Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπλεγμένη σε βρωμοδουλειές από Λιθουανία μέχρι Βενεζουέλα

Βασικό ρόλο στις βρώμικες επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου με τη Λιθουανή ομόλογό του Ingrida Simonyte, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα συνοδευόμενη από αξιωματούχους από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Λιθουανίας.

Ανάμεσα σε άλλα συζήτησαν, όπως έλεγε αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, «εκτενώς τις σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται αυτήν την περίοδο η Λιθουανία στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία. Τα προβλήματα αυτά - όπως συζητήσαμε - είναι παρόμοιας φύσης με αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηρίζονται από επίμονες μεταναστευτικές ροές σε συνδυασμό, κατά καιρούς, με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια τρίτης χώρας να ασκήσει πολιτική πίεση στην ΕΕ μέσω της μετανάστευσης, που χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο προβολής γεωπολιτικής ισχύος», είπε, εξαπολύοντας αμερικανοΝΑΤΟικά βέλη κατά του Μινσκ. «Αυτό που κάνει η Λευκορωσία είναι απλώς απαράδεκτο», συνέχισε, αποδίδοντας στην κυβέρνηση Λουκασένκο οργανωμένο σχέδιο «ενθάρρυνσης» μεταναστών να μπουν στη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται στο πλευρό» της Λιθουανίας και ότι «προσφέρει όποια τεχνογνωσία διαθέτει, αλλά και την αλληλεγγύη της στη Λιθουανία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και εμπλοκή στα σύνορα Λιθουανίας - Λευκορωσίας.

Παράλληλα, την Τρίτη βρέθηκε στην Αθήνα το ηγετικό στέλεχος της «αντιπολίτευσης» στη Βενεζουέλα, Leopoldo Lοpez, ο οποίος συναντήθηκε με βουλευτές της ΝΔ. Ο Lopez δεν παρέλειψε, φυσικά, να πάει και στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε με συμμάχους όπως η Ελλάδα για να υποστηρίξουμε το δημοκρατικό κίνημα της Βενεζουέλας».

Θυμίζουμε ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο διπλωματικό πεδίο, όταν εξελέγη ακριβώς δύο χρόνια πριν, ήταν να αναγνωρίσει στις 12/7/2019 τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Guaido, «ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο εφαρμογής της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χτες «άτυπη συνάντηση» με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Συμπόσιο της Σύμης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Λευκορωσία κατηγορεί Ουκρανία - ΗΠΑ - Πολωνία για απόπειρα σαμποτάζ (2023-03-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η καταστολή μεταναστών και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια (2021-11-23 00:00:00.0)
Ενταση, καταστολή και γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες των μεταναστών (2021-11-13 00:00:00.0)
Νέες εντάσεις και «προειδοποιήσεις» στην Ανατολική Ευρώπη (2021-09-28 00:00:00.0)
Ενισχύονται τα αμερικανικά στρατεύματα στη Λιθουανία (2019-11-01 00:00:00.0)
Εμπάργκο σε λιθουανικά γαλακτοκομικά (2009-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ