ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Ανεβάζουν την ένταση για Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία

Με έντονη στρατιωτική δραστηριότητα, διπλωματικές επαφές, κυρώσεις και εκατέρωθεν απειλές συνεχίζεται η ένταση γύρω από την Ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Το ζήτημα ήταν ψηλά στη ΝΑΤΟική ατζέντα την Τετάρτη κατά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ να μεταβαίνουν σε Βρυξέλλες και Γερμανία για επαφές με τον γγ του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Παράλληλα συνεχίζεται η έντονη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην Κριμαία, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ουκρανία πραγματοποιεί επίσης στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά και κοντά στην Κριμαία.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για ακύρωση της ανάπτυξης δύο πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία αναμένονταν 13 - 14 Απρίλη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση», καθώς η κατάσταση «είναι πολύ τεταμένη». «Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που έχουν μετατοπιστεί στα σύνορά μας ως μέρος διαφόρων ασκήσεων από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε. Να σημειωθεί ότι τα δύο αμερικανικά πλοία βρίσκονταν την Τετάρτη στη Σούδα (βλ. σχετικό θέμα στη σελ. 5).

Στο μεταξύ, την Τετάρτη το βράδυ είχαν τηλεφωνική συνομιλία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανέφερε ότι «συμφώνησαν πως η Ρωσία πρέπει να μειώσει την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων, ώστε να αποκλιμακώσει την κατάσταση». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην κατεχόμενη Κριμαία, και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Κλιμάκωση με νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Σε ένα ακόμα επεισόδιο της αντιπαράθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με βάση τις καταγγελίες τους για κυβερνοεπιθέσεις, για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλ. Ναβάλνι, για δωροδοκία Αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν και για εκφοβισμό της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις βάζουν σε «μαύρη λίστα» ρωσικές εταιρείες και περιορίζουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να εκδίδει κρατικό χρέος σε ρούβλια. Σε συντονισμό με ΕΕ, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που συνδέονται με την Κριμαία, ανάμεσά τους μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, απελαύνονται δέκα μέλη της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, καθώς - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - ανάμεσά τους υπάρχουν μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ η Ρωσία προετοίμαζε «ανταποδοτική απάντηση».

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Βρετανία χαιρέτισαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που «επιδεικνύει κατ' εξακολούθηση αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας», και με τη μη τήρηση πλήθους διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διασπορά.

Επιτάχυνση διαδικασιών για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ απαιτεί το Κίεβο

Σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι αναμένεται στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν και θα έχουν τηλεδιάσκεψη με την Μέρκελ. Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία και Ρωσία συμμετέχουν στο «Σχήμα της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του ο Ζελένσκι απαίτησε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ: «Δεν μπορούμε να μείνουμε επ' αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ανέφερε, «έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας προσκαλέσουν να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα που και με αυτόν τον τρόπο «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της κόντρας, το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία για «επιθετικότητα». Ετσι, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντ. Κούλεμπα δήλωσε ότι η Ρωσία «απειλεί ανοιχτά την Ουκρανία με πόλεμο και καταστροφή του ουκρανικού κράτους», αναφερόμενος σε δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ουσιαστικά ανοιχτή σύγκρουση, «πιθανώς με μη αναστρέψιμες συνέπειες για την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας».

«Η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι τα κρατικά της σύνορα. Αν η Ρωσία παραβιάσει την κόκκινη γραμμή, θα υποφέρει», προειδοποίησε ο Κούλεμπα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ΥΠΕΞ Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κίεβο.

Τέλος, για αριθμό - ρεκόρ παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία από την αρχή της χρονιάς έκανε λόγο η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αύριο η μέρα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους

Αλληλεγγύη στους 4.500 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων είναι και 155 παιδιά, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με αφορμή την αυριανή Μέρα των Παλαιστινίων Φυλακισμένων στις φυλακές του Ισραήλ.

Η ΕΕΔΔΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι σε καιρό πανδημίας το Ισραήλ στερεί τα μέτρα προστασίας της υγείας των φυλακισμένων Παλαιστινίων, ενώ συγκλονίζει η συστηματική παραβίαση διεθνών συμφωνιών για τα δικαιώματα των παιδιών. Από το 2000, τονίζει, «το Ισραήλ συνέλαβε και φυλάκισε περίπου 12.000 παιδιά της Παλαιστίνης, ακόμα και 6χρονα, που κρατήθηκαν στους ίδιους χώρους με ενήλικες κρατούμενους, ενώ κάθε χρόνο φέρνει μπροστά στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια 500 - 700 παιδιά. Τα παιδιά αυτά συλλαμβάνονται βίαια, κακοποιούνται, ανακρίνονται για βδομάδες, εκφοβίζονται, κρατούνται στην απομόνωση, εκβιάζονται για να υπογράψουν έγγραφα στην εβραϊκή γλώσσα, την οποία δεν γνωρίζουν, δεν τους επιτρέπεται να δουν τους γονείς τους, οι οποίοι ορισμένες φορές χάνουν τα ίχνη τους κατά τη μεταφορά τους από φυλακή σε φυλακή».

Η οργάνωση καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, όπως και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που «συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με ένα κράτος που συστηματικά παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 καλεί τα μέλη και τους φίλους του, που δοκίμασαν στο πετσί τους φυλακές, βασανιστήρια και εξορίες, να καταγγείλουν τις παράνομες φυλακίσεις και τους βασανισμούς Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, να συνεχίσουν πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Με αφορμή τη μέρα αλληλεγγύης, η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα διοργανώνει αύριο στις 7.30 μ.μ. διαδικτυακή εκδήλωση για την κατάσταση και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Η εκδήλωση θα γίνει μέσω Zoom και θα προβληθεί από το λογαριασμό της πρεσβείας στο Facebook.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίθεση Κούρδων μαχητών με ρουκέτες το βράδυ της Τετάρτης είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη στην τουρκική βάση Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ και τον τραυματισμό ενός παιδιού σε παρακείμενο χωριό. Σε άλλο περιστατικό, πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τη βάση του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ, πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο λευκός αστυνομικός Ντ. Σόβιν, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι τον Μάη στη Μινεάπολις, αποφάσισε να μην καταθέσει στη δίκη του, επικαλούμενος ...το δικαίωμα της σιωπής και την Πέμπτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ώστε να αποφύγει τις ερωτήσεις της ενάγουσας αρχής. Στο μεταξύ η αγανάκτηση στη Μινεάπολις εντείνεται, μετά τη νέα δολοφονία 20χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά την περασμένη Κυριακή. Η αστυνομικός που τον σκότωσε, ισχυριζόμενη ότι μπέρδεψε το όπλο της με το τέιζερ, συνελήφθη προχτές για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη μετά την καταβολή εγγύησης. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν, όπως και οι συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών.

ΜΑΝΤΑΛΕΪ.-- Πυρ κατά διαμαρτυρίας υγειονομικών άνοιξαν χτες οι δυνάμεις καταστολής στη Μιανμάρ. Ο κατάλογος των θυμάτων της χούντας ξεπερνά πλέον τους 800. Στο μεταξύ, διπλωματικές διεργασίες εντείνονται διεθνώς, μετά και τη συγκρότηση «μεταβατικής κυβέρνησης» από στελέχη του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία», του οποίου την κυβέρνηση ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες. Στο πλευρό της τάσσονται πολύπλευρα ΗΠΑ, ΕΕ, άλλες δυτικές δυνάμεις και όχι μόνο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ρωσική διαμαρτυρία για την εμφάνιση του Κοσόβου

Τη διακοπή διαδικτυακής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκάλεσε η αντίδραση της Ρωσίας στην εμφάνιση της ΥΠΕΞ του Κοσόβου με τη σημαία του προτεκτοράτου, σε μια περίοδο που εντείνεται η αντιπαράθεση για τη γεωπολιτική επιρροή και στα Βαλκάνια.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας Ντ. Πολιάνσκι διαμαρτυρήθηκε όταν η Κοσοβάρα ΥΠΕΞ Ντονίκα Γκερβάλα εμφανίστηκε για να τοποθετηθεί με φόντο την κοσοβάρικη σημαία. Δήλωσε ότι «8 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος» και ζήτησε από τη Γκερβάλα «να αλλάξει το φόντο ή να αφαιρέσετε τη σημαία» για να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Μετά από 45λεπτη διακοπή η συνεδρίαση επαναλήφθηκε, με τον προεδρεύοντα της συνάντησης, εκπρόσωπο του Βιετνάμ, Ντανγκ Ντινχ Κι, να δηλώνει ότι το φόντο των ομιλητών δεν πρέπει να διαταράσσει τις συνεδριάσεις και την Γκερβάλα να παίρνει τον λόγο χωρίς κάτι να αλλάξει...

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο Ζ. Τανίν δήλωσε ότι τη Δευτέρα συνάντησε τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Α. Κούρτι και συνομίλησε με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς, με τις δύο πλευρές, όπως είπε, να επισημαίνουν τη σημασία του μεταξύ τους διαλόγου.

ΓΑΛΛΙΑ
Εγκρίθηκε οριστικά ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια»

«Πράσινο φως» στην ακόμα μεγαλύτερη ένταση της κρατικής καταστολής άναψε χτες η οριστική έγκριση του νόμου για την «καθολική ασφάλεια» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με 75 υπέρ και 33 κατά. Δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν διαφωνίες (όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα) ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν και οι ίδιες πρωτοστάτησαν για χρόνια ολόκληρα και από τη θέση της κυβέρνησης στην πολύπλευρη αναβάθμιση των δυνάμεων καταστολής και της κρατικής βίας.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος διευρύνει τα περιθώρια βιντεοσκόπησης των διαδηλώσεων, με «κινητές κάμερες», προβλέπει παρακολούθηση δημόσιων χώρων με κάμερες εγκατεστημένες σε αεροσκάφη και drones, στο όνομα της διασφάλισης της «ασφαλούς διεξαγωγής συγκεντρώσεων (...) όταν είναι επίφοβες για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης». Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα προβλέπονται για την απαγόρευση καταγραφής αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύεται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ