Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επιβεβαιώνεται το σκληρό παζάρι στη Βαγδάτη

Ικανοποίηση για την καταλυτική μεσολάβηση του Ιράκ στην πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών Ιράν - Σαουδικής Αραβίας (των πρώτων από το 2016) εξέφρασε ο Ιρανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ι. Μαστζέντι. Σε δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν θα ήταν εφικτές δίχως τις επαφές που είχε προ καιρού ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκτίμησε ότι «περιφερειακά και διεθνώς» έχει δημιουργηθεί μία «πιο θετική ατμόσφαιρα» για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων ανάμεσα στο Ιράν και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Πληροφορίες και της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» (πρόσκειται στη Χεζμπολάχ) ανέφεραν πως οι συνομιλίες Ιράν - Σαουδικής Αραβίας θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα στη Βαγδάτη.

Σε κάθε περίπτωση, το παζάρι μεταξύ Ριάντ - Τεχεράνης δεν αναμένεται εύκολο. Προχτεσινή ανακοίνωση της σαουδαραβικής κυβέρνησης καλεί το Ιράν, στο πλαίσιο των έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να αναλάβει μέτρα για ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο με μεγαλύτερης διάρκειας χρονοδιάγραμμα που θα αποτρέπει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ