Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ
Ομόφωνη η καταδίκη του αστυνομικού για τη δολοφονία του Φλόιντ

Με κινητοποιήσεις στη Μινεσότα και σε δεκάδες άλλες πόλεις των ΗΠΑ, χιλιάδες Αμερικανοί υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση των 12 ενόρκων για καταδίκη του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ πριν 11 μήνες στη Μινεάπολις.

Οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ο Σόβιν επισείουν ποινή φυλάκισης έως 40 χρόνια, ωστόσο μπορεί να συμπτυχθούν και να μην υπερβούν τα 25. Η απόφαση για την ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί σε δύο μήνες.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ενωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) τόνισε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολιτείας της Μινεσότα ένας λευκός αστυνομικός καταδικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου», προσθέτοντας ωστόσο ότι το σύστημα που οδήγησε στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ «παραμένει ακέραιο», καθώς για τους χιλιάδες θανάτους ανθρώπων από αστυνομικά πυρά που καταγράφηκαν από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν καταδικαστεί μόλις 140 αστυνομικοί...

Πολύ περισσότερο, οι συνεχιζόμενοι και σχεδόν καθημερινοί θάνατοι Αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών, όπως η πρόσφατη δολοφονία του 20χρονου Ντόντε Ράιτ, και πάλι στη Μινεσότα, αλλά και ανήλικων παιδιών (βλ. παρακάτω για το νέο περιστατικό στο Οχάιο), επιβεβαιώνουν πως η ρίζα της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας, η ένταση της κρατικής καταστολής που συνοδεύει την ένταση της εκμετάλλευσης, «ζει και βασιλεύει».

Επιχειρώντας να συσκοτίσει αυτήν την πραγματικότητα και να εντείνει τη χειραγώγηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά με την οικογένεια του αδικοχαμένου Φλόιντ, έσπευσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα μαζί με την αντιπρόεδρό του να κάνει λόγο για «ευκαιρία» για ένα «γιγάντιο βήμα μπροστά» απέναντι στον «συστημικό ρατσισμό» στις ΗΠΑ. Παρουσίασαν δε ως λύση το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης», το οποίο, σε μία ακόμα κίνηση καπηλείας της λαϊκής διαμαρτυρίας και αγανάκτησης, το έχουν ονομάσει «νομοσχέδιο Τζορτζ Φλόιντ»...

Χτες, στο μεταξύ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ξεχωριστή έρευνα προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν η αστυνομία της Μινεάπολις έκανε συστηματικά υπέρμετρη χρήση βίας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Νεκρή 16χρονη μαύρη από αστυνομικά πυρά

Σχεδόν την ίδια ώρα που ανακοινωνόταν η καταδίκη του Σόβιν, μόλις λίγα λεπτά πριν, μία μαύρη κοπέλα 16 ετών έπεσε νεκρή από τις σφαίρες αστυνομικού στο Κολόμπους του Οχάιο. Η αστυνομία αναφέρει ότι κλήθηκε στο σημείο μετά από καταγγελίες ότι μια γυναίκα προσπαθούσε να επιτεθεί σε άλλες με μαχαίρι. Στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την κάμερα του αστυνομικού φαίνεται η 16χρονη να έχει αντιπαράθεση με άλλες νεαρές, ο αστυνομικός τής φωνάζει να πέσει κάτω και την πυροβολεί τέσσερις φορές, τραυματίζοντάς την θανάσιμα. Η αστυνομία αναφέρει ότι δίπλα στη σορό της άτυχης κοπέλας βρέθηκε και το μαχαίρι που κρατούσε στη διάρκεια της αντιπαράθεσης.

Μέλη της οικογένειας ανέφεραν πως το κορίτσι που έχασε τη ζωή του ονομαζόταν Μακάια Μπράιαντ, πως ζούσε σε κέντρο υποδοχής ανηλίκων και ενεπλάκη σε διένεξη με κάποιο άλλο πρόσωπο στο κέντρο αυτό.

Ο θάνατος του κοριτσιού προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε τη δολοφονία της 16χρονης «τραγική» και ανέφερε ότι οι σκέψεις τους είναι με τους φίλους της και την οικογένειά της...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2021-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-04-16 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τη νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά (2021-04-14 00:00:00.0)
Βίντεο με νέες φρικιαστικές λεπτομέρειες (2020-07-17 00:00:00.0)
Συνέχιση δυναμικών κινητοποιήσεων (2020-06-12 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις για τα θύματα αστυνομικής βίας (2020-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ