Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός γύρω από τις «πράσινες» μπίζνες

Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 40 ηγετών και δεκάδων αξιωματούχων ξεκινά σήμερα η διήμερη τηλεδιάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή, που οργανώνουν οι ΗΠΑ.

Η σύνοδος εντάσσεται στο ευρύ φάσμα προσπαθειών των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την πρωτοκαθεδρία τους στο διεθνές προσκήνιο, μεταξύ άλλων και μέσω προώθησης της λεγόμενης ατζέντας για την «πράσινη ανάπτυξη», οξύνοντας και σε αυτό το επίπεδο τον ανταγωνισμό τους με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Δεν αποκλείεται εξάλλου η σύνοδος να καταλήξει σε μία «κόντρα» μεγαλεπήβολων στόχων για μείωση ρύπων έως το 2030 ή το 2050, με βάση κριτήρια επιπέδων ρύπων που ίσχυαν προ 30ετίας, όταν ακόμα Κίνα και Ινδία δεν είχαν αναπτύξει σημαντικά τις καπιταλιστικές οικονομίες τους.

Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο, ενώ παρατήρησε ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ με την επιστροφή στη Συμφωνία για το Κλίμα δεν αρκεί για να καλύψει το «έλλειμμα αναξιοπιστίας» που δημιούργησαν οι πολιτικές του προηγούμενου Προέδρου Ντ. Τραμπ. Η κίνηση του Μπάιντεν μοιάζει «περισσότερο με την επιστροφή στην τάξη ενός μαθητή που έκανε σκασιαρχείο παρά με μία λαμπρή επιστροφή», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε προχτεσινή ομιλία του παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον πίσω από την Κίνα στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ και ανεμογεννητριών, εκφράζοντας το «άγχος» του ανταγωνισμού των αμερικανικών μονοπωλίων έναντι των σινικών...

Στις μπίζνες της «πράσινης» οικονομίας προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων μπαίνουν και η ΕΕ με τη Βρετανία. Η ΕΕ χτες ανακοίνωσε ότι θα θέσει ως νομικά δεσμευτικό στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2050, με βάση όμως... τα επίπεδα του 1990. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον θα εμφανιστεί πιο «φιλόδοξος», διαβεβαιώνοντας πως μπορεί να μειώσει τα «αέρια του θερμοκηπίου» κατά 78% έως το 2035.

Τον στόχο της Ρωσίας«τα επόμενα 30 χρόνια, οι συσσωρευμένες καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη Ρωσία να είναι χαμηλότερες από ό,τι στην ΕΕ», ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επίσης θα συμμετέχει στη διάσκεψη κορυφής. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ρωσίας είναι ίσες περίπου με το μισό του συνόλου των 27 χωρών της ΕΕ, με τρεις φορές περισσότερο πληθυσμό. Η οικονομία της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων, ενώ παράλληλα ο ανταγωνισμός για τις «πράσινες» επενδύσεις στην τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση οξύνεται και η Ρωσία δεν θέλει να μείνει κι άλλο πίσω. Εξάλλου η Ρωσία στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά την επόμενη δεκαετία, ξεκινώντας τεράστια έργα, όπως το «Vostok Oil», που σχεδιάστηκε από τον πετρελαϊκό κολοσσό «Rosneft».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ