ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2021
Σελ. /28
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οσες φορές ο λαός έκανε δικά του τα συνθήματα του ΚΚΕ, έγραψε λαμπρές σελίδες

Ο Ν. Αμπατιέλος
Ο Ν. Αμπατιέλος
Τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές ήρωες της Πρωτομαγιάς του 1944, αλλά και όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ με την εκδήλωση που πραγματοποίησαν στον τόπο της θυσίας τους, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

«Τιμή και δόξα στους 200 ήρωες κομμουνιστές»! Με αυτό το σύνθημα οι εκατοντάδες που συμμετείχαν έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα «στα ματωμένα χνάρια» τους, για να νικήσει ο λαός, για τη νέα έφοδο στον ουρανό, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Αραχωβίτη, μέλος της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε συνεχίζοντας στα βήματά τους τον αγώνα σήμερα», σημείωσε.

Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, που μίλησε για το παράδειγμα των 200 κομμουνιστών, καθώς και για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το τσάκισμα του φασισμού με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού, επισημαίνοντας ότι «όσες φορές ο λαός έκανε δικά του τα συνθήματα του ΚΚΕ, έγραψε λαμπρές σελίδες», ενώ μίλησε και για τα σύγχρονα παραδείγματα ηρωισμού.

Χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε: «Η Ιστορία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών ξεκινάει, όπως και για χιλιάδες ακόμα αλύγιστους, από την περίοδο του Μεσοπολέμου, μια περίοδο που σφυρηλατήθηκαν στο καμίνι της ταξικής πάλης, σε σκληρές διώξεις.


Στην πλειονότητά τους δοκιμασμένα στελέχη του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ, που άντεξαν στα δύσκολα χρόνια, σε βασανιστήρια και κακουχίες από το αστικό κράτος. Ατσαλώθηκαν μπροστά στον εχθρό, έμαθαν να επιβιώνουν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, χωρίς να κάνουν σπιθαμή πίσω από την ιδεολογία τους, από τα ιδανικά τους, από την πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης.

Το αιμάτινο ποτάμι, που έτρεξε εκείνη τη μέρα στους δρόμους της Καισαριανής, χάραξε ακόμα πιο βαθιά την κόκκινη διαχωριστική γραμμή, το όριο που ακόμα και σήμερα χωρίζει δύο κόσμους:

  • Από τη μια, τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά τον πόλεμο, τον φασισμό, την προσφυγιά, τη φτώχεια, τον κόσμο που δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα.
  • Και από την άλλη, τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως αδικία και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τη λευτεριά του, για να νικήσει η ζωή...

Σ' αυτά εδώ τα χώματα, στον ιερό αυτόν χώρο, εδώ στην ανταρτομάνα Καισαριανή, γράφτηκε μία από τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, την Πρωτομαγιά του 1944, τη μέρα - σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Γιατί ο Μάης είναι ο μήνας της εργατικής τάξης.

Των προλετάριων του Σικάγο του 1886 και των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του '36, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής...

Μάης είναι ο μήνας που ο Κόκκινος Στρατός, οι μαχητές του πρώτου εργατικού κράτους και μαζί τους οι λαοί όλου του κόσμου κάρφωναν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του ναζιστικού θηρίου, του αποκρουστικού τέρατος των καπιταλιστών, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι κανείς αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, άτρωτος από τη λαϊκή θέληση και δράση.

Κανείς δεν θέλει ούτε να σκέφτεται τι θα γινόταν αν τότε επικρατούσε η λογική "οι ναζί είναι πανίσχυροι, δεν γίνεται να τα βάλεις μαζί τους", αυτή η θλιβερή λογική που και σήμερα έχουν για το καπιταλιστικό σύστημα οι απολογητές του συστήματος, όλων των αποχρώσεων.

Από αυτόν τον Μάη, τον κόκκινο, τον βαμμένο με το αίμα της εργατικής τάξης, παίρνουμε και σήμερα έμπνευση, διδάγματα και συμπεράσματα που γίνονται σχέδιο κι απόφαση για τη νέα "έφοδο στον ουρανό"...

Αυτός ο Μάης κι αυτή η απόφαση δεν σβήνουν»...

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που προηγουμένως είχε καταθέσει στεφάνι στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Παρούσα στην εκδήλωση ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και τα μέλη του ΠΓ Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και Θοδωρής Χιώνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το «Επέσατε θύματα».

Παράλληλα, τόσο το πρωί του Σαββάτου όσο και κυρίως την Κυριακή, οι Τομεακές Οργανώσεις της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας οργάνωσαν μια σειρά ιστορικούς περιπάτους, τιμώντας την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, και γνωρίζοντας μνημεία και τόπους που συνδέθηκαν με λαμπρές σελίδες της πάλης του λαού μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

  • Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου στην εκδήλωση, καθώς και ρεπορτάζ από τους ιστορικούς περιπάτους, θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία».

Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός ο νικητής της 9ης Μάη

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟ Ασπροπύργου με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη

Μαζική εκδήλωση, αφιερωμένη στην 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία Γενοκτονίας των Ποντίων στην περιοχή Γκορυτσά, η ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ. Στην πλατεία αλλά και τους δρόμους γύρω από αυτή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην τεράστια προσφορά των γυναικών στην εποποιία του Κόκκινου Στρατού, είτε ως μαχητριών, είτε ως ελεύθερων σκοπευτών, ακόμα και πιλότων πολεμικών αεροπλάνων για πρώτη φορά στον κόσμο, είτε στα μετόπισθεν μέσα στα εργοστάσια και σε ιδιαίτερα σκληρές δουλειές, αντικαθιστώντας επάξια τους άντρες που πολεμούσαν στο μέτωπο, είτε στην αγροτική παραγωγή.

Εδωσε απάντηση στους τόνους ψεμάτων, λάσπης και συκοφαντιών, που συνεχίζουν να αναπαράγουν οι απολογητές του συστήματος, οι φασίστες, για δήθεν διώξεις του σοβιετικού καθεστώτος απέναντι στους Ελληνες και τους Ελληνες του Πόντου που συμμετείχαν στον Μεγάλο Πόλεμο απέναντι στον φασισμό, ναζισμό. Ενώ τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει η νίκη της 9ης Μάη, η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αν δίπλα στην εποποιία του Κόκκινου Στρατού δεν βρίσκονταν και τα αντιστασιακά κινήματα με τον πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων. «Το Κόμμα μας στην Ελλάδα είναι υπερήφανο που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων όπως ήταν η Εθνική Αλληλεγγύη, η ΟΠΛΑ και άλλες τόσες οργανώσεις. Τα χιλιάδες μέλη του με την ηρωική τους δράση και θυσία έγραψαν από τις πιο χρυσές σελίδες της 100χρονης Ιστορίας μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ότι οι σημερινές εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο πιο επιθετικά τις αντιθέσεις και αντιφάσεις του καπιταλισμού, με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς, τη νέα βαθύτερη καπιταλιστική κρίση που μπορούν να καταλήξουν σε πιο γενικευμένη σύγκρουση, τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία που συνοδεύονται από σφοδρό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και «προσδίδουν ακόμα περισσότερη σημασία στην Ιστορία και τα διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Η 9η Μάη - τόνισε - εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει να τη δοκιμάσουν ξανά οι λαοί με την πάλη, την οργάνωσή τους, για να μην πληρώσουμε ξανά στη νέα καπιταλιστική κρίση, για να φέρουμε στο προσκήνιο των εξελίξεων την ανάγκη της εποχής μας, τον αγώνα για το σοσιαλισμό», γιατί «κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι αυτή η νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα μπορούσε να γίνει αν στην ΕΣΣΔ δεν οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι ο νικητής της 9ης Μάη. Τη νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού γιορτάζουμε την 9η Μάη, και αυτό το λέμε σε όλες τις προσπάθειες παραχάραξης και αλλαγής της Ιστορίας που επιδιώκεται», τόνισε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και Χρ. Τσοκάνης, στέλεχος του ΚΚΕ. Εγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Γενοκτονίας που βρίσκεται στην πλατεία, ενώ προβλήθηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ.


ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Με αγώνες τιμάμε τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Από την κατάθεση στεφάνου το περασμένο Σάββατο στο Σκοπευτήριο
Από την κατάθεση στεφάνου το περασμένο Σάββατο στο Σκοπευτήριο
Στεφάνι στο Θυσιαστήριο του Αγώνα, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, κατέθεσε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Μάη η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), τιμώντας την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και τη συνεισφορά της ΕΑΜικής Αντίστασης και των ηρώων αγωνιστών στην απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον ναζί κατακτητή. Στην εκδήλωση μίλησε ο Γ. Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου για την 9η Μάη, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποτίει φόρο τιμής στα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, ιδιαίτερα στην ΕΣΣΔ και τον Κόκκινο Στρατό, όπως και στα αντιστασιακά απελευθερωτικά κινήματα, στη «μεγάλη ΕΑΜική Αντίσταση του λαού μας, της οποίας εμπνευστής, οργανωτής, ψυχή και αιμοδότης υπήρξε το τιμημένο ΚΚΕ», όπως σημειώνει μεταξύ άλλων.

Καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα «που με τα αντικομμουνιστικά μνημόνια, με τον ορισμό της 9ης Μάη - Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης - ως ημέρας της Ευρώπης επιδιώκουν να ξεχαστεί η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», με «τη θεωρία των "δύο άκρων" που πλασάρουν προσπαθούν να εξισώσουν τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού, για να αμβλύνουν την ιστορική μνήμη των λαών», ενώ ξεχωριστή αναφορά κάνει και στην προσπάθεια των γερμανικών κυβερνήσεων «με τη συμφωνία και συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με διάφορα ιδρύματα όπως το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", το "Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας" κ.λπ., και με διάφορα προγράμματα όπως το "Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα"» να αμβλύνουν τα βάρβαρα εγκλήματα του ναζί κατακτητή και να υπονομεύσουν το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού να πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις.

Καλεί τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους, επιστήμονες, διανοούμενους που δεν αποδέχονται την αναθεώρηση της Ιστορίας και τον αντικομμουνισμό, μαζί με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το ΚΚΕ «να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση της πραγματικής Ιστορίας του Β' ΠΠ, αυτής που έγραψαν οι ίδιοι οι λαοί (...) Να αντιπαλέψουμε τις άθλιες θεωρίες εξομοίωσης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού με τον φασισμό», να απαιτήσουν «από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα, με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και ενέργειες, τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις από την ΟΔ Γερμανίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ