Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Δραματική» η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ

INTIME NEWS

Τον επικίνδυνο για τον λαό ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων δουλεύουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, σε ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού «DEFEA», έβαλε στόχο, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, την «ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ηγέτη στην Ενέργεια, στην καινοτομία και την άμυνα εδώ σε αυτήν την περιοχή».

Σημείωσε, άλλωστε, ότι «μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Αμερικής. Η συνεργασία μας εμβαθύνει τις σημαντικές περιφερειακές σχέσεις και ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ». Δήλωσε μάλιστα περήφανος που τα τελευταία πέντε χρόνια «συμμετείχα σε μια δραματική επέκταση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ - Ελλάδας», δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα επιτύχουν οι χώρες μας μαζί» επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Χαρακτήρισε άλλωστε τη σχέση αυτή ως «μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη» και έναν «από τους ισχυρότερους πυλώνες της συνολικής στρατηγικής μας ατζέντας», ενώ σημείωσε πως αυτή «θεσμοθετήθηκε, ιδίως, τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», προσθέτοντας πως «οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν δεσμευτεί στο υψηλότερο επίπεδο να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τη MDCA» για να «προωθήσουμε κοινούς στόχους ασφάλειας - σε αυτήν την περιοχή και πέραν αυτής», όπως είπε κάνοντας σαφή την απόφασή τους για αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων και όπου Γης.

Κάνοντας, εξάλλου, μια σύντομη αποτίμηση των όσων έκαναν μαζί τους τελευταίους μόνο μήνες, θύμισε ότι «ήταν γεμάτοι από κοινές ασκήσεις, διεκπεραιώσεις στρατευμάτων και επισκέψεις πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης άσκησης (σ.σ. φάσεών της) "DEFENDER Europe 21" στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη».

Υπογράμμισε, δε, το γεγονός ότι οι διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς και από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο ακριβώς της «Defender», «κατέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβος εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προβάλλοντας ισχύ και πόρους στην Ανατολική Ευρώπη και στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας». Ξεχώρισε, μάλιστα, το γεγονός ότι μέσα σε έναν μόλις μήνα, αυτόν τον Ιούλη, η Αλεξανδρούπολη θα «φιλοξενήσει» τρεις μεγάλες διεκπεραιώσεις δυνάμεων με τρεις ξεχωριστές αφίξεις πλοίων, μεταφέροντας περισσότερα από 700 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παραπέρα, επειδή εμπλοκή και μπίζνες πάνε χέρι χέρι κι επειδή ακριβώς η ντόπια αστική τάξη για να αναλάβει αυξημένους ρόλους αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην περιοχή χρειάζεται νέους εξοπλισμούς - «ψητό» για τα μονοπώλια, ο πρέσβης φρόντισε να εστιάσει εκτός από τους «αμυντικούς» και στους «εμπορικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αμερικανική βιομηχανία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αμυντική μας συνεργασία, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων της ελληνικής κυβέρνησης μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης», είπε φέρνοντας μια σειρά παραδείγματα και στέλνοντας σήμα ότι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί 100% στην προσφορά μας για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για εμβάθυνση και διατήρηση της ναυτικής μας συνεργασίας». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η «προσφορά» αυτή είναι «πρώτη προτεραιότητα» όχι μόνο για την ενδιαφερόμενη «Lockheed Martin», αλλά «και για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται πίσω από την πρόταση που δεν υπολείπεται καμίας άλλης και την οποία οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο τραπέζι», άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι και το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο τύπος πλοίου και οι δυνατότητές του κουμπώνουν πάνω στις αμερικανικές ανάγκες.

Αλλωστε, ο πρέσβης τόνισε ότι στις ΗΠΑ «είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που η Πράξη για την Αμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας εισήχθηκε πρόσφατα από τους γερουσιαστές Menendez και Rubio, ενισχύοντας περαιτέρω τις ευκαιρίες για πρόοδο στην αμυντική μας σχέση, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών μας και προωθώντας περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση».

Να καταγραφεί και η ομιλία στη «DEFEA» του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου, ο οποίος, περιγράφοντας βασικά τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή μέσα από ανάληψη ρόλων και αποστολών, εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου στην κόντρα με άλλα κέντρα, σημείωσε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να εκτελέσουν την αποστολή τους και παράλληλα να συνεισφέρουν στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας της χώρα μας στην προώθηση και εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα (...) τη διαφύλαξη της διεθνούς τάξης και ασφάλειας».

«Μέσω λοιπόν των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στις οποίες πρωταγωνιστούμε και του ιδιαίτερα ενεργητικού μας ρόλου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εργαζόμαστε εντατικά και συμβάλλουμε στην εδραίωση της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», σημείωσε.

Προσαρμόζοντας, δε, το στράτευμα στους τέτοιους στόχους, σημείωσε ότι η «Δομή Δυνάμεων 2020 - 2034», η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, «περιλαμβάνει πρόβλεψη για την επαύξηση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητα προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε, δε, ότι «ειδικά επ' αυτού, ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη και βέβαια τη μόνιμη εγκατάσταση μονάδων και δυνατοτήτων μας στη νήσο, αυξάνοντας το αποτύπωμά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ