Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αύξηση του ΑΕΠ ανακοίνωσαν Γερμανία και Γαλλία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Κλίμα «ανάκαμψης» των οικονομιών των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών διαφαίνεται, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, όπου δεν αναφέρονται βέβαια η αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας αλλά και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που είναι βασική προϋπόθεση για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Απροσδόκητη» αύξηση 0,3% παρουσίασε το γερμανικό ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο, παρά τις προβλέψεις για αντίστοιχη μείωση, σηματοδοτώντας κατά τους αναλυτές την έξοδο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αποδίδεται στις αυξήσεις στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, στις κατασκευές και το καθαρό εμπόριο όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικών. Πάντως, η γερμανική εταιρεία Escada που δραστηριοποιείται σε 60 χώρες και απασχολεί 2.300 άτομα, αναμένεται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, έπειτα από το άδοξο τέλος του «σχεδίου σωτηρίας» της να ελαττώσει τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ τα χρέη της.

Στην «ανάπτυξη» επέστρεψε, όμως, και η γαλλική οικονομία, με το ΑΕΠ να καταγράφει αύξηση 0,3%, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως τόνισε, η ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από άνοδο 0,2% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ισχυρές εξαγωγές.

Σημάδια χαλάρωσης της κρίσης στην αμερικανική οικονομία διέγνωσε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα «δείχνει σημάδια εξισορρόπησης».

Πάντως, τα στοιχεία από το μέτωπο των αμερικανικών δημοσιονομικών δεν είναι το ίδιο ευχάριστα: το έλλειμμα έφτασε σε νέο ύψος ρεκόρ, φτάνοντας τα 180,7 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ελάχιστα μικρότερη αύξηση. Η κυβέρνηση Ομπάμα εκτιμά ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου, όταν τελειώνει η περίοδος που καλύπτει ο τρέχων προϋπολογισμός, το έλλειμμα θα φτάνει περίπου το 1,8 τρισ. δολάρια.

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα ακόμη λόγο να «αισιοδοξούν», καθώς μετά από σχεδόν δύο χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάσισε εναντίον της Κίνας και υπέρ της προσφυγής των ΗΠΑ, κρίνοντας αθέμιτους τους περιορισμούς που θέτει σε αμερικανικές εταιρείες παραγωγής και διανομής πνευματικών έργων να «κατευθύνουν» τις δραστηριότητές τους εντός της χώρας μέσω κινεζικών κρατικών εταιρειών και όχι αυτόνομα. Η απόφαση μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο και για άλλους αμερικανικούς οικονομικούς τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ