Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εμπάργκο σε λιθουανικά γαλακτοκομικά

ΜΟΣΧΑ.--

Ως προοίμιο ενός πιθανού εμπορικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας σχολιάστηκε από διεθνή ΜΜΕ η απόφαση των ρωσικών κτηνιατρικών αρχών να απαγορεύσουν την εισαγωγή σειράς γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Λιθουανία με τη δικαιολογία πως βρέθηκαν ίχνη απαγορευμένων αντιβιοτικών.

Η απαγόρευση των γαλακτοκομικών τίθεται σε ισχύ από τις 17 τρέχοντος μηνός. Οι Λιθουανοί πάντως αντέδρασαν αρνούμενοι πως υπάρχουν απαγορευμένες ουσίες στα συγκεκριμένα προϊόντα και λοιδώρησαν τις ρωσικές αρχές για πολιτικά κίνητρα.

Η ρωσική ημερήσια εφημερίδα «Κομερσάτ», ερμήνευσε την απαγόρευση των ρωσικών κτηνιατρικών αρχών σαν αντίποινα στην απόφαση της Λιθουανίας να πωλήσει τα διυλιστήρια «Μαζέικου» στον πολωνικό πετρελαϊκό όμιλο «PKN Orlen» και όχι σε ρωσική εταιρεία, που τα επιθυμούσε διακαώς. Η ίδια εφημερίδα παρατηρεί σταθερή επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας - Λιθουανίας με αφορμή δύο κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης του Λιθουανού προέδρου Βάλντας Αντάμκους: α) Το Βίλνιους εξακολουθεί να παρεμποδίζει, με κάθε τρόπο, τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με μια νέα συμφωνία σύμπραξης και β) η λιθουανική ηγεσία έχει γίνει από τους κύριους υποστηρικτές της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ως γνωστόν, τον περασμένο Ιούνη, η Μόσχα είχε απαγορεύσει την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Λευκορωσία, γεγονός που εξελήφθη ως πολιτική πίεση προς το Μινσκ, τη στιγμή που ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ξεκινούσε, τρόπον τινά, μία πορεία προσέγγισης με την ΕΕ...

  • Αργά προχτές βράδυ και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσημη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, Σοκούμι, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις εκ των οποίων η μία προκάλεσε το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων επτά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ