Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο
  • Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα εναέρια μέσα, λόγω των κενών και των «μπαλωμάτων» στη δασοπυρόσβεση
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο σημείο

Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ πυρκαγιά σε δασική έκταση στους Βουρλιώτες Σάμου, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν τρία ξενοδοχεία. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είχε διανύσει περί τα 12 χιλιόμετρα, μέχρι και το Κοκκάρι.

Στις περιοχές που πλήττονταν από τη φωτιά βρίσκονταν μέλη του ΚΚΕ που βοηθούσαν στο έργο της κατάσβεσης, καθώς και κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου, με επικεφαλής τον Κώστα Τζίχα, δημοτικό σύμβουλο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς - που σύμφωνα με την Πυροσβεστική μαινόταν μακριά από κατοικημένη περιοχή - επιχειρούσαν στην αρχή 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Αργότερα, όταν η φωτιά λόγω των ανέμων πήρε διαστάσεις, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν φτάνοντας τους 37 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Οι εστίες της φωτιάς ήταν πολλές και διάσπαρτες μεταξύ των οικισμών Βουρλιώτες και Κοκκάρι. Ο οικισμός δεν είναι κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όμως σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν «πνιγεί» από τους καπνούς, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσής τους, ανάμεσά τους του ξενοδοχείου «Αρίων» και του ξενοδοχείου «Καλυδών». Σύμφωνα με πληροφορίες απομακρύνθηκαν συνολικά 210 άτομα, 168 από το ένα ξενοδοχείο και 42 από το άλλο.

Λόγω του ότι η μεγάλη πυρκαγιά πλησίαζε σε σημείο υδροδότησης, σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ανατολικής Σάμου ζητούσε την ελάχιστη χρήση πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή του Κοκκαρίου, καθώς και στην πόλη της Σάμου. Αλλωστε, με δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ της Σάμου ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ι. Σταμούλης, συντονιστής επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Κρήτη, χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Οπως είπε «είναι διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς στους Βουρλιώτες και η πυρκαγιά λόγω των ανέμων έχει κατεύθυνση νότια, προς το βουνό».

Το μέτωπο κινούνταν προς το χωριό Μυτιληνιοί, με τη βοήθεια των βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στο νησί, και εκτός από τις πολλές διάσπαρτες οικίες απειλούσε και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονταν στο διάβα του. Επιπλέον, ήταν μεγάλη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά μέχρι τη δύση του ηλίου, όταν και θα αποχωρούσαν τα εναέρια μέσα.

Αξιοσημείωτες είναι καταγγελίες ότι εναέρια μέσα καθυστέρησαν δύο ώρες να φτάσουν στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι καταγγελίες αυτές είναι σχετικές με το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια τα «Canadair» που στάθμευαν στη Σάμο έχουν μεταφερθεί στην Ελευσίνα. Από την πλευρά της η Πυροσβεστική ανέφερε πως έχει αντικατασταθεί η δύναμη των «Canadair» με δύο ελικόπτερα, με το ένα όμως να έχει και χρέη μεταφοράς των πεζοπόρων τμημάτων σε όλη την Ανατολική Ελλάδα, ακόμα και στην Κρήτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 7 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 7 το βράδυ της Πέμπτης εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 458 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, 7 αεροσκάφη (4 CL, 2 Air Tractor και το Beriev-200) και 5 ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βουρλιώτες επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, 5 αεροσκάφη (2 CL, 2 Air Tractor και το Beriev-200) και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ