ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Πυριτιδαποθήκη» γύρω από την Ουκρανία και την Κριμαία

Ενώ συνεχίζεται το επικίνδυνο γαϊτανάκι με απειλές, προειδοποιήσεις και προκλήσεις

Καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο Βλ. Πούτιν απείλησε με «ασύμμετρη και σκληρή απάντηση» σε όσους απειλήσουν τα «συμφέροντα ασφάλειας» της Ρωσίας

Copyright 2021 The Associated

Καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο Βλ. Πούτιν απείλησε με «ασύμμετρη και σκληρή απάντηση» σε όσους απειλήσουν τα «συμφέροντα ασφάλειας» της Ρωσίας
Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην περιοχή γύρω από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι Ουκρανία και ΝΑΤΟ συνεχίζουν στρατιωτικές προετοιμασίες και τους κάλεσε να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Χτες ο αναπληρωτής του Αμερικανού πρέσβη στην Μόσχα, Μπ. Γκόρμαν, εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για «διαβουλεύσεις» και θα επιστρέψει στη Μόσχα τις προσεχείς βδομάδες.

Την ίδια ώρα, τα κράτη του ΝΑΤΟ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα ανατολικά σύνορα της λυκοσυμμαχίας. Πέρα από τα δύο πολεμικά πλοία που ετοιμάζεται να στείλει η Βρετανία στη Μαύρη Θάλασσα, δημοσίευμα της «Nezavisimaya Gazeta» αναφέρει ότι πάνω από 20 μαχητικά «F-16» και «F-15» των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στην Πολωνία από τη Βρετανία.

Αντίστοιχα, τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αυξάνει και η Ρωσία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ολοκληρώθηκε άλλο ένα στάδιο των στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας στην ξηρά και στα ύδατα της Κριμαίας και της Αζοφικής Θάλασσας. Τους «εντυπωσιακούς ελιγμούς» με «πάνω από 20 πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πάνω από 50 στρατιωτικά αεροσκάφη» καταγράφουν ρωσικές εφημερίδες, προσθέτοντας ότι «τα ρωσικά στρατεύματα δεν σκοπεύουν να φύγουν από την περιοχή μετά τις ασκήσεις».

Οπως σημειώνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, συνταγματάρχης Ν. Σουλγκίν, και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στην περιοχή αλλά «το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μπορούν να πλησιάσουν τα σύνορα της Ρωσίας και, επιπλέον, να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα». Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έχει ήδη δηλώσει πως λόγω στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα αναστέλλεται έως τις 31 Οκτώβρη η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας για ξένα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη.

Προκλήσεις και «προσκλήσεις» από την Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιτρέπει να καλούνται έφεδροι για στρατιωτική υπηρεσία χωρίς να ανακοινώνεται επιστράτευση. Το μέτρο αυτό έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο στα τέλη Μάρτη και καθιστά δυνατή τη σημαντική και άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια στρατιωτικής σύγκρουσης.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι «προσκάλεσε» - προκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, να τον συναντήσει για συνομιλίες σε οποιαδήποτε περιοχή του «ουκρανικού Ντονμπάς».

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε χτες ότι συνέλαβε περίπου 60 άτομα, που όπως λέει είχαν στείλει «φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις» για να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, με στόχο να δικαιολογήσουν «πιθανές εχθρικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Τσεχία η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον πέντε άτομα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι ήταν πρώην μαχητές με ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο Ντονμπάς εναντίον του Κιέβου. Μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών, η τσεχική κυβέρνηση καλεί ΕΕ και ΝΑΤΟ, ως «ένδειξη συμπαράστασης», να προχωρήσουν με τη σειρά τους σε απελάσεις...

«Κόκκινες γραμμές» και απειλές για «ασύμμετρη απάντηση» από τον Πούτιν

Η Ρωσία θα καθορίσει τις «κόκκινες γραμμές» στις σχέσεις με άλλες χώρες, «έχει τα δικά της συμφέροντα» και «θα βρίσκει πάντα έναν τρόπο για να υπερασπιστεί τη θέση της», τόνισε ο Πούτιν μιλώντας χτες στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Απείλησε τις χώρες με τις οποίες η Ρωσία βρίσκεται σε οξυμένη αντιπαράθεση ότι «αν αντιλαμβάνονται τις καλές μας προθέσεις ως αδιαφορία ή αδυναμία και σκοπεύουν να ανατινάξουν τις "γέφυρες" μεταξύ μας, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή. Οι διοργανωτές οποιωνδήποτε προκλήσεων, οι οποίες απειλούν θεμελιώδη συμφέροντα της ασφάλειάς μας, θα μετανιώσουν για ό,τι έπραξαν όπως δεν έχουν μετανιώσει για τίποτα άλλο εδώ και καιρό».

Ανέφερε επίσης ότι τα προηγμένα όπλα στην πυρηνική τριάδα της Ρωσίας (στρατηγικά αεροσκάφη, διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, πυρηνικά υποβρύχια μεταφοράς πυραύλων) θα φτάσουν το 88% φέτος.

Κατηγόρησε την «επιλεκτική Δύση» και αναφέρθηκε στη συνωμοσία για την ανατροπή και δολοφονία του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας και Λευκορωσίας. Τον Λουκασένκο αναμένεται να υποδεχτεί ο Πούτιν σήμερα.

Περαιτέρω, ερωτηθείς αν η Μόσχα θα αναστείλει τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία με την Τουρκία σε περίπτωση που η Αγκυρα παραδώσει drones στην Ουκρανία, o αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γ. Μπορίσοφ, απάντησε ότι «θα εξετάσουμε συγκεκριμένα σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση». Το 2019 η Ουκρανία αγόρασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Bayraktar TB2» της Τουρκίας, σχεδιάζοντας να τα εξοπλίσει με «έξυπνα» πυρομαχικά MAM-L που παράγονται από την τουρκική εταιρεία «Roketsan».

«Ερωτήματα» και παζάρια για τον «Nord Stream 2»

Παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις στη Γερμανία, αλλά και οι διαπραγματεύσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, γύρω από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, αναφέρθηκε στη μελλοντική λειτουργία του αγωγού λέγοντας: «Τίθενται τα ερωτήματα αν ο "Nord Stream 2" θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, αν θα μεταφερθεί αέριο και πόσο αέριο θα μεταφέρεται». Η ίδια βλέπει «μικρά περιθώρια να σταματήσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο», όπως είπε σε συζήτηση που οργανώθηκε από τη γαλλική «δεξαμενή σκέψης» «Ifri» και το προσκείμενο στη γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Παρίσι.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στάθηκε στην πολιτική διάσταση της αντιπαράθεσης γύρω από τον «Nord Stream 2», μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Το ρωσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής δεν είναι χειρότερο από το αέριο που μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας ή της Τουρκίας. Ομως, ειδικά με τον αγωγό "Nord Stream 2" έχω την εντύπωση πως πιθανόν να μεταφέρουμε και μια σύγκρουση η οποία είναι πολύ ευρύτερη και αγγίζει το ζήτημα του πόσο ευρείες εμπορικές συναλλαγές θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Η Γερμανία πάντως αποφάσισε υπέρ της κατασκευής του». Σύμφωνα με τη Μέρκελ, έχει επίσης εξασφαλιστεί η συνέχιση της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

«Εχουμε πολλές συγκρούσεις με τη Ρωσία, οι οποίες δυστυχώς δυσχεραίνουν τη σχέση μας», δήλωσε η Μέρκελ, «αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε».

Συνέχεια στην αντιπαράθεση και γύρω από την υπόθεση Ναβάλνι

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίζεται και η αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση του φυλακισμένου Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλ. Ναβάλνι, που χρησιμοποιείται προσχηματικά σαν ένας ακόμη μοχλός πίεσης στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Χτες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τέσσερις γιατροί επισκέφτηκαν τον Ναβάλνι - που πραγματοποιεί απεργία πείνας - στο νοσοκομείο και διαπίστωσαν ότι του παρέχεται η απαραίτητη θεραπεία και δεν διατρέχει κίνδυνο. Την ίδια στιγμή εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν την άποψη ότι η ζωή του κινδυνεύει και καλούσαν τη Ρωσία να του επιτρέψει να νοσηλευτεί στο εξωτερικό...

Παράλληλα, χτες διοργανώθηκαν σε πόλεις της Ρωσίας διαδηλώσεις υποστήριξης του Ναβάλνι, που είχαν χαρακτηριστεί παράνομες από τη ρωσική κυβέρνηση. Πριν τις διαδηλώσεις η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε χώρους συνεργατών του Ναβάλνι και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Τριμερής ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Αγκυρα διατηρεί στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη Σύμβαση του Μοντρέ

Στο Βουκουρέστι θα βρεθεί σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου για συνάντηση με τους ομολόγους του από Ρουμανία και Πολωνία. Σε ένα από τα πάνελ της τριμερούς θα παραβρεθούν και οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγκυρας, η συνάντηση που έχει καθιερωθεί από το 2016, φέτος «συμπίπτει και με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», γι' αυτό και «θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για διαβουλεύσεις σχετικά με τις προσδοκίες από τη Σύνοδο».

Μιλώντας χτες σε διαδικτυακό σεμινάριο, ενόψει της τριμερούς, ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, επανήλθε και στη συζήτηση για τους όρους διατήρησης της Σύμβασης του Μοντρέ, αναφέροντας: «Σίγουρα θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη Σύμβαση με αμεροληψία και διαφάνεια, όπως κάνουμε από το 1936, αλλά από μόνη της η Σύμβαση δεν επαρκεί για τη σταθερότητα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά από έναν περιορισμένο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, επικεφαλής του υπουργείου Εμπορίου ανέλαβε ο Μεμέτ Μους, αντικαθιστώντας την Ρουχσάρ Πεκτζάν. Ο Μους είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP από το 2011 και βασικό του στέλεχος στον τομέα της οικονομίας. Ακόμα, δημιουργήθηκαν δύο νέα χαρτοφυλάκια (Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) από τη διάσπαση του πρώην ενιαίου υπουργείου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Ψήφισαν αναστολή των δικαιωμάτων της Συρίας

Την αναστολή των δικαιωμάτων της Συρίας στον διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW), στη διάρκεια συνόδου στη Χάγη, αποφάσισαν χτες 46 από τις 87 χώρες - μέλη του που συμμετείχαν στη συνεδρίαση (σε σύνολο 193 κρατών - μελών). Αλλες 15 χώρες καταψήφισαν, ενώ 34 επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η εκ νέου ανακίνηση ζητήματος περί χημικού οπλοστασίου της Συρίας από τον ευρωατλαντικό άξονα έγινε με την κατάθεση σχεδίου απόφασης από τη Γαλλία, με πρόσχημα μια φερόμενη επίθεση το 2018 με αέριο χλωρίου που αποδόθηκε στη συριακή Πολεμική Αεροπορία. Το γαλλικό σχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδοκιμάστηκε έντονα από το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, που έκανε λόγο για αποτέλεσμα «εκβιασμού χειρίστου είδους» σε βάρος ορισμένων χωρών του οργανισμού από ισχυρότερες χώρες - μέλη.

ΙΡΑΝ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επιβεβαιώνεται το σκληρό παζάρι στη Βαγδάτη

Ικανοποίηση για την καταλυτική μεσολάβηση του Ιράκ στην πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών Ιράν - Σαουδικής Αραβίας (των πρώτων από το 2016) εξέφρασε ο Ιρανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ι. Μαστζέντι. Σε δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν θα ήταν εφικτές δίχως τις επαφές που είχε προ καιρού ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκτίμησε ότι «περιφερειακά και διεθνώς» έχει δημιουργηθεί μία «πιο θετική ατμόσφαιρα» για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων ανάμεσα στο Ιράν και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Πληροφορίες και της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» (πρόσκειται στη Χεζμπολάχ) ανέφεραν πως οι συνομιλίες Ιράν - Σαουδικής Αραβίας θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα στη Βαγδάτη.

Σε κάθε περίπτωση, το παζάρι μεταξύ Ριάντ - Τεχεράνης δεν αναμένεται εύκολο. Προχτεσινή ανακοίνωση της σαουδαραβικής κυβέρνησης καλεί το Ιράν, στο πλαίσιο των έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να αναλάβει μέτρα για ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο με μεγαλύτερης διάρκειας χρονοδιάγραμμα που θα αποτρέπει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ