ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2021
Σελ. /24
Ατομική ευθύνη, αυτοδιάγνωση και μπαλώματα για τη διαχείριση της πανδημίας

Στο 10% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στην πεπατημένη της επίκλησης της ατομικής ευθύνης κινήθηκαν και οι χτεσινές συστάσεις της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες, μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ όλες οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραπέμπονται στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμών που - αν και εφόσον η χώρα προμηθευτεί τις δόσεις - αναμένεται να γίνουν μέχρι τέλος Μάη και τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή (και) στον εμβολιασμό βάζουν πόδι οι επιχειρηματικοί όμιλοι Υγείας, με το αζημίωτο πάντα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χτες, «έχει ανέβει η πλατφόρμα για όσους ιδιώτες θέλουν να συμμετέχουν με την αμοιβή για κάθε εμβολιασμό».

Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μίλησε σε πανηγυρικό τόνο για τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία αποτελούν βέβαια την άλλη όψη του ξηλώματος κλινικών και τμημάτων, της περαιτέρω αποδυνάμωσης Κέντρων Υγείας και άλλων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Χτες ξεκίνησε η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της «Johnson & Johnson», με ιικό φορέα, το οποίο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ), Μ. Θεοδωρίδου, προστατεύει κατά 66% από τη σοβαρή νόσο και κατά 77% από τη σοβαρή κρίσιμη νόσο, ενώ στη μελέτη του δεν συμπεριλήφθηκαν έγκυες και ανοσοκατεσταλμένοι.

Σχετικά με το θάνατο της 44χρονης, την επόμενη μέρα μετά τον εμβολιασμό της, η πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι «υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Γι' αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος, έγινε νεκροτομή, οι πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν προφορικά είναι ότι δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων. Υπήρξε ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιότερου. Η μελέτη κι αυτού του περιστατικού είναι σχολαστική». Σε σχέση με τα θρομβολυτικά επεισόδια ως πιθανή παρενέργεια, στην Ελλάδα «παραμένει ως πιθανό ένα περιστατικό».

Κι ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα σχολεία με μοναδικό μέτρο την αυτοδιάγνωση και μια ανάσα πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, σέρνεται ο εμβολιασμός και των εκπαιδευτικών, με το ποσοστό να φτάνει μόλις στο 30% με τη μια δόση, ενώ περίπου το 70% έχει ήδη κλείσει ραντεβού.

Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» με σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα «μπαλώματα» και οι μετακινήσεις υγειονομικών, που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατότητες έχουν τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικός ο κίνδυνος να κλείσει και η Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας στην Παιονία Κιλκίς, αφού οι «συνεχείς μετακινήσεις ιατρών» «αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα», που αναδεικνύει σε ανοιχτή επιστολή η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του ΓΝ - ΚΥ Γουμένισσας.

Από την αρχή του δεύτερου μεγάλου κύματος, τον περασμένο Νοέμβρη, που έπληξε και την περιοχή, «εκφράστηκε η άμεση διαθεσιμότητα των ιατρών της Παθολογικής, αλλά και των ιατρών των υπόλοιπων ειδικοτήτων για την ανάπτυξη Τμήματος Covid στο νοσοκομείο, θέτοντας ταυτόχρονα τις στοιχειωδώς απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, όπως την επαρκή κάλυψη από ακτινολόγο και αναισθησιολόγο, πράγμα που δεν έγινε δυνατόν. Στη συνέχεια προτάθηκε η δυνατότητα νοσηλείας των μη Covid ασθενών από ολόκληρο τον νομό, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΓΝ Κιλκίς, πράγμα που επίσης δεν συνέβη», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Εφτά μήνες μετά μετακινήθηκαν όλοι οι γιατροί της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Γουμένισσας προκειμένου να μπαλώσουν «τρύπες», αφήνοντας άλλες πίσω τους, και να καλύψουν το σύνολο των εφημεριών στο Νοσοκομείο Κιλκίς τον επόμενο μήνα. Οσο για τους γενικούς γιατρούς του Νοσοκομείου Γουμένισσας μετακινούνται από το εμβολιαστικό κέντρο που κλήθηκαν να καλύπτουν τους τελευταίους μήνες, αλλά όχι και από το ΚΥ Πολυκάστρου.

Ηδη εδώ και μια δεκαετία το νοσοκομείο έχει λοιδορηθεί με αντιεπιστημονικά και «κοστολογημένα» κριτήρια, ότι «είναι περιττό, ανιπαραγωγικό και ασύμφορο. Εκλεισαν κλινικές, μετακινήθηκε προσωπικό, μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις, ώστε να υποχρεωθεί σε κλείσιμο ή αποχαρακτηρισμό», προσθέτουν οι εργαζόμενοι.

«Τώρα, στην εποχή της πανδημίας, που έχει φανεί πια σε όλους πόσο καταστροφικά ήταν τα ιδεολογήματα και οι πρακτικές της προηγούμενης περιόδου και πόσο σημαντικός και κρίσιμος είναι ο ρόλος των δημόσιων δομών Υγείας, η προοπτική υποβάθμισης και τυχόν αναστολής της λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής δεν θα έχει κανένα άλλοθι.

Επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν είναι μόνο για μια νόσο. Επειδή τα χρόνια νοσήματα και οι άλλες οξείες καταστάσεις που χρήζουν νοσηλείας ή ΠΦΥ δεν εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από την κοινότητα. Επειδή και μετά την επιδημία θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες δευτεροβάθμιας περίθαλψης (...) Επειδή θεωρούμε ότι "η εφημεριακή απορρόφηση" της Παθολογικής κλινικής οδηγεί στο οριστικό κλείσιμό της και τη μετατροπή του ιδρύματος στην καλύτερη περίπτωση μόνο σε Κέντρο Υγείας - Εμβολιαστικό Κέντρο, στερώντας μια υγειονομική μονάδα (...) που θα μπορούσε να αναπτυχθεί για το όφελος των πολιτών της Παιονίας».

Σε καθολικό lockdown η Κάλυμνος, χωρίς ΜΕΘ και πνευμονολόγους το νοσοκομείο

Καθολικό lockdown επιβλήθηκε στην Κάλυμνο από χτες μέχρι και τη Δευτέρα 10 Μάη, λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης στο νησί. Η καθολική απαγόρευση βέβαια δεν μπορεί να κρύψει τις εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνει και σ' αυτό το νησί η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο Νοσοκομείο Καλύμνου, όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι, «επικρατεί πανικός. ΜΕΘ δεν υπάρχει. Πνευμονολόγος είναι μόνο ένας. Σχεδόν καθημερινά γίνονται διασωληνώσεις, μόνο τις τελευταίες μέρες δύο διασωληνωμένοι δεν πρόλαβαν να διακομιστούν σε ΜΕΘ. Ενώ 38χρονη είχε διασωληνωθεί το βράδυ της Δευτέρας, το ελικόπτερο ήρθε την άλλη μέρα το μεσημέρι, ωστόσο δεν υπήρχε κατάλληλη κάψουλα αρνητικής πίεσης, επειδή ήταν υπέρβαρη. Σε συνεννόηση με το Λιμενικό, τελικά ήρθε το βράδυ πλωτό μέσο και ταξίδεψαν 4 ώρες μέχρι τη Σάμο. Τις προηγούμενες μέρες αναγκαστήκαμε να διακομίσουμε 25χρονη έγκυο στο "Αλεξάνδρα". Χειμώνα - καλοκαίρι, με ή χωρίς πανδημία, κάνουμε αγώνα δρόμου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. To 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Με 6μηνες συμβάσεις έφεραν μόλις 14 επικουρικούς νοσηλευτές και 4 γιατρούς με ειδικότητες όπως ουρολόγος. Από τις 15 απλές κλίνες Covid, οι 12 είναι γεμάτες. Τώρα καθαρίζουμε αποθήκες για να βάλουμε κρεβάτια Covid. Δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Πλέον στον θάλαμο αρνητικής πίεσης βάζουμε μόνο τα έκτακτα».

Και τα προβλήματα δε σταματούν εκεί. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις ακόμη και σε υγειονομικό υλικό. «Δεν γίνεται να υπάρχει έξαρση του ιού και να μην έχουμε ούτε γάντια. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου αναγκάστηκε να αγοράσει για να δώσει στους εργαζόμενους. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας στην ΥΠΕ για γάντια, μάσκες, στολές προστασίας, μας έρχονται με το σταγονόμετρο. Η διοίκηση αναζητεί χορηγούς για να εξασφαλίσει γάντια. Εδώ και τρεις μήνες έχουμε κάνει αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ για την ανάγκη προμήθειας γεννήτριας για το οξυγόνο. Τώρα λένε ότι θα το προχωρήσουν. Το οξυγόνο όμως ήδη δεν επαρκεί. Και οι επόμενες μέρες θα είναι εξίσου δύσκολες...».

Στην Ικαρία

Ο κορονοϊός «χτυπάει» και την Ικαρία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία που αντιμετωπίζει το νησί. Από τη Μ. Πέμπτη που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα (Ικαριώτης που ταξίδεψε από τον Πειραιά προς το νησί) μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί επίσημα από τον ΕΟΔΥ ήδη 9 κρούσματα, και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες από την πλευρά των υγειονομικών του νησιού, ήδη την Κυριακή του Πάσχα είχαν τελειώσει τα μοριακά τεστ, ενώ όδευαν προς εξάντληση και τα self tests. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο του νησιού δεν διαθέτει ακόμα και ειδικότητες «πρώτης γραμμής», όπως πνευμονολόγος.

177 νεκροί το διήμερο, 765 οι διασωληνωμένοι

Εκατόν εβδομήντα εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δύο μέρες, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765. Τις δύο προηγούμενες μέρες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 756 (τις 3.018 έφτασαν τη βδομάδα 26 Απρίλη - 2 Μάη), διατηρώντας την ασφυκτική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πλέον οι θάνατοι έφτασαν τις 10.764 και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027.

Χτες έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι, και τα νέα κρούσματα ήταν 2.093, εκ των οποίων τα 924 στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη, 80 στην Αιτωλοακαρνανία, 69 στη Λάρισα, 60 στην Αχαΐα, 49 στην Κάλυμνο.

Την Τρίτη καταγράφηκαν 81 θάνατοι και 1.387 νέα κρούσματα.

Τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96.

Τη βδομάδα 26 Απρίλη - 2 Μάη το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,35%. Στο σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,63%.

Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.756 και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε τουλάχιστον 19.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ