Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο με τεράστιες ελλείψεις ενόψει του 4ου κύματος

Μόνο τρεις από τις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα πάνω από 1.500 ασθενείς να παραμένουν σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο, παρά την «επαναφορά στην κανονικότητα», που, όπως ισχυρίζεται, έχει καταφέρει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία, με κενές 2 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός αποσπάται σχεδόν κάθε μήνα σε αναισθησιολογικά τμήματα των νησιών.

Αντίστοιχα, στα Χειρουργεία λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν για να λειτουργήσουν οι περισσότερες από τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης - σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις εκατό (100)!».

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με απόλυση 59 επικουρικοί εργαζόμενοι, ανάμεσά τους γιατροί του Χειρουργικού τομέα, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λειτουργία των Χειρουργείων, απαιτεί να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός και να συσταθούν 2 τουλάχιστον επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη τη μη προσέλευση ειδικευομένων. Να ενισχυθούν το Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία με το αναγκαίο προσωπικό, για να εξασφαλισθεί η χορήγηση συνεχούς καλοκαιρινής άδειας 15 εργάσιμων ημερών, να δοθούν οι χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Στο σκοτάδι ξανά λόγω μπλακάουτ ο «Ευαγγελισμός»

Νέο μπλακάουτ, διάρκειας μισής ώρας, σημειώθηκε χτες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που οφείλεται στις πολλαπλές διακοπές ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τον καύσωνα που έγιναν σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Ολες οι ΜΕΘ, το κτίριο εργαστηρίων και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου έμειναν χωρίς ρεύμα για 20 λεπτά και αφού είχε ήδη ξεκινήσει η γενική εφημερία, ενώ από τύχη και έπειτα από την έγκαιρη κινητοποίηση του προσωπικού δεν κινδύνεψαν σοβαρά οι ασθενείς. Αγνωστες παραμένουν ακόμα οι επιπτώσεις, λόγω της διακοπής ρεύματος, στους αναλυτές των εργαστηρίων, την ίδια στιγμή που αρκετές εξετάσεις δεν ολοκληρώθηκαν.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που επανειλημμένα έχει στραφεί κατά της ανάθεσης της συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου του νοσοκομείου σε εργολάβο, ο οποίος έχει μειώσει το προσωπικό που απασχολεί, ενώ λόγω των διαχρονικών περικοπών, οι συντηρητές του νοσοκομείου είναι ελάχιστοι.

Μετακινήσεις και μπαλώματα στα Νοσοκομεία Παίδων

Τρία κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά Covid διατίθενται όλα κι όλα, κι αυτά μόνο στο «Αγλαΐα Κυριακού», αφού όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «κλίνες ΜΕΘ για Covid παιδιά δεν υπάρχουν άλλες στο Λεκανοπέδιο».

Μάλιστα, από τη μονάδα αυτή του «Αγλαΐα Κυριακού» μετακινούνται δύο γιατροί αυθαίρετα για να καλύψουν ανάγκες της παιδοκαρδιοχειρουργικής του «Αγία Σοφία», ενώ θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες της καρδιοχειρουργικής. «Οι μετακινήσεις εμπεριέχουν και τον κίνδυνο να υπάρχει αδυναμία περίθαλψης παιδιών θετικών σε Covid που χρειάζονται ΜΕΘ, με δεδομένη την αναμενόμενη αυξητική τάση μολύνσεων σε μικρές ηλικίες», τονίζει η ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας να σταματήσουν οι απαράδεκτες μετακινήσεις προσωπικού και να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις γιατρών οι ανάγκες της παιδοκαρδιοχειρουργικής του «Αγία Σοφία».

Μια επικίνδυνη πραγματικότητα στο Νοσοκομείο της Αμφισσας

Τις τεράστιες ελλείψεις του Νοσοκομείου Αμφισσας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν οδηγήσει σε μια απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι εφημερίες και να μην υπάρχει ασφαλής λειτουργία των τμημάτων, ενώ προσδιορίζει ότι προβλήματα υπάρχουν και σε επίπεδο υποδομών.

Αναδεικνύει τις ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εφαρμόσει στην πράξη την ένταξη του Νοσοκομείου Αμφισσας στην κατηγορία «άγονο τύπου Α», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στοχεύει στην ενίσχυση του νοσοκομείου, αλλά αντίθετα έχει ως στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως έγινε με την καθαριότητα και τη φύλαξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων ζητά την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Αμφισσας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την αλλαγή του οργανογράμματος και την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων.

  • Την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμφισσας κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Λαμπρούλης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ