Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οσες φορές ο λαός έκανε δικά του τα συνθήματα του ΚΚΕ, έγραψε λαμπρές σελίδες

Ο Ν. Αμπατιέλος
Ο Ν. Αμπατιέλος
Τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές ήρωες της Πρωτομαγιάς του 1944, αλλά και όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ με την εκδήλωση που πραγματοποίησαν στον τόπο της θυσίας τους, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

«Τιμή και δόξα στους 200 ήρωες κομμουνιστές»! Με αυτό το σύνθημα οι εκατοντάδες που συμμετείχαν έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα «στα ματωμένα χνάρια» τους, για να νικήσει ο λαός, για τη νέα έφοδο στον ουρανό, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Αραχωβίτη, μέλος της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε συνεχίζοντας στα βήματά τους τον αγώνα σήμερα», σημείωσε.

Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, που μίλησε για το παράδειγμα των 200 κομμουνιστών, καθώς και για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το τσάκισμα του φασισμού με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού, επισημαίνοντας ότι «όσες φορές ο λαός έκανε δικά του τα συνθήματα του ΚΚΕ, έγραψε λαμπρές σελίδες», ενώ μίλησε και για τα σύγχρονα παραδείγματα ηρωισμού.

Χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε: «Η Ιστορία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών ξεκινάει, όπως και για χιλιάδες ακόμα αλύγιστους, από την περίοδο του Μεσοπολέμου, μια περίοδο που σφυρηλατήθηκαν στο καμίνι της ταξικής πάλης, σε σκληρές διώξεις.


Στην πλειονότητά τους δοκιμασμένα στελέχη του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ, που άντεξαν στα δύσκολα χρόνια, σε βασανιστήρια και κακουχίες από το αστικό κράτος. Ατσαλώθηκαν μπροστά στον εχθρό, έμαθαν να επιβιώνουν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, χωρίς να κάνουν σπιθαμή πίσω από την ιδεολογία τους, από τα ιδανικά τους, από την πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης.

Το αιμάτινο ποτάμι, που έτρεξε εκείνη τη μέρα στους δρόμους της Καισαριανής, χάραξε ακόμα πιο βαθιά την κόκκινη διαχωριστική γραμμή, το όριο που ακόμα και σήμερα χωρίζει δύο κόσμους:

  • Από τη μια, τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά τον πόλεμο, τον φασισμό, την προσφυγιά, τη φτώχεια, τον κόσμο που δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα.
  • Και από την άλλη, τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως αδικία και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό,τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τη λευτεριά του, για να νικήσει η ζωή...

Σ' αυτά εδώ τα χώματα, στον ιερό αυτόν χώρο, εδώ στην ανταρτομάνα Καισαριανή, γράφτηκε μία από τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, την Πρωτομαγιά του 1944, τη μέρα - σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Γιατί ο Μάης είναι ο μήνας της εργατικής τάξης.

Των προλετάριων του Σικάγο του 1886 και των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του '36, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής...

Μάης είναι ο μήνας που ο Κόκκινος Στρατός, οι μαχητές του πρώτου εργατικού κράτους και μαζί τους οι λαοί όλου του κόσμου κάρφωναν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του ναζιστικού θηρίου, του αποκρουστικού τέρατος των καπιταλιστών, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι κανείς αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, άτρωτος από τη λαϊκή θέληση και δράση.

Κανείς δεν θέλει ούτε να σκέφτεται τι θα γινόταν αν τότε επικρατούσε η λογική "οι ναζί είναι πανίσχυροι, δεν γίνεται να τα βάλεις μαζί τους", αυτή η θλιβερή λογική που και σήμερα έχουν για το καπιταλιστικό σύστημα οι απολογητές του συστήματος, όλων των αποχρώσεων.

Από αυτόν τον Μάη, τον κόκκινο, τον βαμμένο με το αίμα της εργατικής τάξης, παίρνουμε και σήμερα έμπνευση, διδάγματα και συμπεράσματα που γίνονται σχέδιο κι απόφαση για τη νέα "έφοδο στον ουρανό"...

Αυτός ο Μάης κι αυτή η απόφαση δεν σβήνουν»...

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που προηγουμένως είχε καταθέσει στεφάνι στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Παρούσα στην εκδήλωση ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και τα μέλη του ΠΓ Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και Θοδωρής Χιώνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το «Επέσατε θύματα».

Παράλληλα, τόσο το πρωί του Σαββάτου όσο και κυρίως την Κυριακή, οι Τομεακές Οργανώσεις της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας οργάνωσαν μια σειρά ιστορικούς περιπάτους, τιμώντας την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, και γνωρίζοντας μνημεία και τόπους που συνδέθηκαν με λαμπρές σελίδες της πάλης του λαού μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

  • Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου στην εκδήλωση, καθώς και ρεπορτάζ από τους ιστορικούς περιπάτους, θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ