκών στρωμάτων και επιταχύνοντας ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς, είναι ο κύριος άξονας του νομοσχεδίου που χτες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Προβλέπει παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» για άλλους 18 μήνες και εξασφαλίζει επιπλέον 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων του Δημοσίου. Προβλέπει ακόμα «βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις» για τον Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ τερματίζονται και τυπικά ο νόμος Κατσέλη και η όποια υποτυπώδης προστασία αυτός προέβλεπε για την πρώτη κατοικία.

Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεσπιτώσει και να εκβιάσει εργατικά - λαϊκά στρώματα για να ενισχυθούν οι τράπεζες και η ρευστότητα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που προβλέπει ότι οι διατάξεις για τον Πτωχευτικό Κώδικα θα ισχύουν από τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή από χτες, και όχι από τη μέρα δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έχει χαιρετιστεί δεόντως από τις τράπεζες κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δίνοντας τα εύσημά τους στην κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός ήταν και χτες κάτι παραπάνω από σαφής. Εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση βάζει «το μαχαίρι στον λαιμό» των λαϊκών στρωμάτων, ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «η παροχή ρευστότητας» στις τράπεζες, «κυρίως για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις» «για το καλό της οικονομίας». Είναι «δέσμευση της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «να απαλλάξει τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια» και απέναντι στην ΕΕ, ώστε «αυτές να παίξουν τον ρόλο τους ως καταλύτες για τη μεταβίβαση της ρευστότητας των πόρων που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενώ εξήγγειλε ότι σύντομα στη Βουλή θα ψηφιστεί η ρύθμιση οφειλών από 36 έως 72 δόσεις για ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Ο ίδιος χαρακτήρισε «καλά νέα» την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παράδοσή τους σε εφοπλιστικό όμιλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα εξαπέλυσαν πυρά στην κυβέρνηση για «αναποτελεσματικότητα» των μέτρων της όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, δείχνοντας ότι μοιράζονται όλοι τον ίδιο καημό, αυτόν της διάσωσης των τραπεζών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μαμουλάκης, για παράδειγμα, ανέφερε ότι «οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι αποτυπωμένες και γνωστές. Στις παρούσες συνθήκες, ωστόσο, και με δεδομένες τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα ήταν φυσιολογικό η κυβέρνηση να έπαιρνε μια πρωτοβουλία για να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο τα δάνεια των τραπεζών με εγγύηση πρώτης κατοικίας, όπως θα ήταν φυσιολογικό και να έπαιρνε και μια πρωτοβουλία για την ολιστική αντιμετώπιση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, που εν μέσω πανδημίας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις» και αναφέρθηκε σε «εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, που η κυβέρνηση δεν εξετάζει», για τη δημιουργία «κακής τράπεζας».

Να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επεσήμανε ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή θα γίνει προς όφελος των τραπεζών ή θα γίνει προς όφελος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών - μέση οδός δεν υπάρχει.

Υπενθύμισε ότι ο λαός πλήρωσε τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τα 45 δισ. σε ανακεφαλαιοποιήσεις, τα προγράμματα όπως ο «Ηρακλής», που μεταφέρει τα «κόκκινα» δάνεια σε διάφορα αρπακτικά funds, με τις τράπεζες να καλύπτονται και με εγγύηση του Δημοσίου, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κ.ά. Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το «απογείωσε», μετατρέποντας σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.

Επεσήμανε ακόμα ότι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διέγραψαν επιχειρηματικά δάνεια τα οποία σύμφωνα με τον Τύπο αφορούσαν εφοπλιστές, μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και μεγαλεμπόρους, και ότι κατ' επανάληψη το ΚΚΕ έχει ζητήσει σχετικά στοιχεία για την τελευταία 10ετία από το υπουργείο Οικονομικών και την Ενωση Τραπεζών, αλλά δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

Η διέξοδος για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα, συνέχισε, «είναι να "κουρευτούν" γενναία όχι μόνο οι τόκοι, αλλά και τα κεφάλαια των δανείων που έχουν λάβει για τα στεγαστικά δάνεια, είτε επαγγελματικά, κτηνοτροφικά, καλλιεργητικά δάνεια οι αγρότες», σύμφωνα με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και την οποία απέρριψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας τον όρο «για το καλό της οικονομίας» που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, τόνισε ότι «πίσω από αυτήν την τάχα ουδετερότητα θέλετε να συγκαλύψετε τον εκμεταλλευτικό, ταξικό ρόλο της καπιταλιστικής οικονομίας, για μία ανάπτυξη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των λαϊκών αναγκών».

Απάντηση έδωσε και στο υποτιθέμενο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε, για την ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό αυτά τα κόμματα, μικρομεσαία επιχείρηση είναι από 200 εργαζόμενους και πάνω. «Αρα ο αυτοαπασχολούμενος, η οικογενειακή επιχείρηση, είναι αποκλεισμένος από τα μέτρα χρηματοδότησης της ΕΕ, γιατί αυτοί που στηρίζει είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια». Με αυτές τις επικλήσεις, επεσήμανε, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «θέλουν να συγκαλύψουν και να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι μονοπώλια, μεγάλες επιχειρήσεις και τον αυτοαπασχολούμενο βιοτέχνη - έμπορο, που η θέση του είναι απέναντι στα μονοπώλια. Θέλουν δηλαδή τα κόμματα αυτά να φιλοτεχνήσουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο που τάχα ενδιαφέρεται για τις ανάγκες τους και να καλλιεργήσουν αυταπάτες, να οικοδομήσουν μία συμμαχία αυτών των λαϊκών στρωμάτων με τον αντικειμενικό τους αντίπαλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ