Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Τριμερής ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Αγκυρα διατηρεί στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη Σύμβαση του Μοντρέ

Στο Βουκουρέστι θα βρεθεί σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου για συνάντηση με τους ομολόγους του από Ρουμανία και Πολωνία. Σε ένα από τα πάνελ της τριμερούς θα παραβρεθούν και οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγκυρας, η συνάντηση που έχει καθιερωθεί από το 2016, φέτος «συμπίπτει και με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», γι' αυτό και «θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για διαβουλεύσεις σχετικά με τις προσδοκίες από τη Σύνοδο».

Μιλώντας χτες σε διαδικτυακό σεμινάριο, ενόψει της τριμερούς, ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, επανήλθε και στη συζήτηση για τους όρους διατήρησης της Σύμβασης του Μοντρέ, αναφέροντας: «Σίγουρα θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη Σύμβαση με αμεροληψία και διαφάνεια, όπως κάνουμε από το 1936, αλλά από μόνη της η Σύμβαση δεν επαρκεί για τη σταθερότητα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά από έναν περιορισμένο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, επικεφαλής του υπουργείου Εμπορίου ανέλαβε ο Μεμέτ Μους, αντικαθιστώντας την Ρουχσάρ Πεκτζάν. Ο Μους είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP από το 2011 και βασικό του στέλεχος στον τομέα της οικονομίας. Ακόμα, δημιουργήθηκαν δύο νέα χαρτοφυλάκια (Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) από τη διάσπαση του πρώην ενιαίου υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ