ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντεγκλήσεις και «έντονες ανησυχίες» για την ενισχυμένη παρέμβαση της Κίνας

Με αντεγκλήσεις και παρεμβάσεις όλων των «παικτών» συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε άλλο ένα μέτωπο που μπαίνει στο επίκεντρο των διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την αντίθεσή της σε «μονομερείς ενέργειες οι οποίες ενδέχεται να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» εξέφρασε η ΕΕ, με αφορμή νέες αντεγκλήσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων με επίκεντρο τον ύφαλο NiuE Jiao (όπως αποκαλείται στα Kινεζικά) / Γουίτσουν και το συγκεκριμένο τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Εκπρόσωπος της ΕΕ επέκρινε τις «εντάσεις» στην περιοχή, «συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης παρουσίας μεγάλων κινεζικών σκαφών στον ύφαλο Γουίτσουν», που όπως είπε «θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν επίσης την απόφαση που είχε εκδώσει τον Ιούλη του 2016 το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) με έδρα τη Χάγη, αμφισβητώντας τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή και δικαιώνοντας τη Μανίλα, μετά από δική της προσφυγή. Καταλήγοντας, η ΕΕ εξέφρασε τη «δέσμευσή» της «να διασφαλίσει, απελευθερώσει και ανοίξει διαδρομές θαλάσσιων προμηθειών στον Ινδο-Ειρηνικό, σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), προς το συμφέρον όλων».

Η πρόσφατη εμφάνιση κινεζικών πλοίων γύρω από το σύμπλεγμα Spratly / Nansha (όπως τα αποκαλεί η Κίνα), στο οποίο περιλαμβάνεται και ο συγκεκριμένος ύφαλος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Φιλιππίνων, που κατέφυγαν σε απανωτά διαβήματα διαμαρτυρίας, κατηγορώντας το Πεκίνο για «κατάφωρη αγνόηση» της δέσμευσής του «να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η κινεζική πλευρά ωστόσο επέμεινε ότι ήταν «λογικό και νόμιμο» για τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη να δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χαρακτηρίζοντας «άκυρη» την απόφαση του 2016, συμπλήρωσε ότι «η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για συγκεκριμένες χώρες ώστε να περιορίσουν και καταστείλουν την Κίνα, πόσο μάλλον πεδίο πάλης για αντιπαλότητα μεγάλης ισχύος».

Το Πεκίνο κάλεσε επίσης τη Μανίλα «να σταματήσει τις ενέργειες που περιπλέκουν την κατάσταση», αντιδρώντας σε φιλιππινέζικα γυμνάσια που ξεκίνησαν το Σάββατο. Ο δε Φιλιππινέζος ΥΠΕΞ Ντ. Λορενσάνα απάντησε ότι η Κίνα «δεν έχει δικαιοδοσία ή νόμιμο δικαίωμα να μας εμποδίζει από τη διεξαγωγή ασκήσεων».

«Εντονες ανησυχίες», «τύμπανα πολέμου» και «στρατιωτικοποίηση θεμάτων»

Στο μεταξύ, στην ετήσια διπλωματική έκθεση του ιαπωνικού ΥΠΕΞ για την κατάσταση στην περιοχή (γνωστή ως «Μπλε Βίβλο»), το Τόκιο περιγράφει ως αιτία για «έντονες ανησυχίες» (από «κοινές», όπως περιγράφονταν στην περσινή έκθεση) τη στρατιωτική παρουσία και τις υποδομές που το Πεκίνο επεκτείνει στην περιοχή, όπως και την προώθηση «μονομερών ενεργειών» για την «αλλαγή του στάτους κβο».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα και κάλεσε το Τόκιο να διορθώσει το «λάθος» του, να συμβάλει στην «οικοδόμηση σταθερών διμερών σχέσεων με συγκεκριμένες ενέργειες». Την ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας τροφοδοτούν επίσης οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την απόφαση του Τόκιο να απορριφθούν στη θάλασσα μολυσμένα νερά από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ ανάρτησε μια ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα του ιαπωνικού πίνακα «Το μεγάλο κύμα» (εικονίζοντας την απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στη θάλασσα), προκαλώντας την «έντονη διαμαρτυρία» του Τόκιο.

Υψηλούς τόνους κατά της Κίνας διατηρεί και η Αυστραλία, με φόντο και την απόφαση της κυβέρνησής της να ακυρώσει οικονομικές συμφωνίες που είχαν συνάψει με το Πεκίνο ορισμένες ομόσπονδες πολιτείες της χώρας. Ο Μάικ Πεζούλο, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι «σε έναν κόσμο διαρκών εντάσεων και φόβου, ηχούν τα τύμπανα του πολέμου - κάποιες φορές αδύναμα και στιγμιαία, άλλες φορές πιο δυνατά και πολύ πιο κοντά μας (...) Τα ελεύθερα έθνη ακούμε ξανά τα τύμπανα του πολέμου και παρακολουθούμε με ανησυχία τη στρατιωτικοποίηση θεμάτων που θεωρούσαμε, μέχρι πρόσφατα, απίθανο να επιδράσουν καταλυτικά σε έναν πόλεμο».

Διαβουλεύσεις Μέρκελ - Κετσιάνγκ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε χτες διαδικτυακές διαβουλεύσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, με βασικά θέματα την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική συνεργασία.

Σύμφωνα με το «Associated Press», η Μέρκελ δήλωσε ότι η διατήρηση σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών «σημαίνει ότι πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα θέματα και να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι». Επαναφέροντας βέβαια το πρόσχημα του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εστίασε μεταξύ άλλων και στο Χονγκ Κονγκ.

Από την πλευρά του το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε πως παρότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα, χρειάζεται να σέβεται η μία τα βασικά συμφέροντα και τις σοβαρές ανησυχίες της άλλης, να συνεχίσουν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν απόψεις στη βάση της ισοτιμίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΓΑ.-- Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά σε «παράνομο» τουριστικό ξενώνα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λετονίας, με τον δήμαρχο της πόλης να δεσμεύεται ότι θα κλείσει τέτοιου είδους καταλύματα. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο ξενώνας, που λειτουργούσε σε διαμέρισμα κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, χρησιμοποιούνταν κυρίως από ξένους, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστή η ταυτότητα των θυμάτων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 90 ετών ο Αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Κόλινς, ο οποίος συμμετείχε στη διαστημική αποστολή «Apollo 11», που μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη. Στις 20/7/1969 ο Κόλινς ήταν ο αστροναύτης που ορίστηκε να παραμείνει στο διαστημικό σκάφος ενόσω οι συνάδελφοί του, Νιλ Αρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν, έκαναν τα πρώτα ανθρώπινα βήματα στο φεγγάρι.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Η Αρλίν Φόστερ ανακοίνωσε χτες ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και τη θέση της «πρώτης υπουργού» της Βόρειας Ιρλανδίας. Είχε προηγηθεί η υπογραφή επιστολής από την πλειοψηφία των βουλευτών του DUP, με την οποία ζητούσαν να διεξαχθεί συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Φόστερ, εν μέσω της δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε η διμερής συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο

Ως «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας χαιρετίστηκε η - αναμενόμενη - έγκριση της διμερούς συμφωνίας για τις μετα-Brexit σχέσεις των δύο πλευρών, από το Ευρωκοινοβούλιο (με 660 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 32 αποχές), παρότι ήδη αυτός ο συμβιβασμός βρίσκεται «στον αέρα» ως προς την εφαρμογή του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την έγκριση της «Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας», γνωστής ως TCΑ, λέγοντας ότι σηματοδοτεί τη θεμελίωση μιας ισχυρής και στενής εταιρικής σχέσης με τη Βρετανία, απαίτησε ωστόσο «πιστή εφαρμογή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον είδε την εξέλιξη σαν «το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού» που «προσφέρει σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την ΕΕ ως εμπορικών εταίρων ζωτικής σημασίας, στενών συμμάχων και ισότιμων κυρίαρχων».«Είναι τώρα καιρός να στραφούμε στο μέλλον και στην οικοδόμηση ενός πιο παγκόσμιου Ηνωμένου Βασιλείου», κατέληξε, αποτυπώνοντας τις βλέψεις της βρετανικής αστικής τάξης.

Νωρίτερα, η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, και η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Λιζ Τρας, συζήτησαν μεταξύ άλλων για «την ανάγκη ουσιαστικής προόδου στην προσπάθεια μεταρρύθμισης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Καλωσορίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης των υπουργών Εμπορίου του G7 τον προηγούμενο μήνα, ανέφεραν ότι επιθυμούν να κάνουν μεγαλύτερη πρόοδο στην επόμενη συνάντηση, στα τέλη Μάη.

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στη Βρετανία πριν τις τοπικές εκλογές

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Βρετανίας, 8 μέρες πριν τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, εντείνεται αποπροσανατολιστικά η αντιπαράθεση γύρω από τις επίμαχες δηλώσεις του Μπ. Τζόνσον για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως και για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας.

«Ποτέ δεν είπα ότι προτιμώ να στοιβάζονται τα πτώματα κατά χιλιάδες από το να δώσω εντολή για ένα τρίτο lockdown», ισχυρίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια χτεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή των Κοινοτήτων με τον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

Ο Τζόνσον υποστήριξε επίσης ότι πλήρωσε με δικά του χρήματα την πρόσφατη ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ (ανήλθε σε 88.000 στερλίνες), απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Για το θέμα αποφασίστηκε από την Εκλογική Επιτροπή η διενέργεια σχετικής έρευνας, μετά τις κατηγορίες ότι οι εργασίες ανακαίνισης είχαν χρηματοδοτηθεί από δωρεές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Τζόνσον «αντεπιτέθηκε», θυμίζοντας ότι η τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών είχε ξοδέψει μισό εκατομμύριο στερλίνες για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας.

ΗΠΑ
Νέες «φιλολαϊκές» υποσχέσεις με πολύπλευρες στοχεύσεις

Με νέες υποσχέσεις για μέτρα στήριξης των λαϊκών νοικοκυριών αναμενόταν να «ντύσει» ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη σημερινή του ομιλία στο Κογκρέσο, με αφορμή τις πρώτες 100 μέρες από την ορκωμοσία του.

Από τον Λευκό Οίκο αναφερόταν ότι θα παρουσιάσει «σχέδιο για τις αμερικανικές οικογένειες» («American Families Plan»), το οποίο προωθείται ως το «κοινωνικό» σκέλος του τεράστιου πακέτου, ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ, στον ανταγωνισμό με την Κίνα και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις από τον Λευκό Οίκο, το «American Families Plan», με έναν προϋπολογισμό 1,8 τρισ. σε βάθος 15 χρόνων, θα περιλαμβάνει μια σειρά παροχές για τις «ανθρώπινες υποδομές», μεταξύ άλλων με προγράμματα δωρεάν Προσχολικής Αγωγής, κρατική επιδότηση για τη φύλαξη των μικρών παιδιών, για τα κοινοτικά κολέγια και την κατάρτιση ενόψει «ψηφιακής μετάβασης» κ.ά.

Ανεξάρτητα βέβαια από το γεγονός ότι ήδη πολλές από τις εξαγγελίες περί «παροχών» τελικά «κουρεύονται» στην πράξη, όπως και το ότι αρκετά από αυτά τα προγράμματα θα προσφέρουν «ζεστό χρήμα» και σε επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, το νέο πακέτο έχει πολυεπίπεδες στοχεύσεις: Μεταξύ άλλων, στοχεύει προς την αποτελεσματικότερη προσαρμογή της κατάρτισης στις τρέχουσες ανάγκες της αστικής τάξης των ΗΠΑ, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού από οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά (αντίστοιχες ιεραρχήσεις κάνει και η ΕΕ, π.χ. τα vouchers του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς), τη διαχείριση της όλο και μεγαλύτερης ακραίας φτώχειας, με την ίδια την κυβέρνηση να ομολογεί ότι εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ δεν έχουν διασφαλισμένο ούτε ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι τους, κ.ά.

ΓΑΛΛΙΑ
Σύλληψη πρώην μελών των «Ερυθρών Ταξιαρχιών»

Τη σύλληψη πρώην μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» τα οποία είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Γαλλία ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, διευθετώντας μια παλιά αντιδικία με την Ιταλία. Επτά πρώην μέλη έχουν τεθεί υπό κράτηση και άλλα τρία καταζητούνται. Ολοι τους είχαν καταδικαστεί στην Ιταλία για τρομοκρατικές ενέργειες τις δεκαετίες '70 και '80. Η απόφαση να προσαχθούν αυτοί οι δέκα, «έπειτα από αιτήματα της Ιταλίας τα οποία αφορούσαν 200 άτομα (...) ελήφθη από τον Πρόεδρο και εντάσσεται απολύτως στο "δόγμα Μιτεράν" του 1985, το οποίο προβλέπει την παροχή ασύλου σε πρώην μέλη των "Ερυθρών Ταξιαρχιών", με εξαίρεση όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα αίματος», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι, ο οποίος του τόνισε τη σημασία της υπόθεσης για τη Ρώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ