Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οι αντάρτες FARC απαντούν στις «κατηγορίες» της κυβέρνησης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Δεν έχουμε δώσει ποτέ χρήματα και δεν έχουμε λάβει ποτέ χρήματα ή όπλα από άλλες κυβερνήσεις ή οργανώσεις (...) Γιατί να συνεισφέραμε οικονομικά σε μια προεκλογική εκστρατεία ενός προσώπου, όπως ο νυν πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, το οποίο δεν γνωρίζαμε καθόλου;», δηλώνει ο ηγέτης των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC Γκιγιέρμο Λεόν Σάενς, γνωστός με το αντάρτικο όνομά του, Αλφόνσο Κάνο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Cambio.

Με μία μόνο απάντηση, ο Αλφόνσο Κάνο απαντά στις προκλητικές και τις απειλητικές «κατηγορίες» της κυβέρνησης του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, τόσο προς το Εκουαδόρ, όσο και προς τη Βενεζουέλα. Εντούτοις, ο Αλφόνσο Κάνο διευκρινίζει, μέσω των απαντήσεων που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις ερωτήσεις του περιοδικού, ότι το υποτιθέμενο βίντεο της ομιλίας του ηγετικού στελέχους των FARC Μόνο Χοχόι που παρουσίασε η κυβέρνηση της Κολομβίας ως «αποδεικτικό στοιχείο» είναι προϊόν μοντάζ και ουδέποτε οι FARC χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Ραφαέλ Κορέα.

Οσο για τις περιβόητες καταγγελίες για την προμήθεια αντιαρματικών ρουκετών από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο Αλφόνσο Κάνο τόνισε ότι ο Πρόεδρος Ουρίμπε «εξαπέλυσε μία τρομοκρατική εκστρατεία παραπληροφόρησης, προκειμένου να υπαινιχθεί ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μάς προμήθευσε μερικούς αντιαρματικούς πυραύλους, παρότι γνωρίζει ότι πρόκειται για οπλισμό που έχουμε πάρει ως λάφυρα πολύ καιρό πριν, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής αναμέτρησης στα σύνορα των δύο χωρών και έχουμε ενημερώσει την κοινή γνώμη με ανακοίνωσή μας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κάνο εντάσσει και τις υποτιθέμενες πληροφορίες που εμπεριέχουν οι υπολογιστές του ηγετικού στελέχους Ραούλ Ρέγιες, υπολογιστές που αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής του στρατού της Κολομβίας στο Εκουαδόρ, την 1η Μάρτη 2008, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 25 ανθρώπων μεταξύ αυτών και του Ρέγιες. Κατά τον Κάνο, πρόκειται για χαλκευμένες πληροφορίες «στην Μπογκοτά ή την Ουάσινγκτον», με στόχο να κατηγορηθούν οι ηγέτες των χωρών της περιοχής και να νομιμοποιηθεί μία επέμβαση ή και επίθεση.

Τέλος, ο Αλφόνσο Κάνο δηλώνει ότι οι FARC είναι ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής, εφόσον λάβουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. «Ζητήσαμε εγγυήσεις για τη μέθοδο, το χρόνο και τον τόπο, ώστε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι δικοί μας να μπορέσουν να αναλύσουν τη βιωσιμότητα και τους όρους της ανταλλαγής. Οτιδήποτε άλλο είναι σεναριολογία», κατέληξε ο Κάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ