ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Με φονικές επιδρομές κλιμακώνει την κατοχική βία σε βάρος των Παλαιστινίων

Τουλάχιστον 20 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας - Βάναυση καταστολή στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Κλιμακώνει την κατοχική βία το κράτος του Ισραήλ, με βάναυση καταστολή σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων με επίκεντρο το τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, ελάχιστες μέρες πριν την ολοκλήρωση της νηστείας του Ραμαζανιού, αλλά και με φονικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς νεκρούς αμάχους.

Το όργιο βίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην Ιερουσαλήμ το οποίο ξεδιπλώθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, με «αέρα» από την αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, εντάθηκε χτες τα ξημερώματα σε βάρος χιλιάδων Αράβων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσά, με απροκάλυπτη εισβολή πάνοπλων αστυνομικών όχι μόνο στον περίβολο αλλά και στο εσωτερικό του τεμένους. Από σφαίρες καουτσούκ, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και βροχή τοξικών δακρυγόνων, μόνο χτες το πρωί τραυματίστηκαν σοβαρά πάνω από 300 Παλαιστίνιοι προσκυνητές και διαδηλωτές, ενώ οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για τραυματισμό 16 αστυνομικών.

Νωρίς χτες το βράδυ ακολούθησαν ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιών, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω σφοδρότερες επιθέσεις. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 9 νεκρούς, ωστόσο πηγές από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 20, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών...

Προδιαγράφοντας την παραπέρα κλιμάκωση της κατοχικής βίας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επαίνεσε την αστυνομική καταστολή, καθώς έκανε λόγο για επιβολή «της τάξης και του νόμου» ενάντια σε εκείνους «που επιχειρούν να απαλλοτριώσουν τα δικαιώματά μας». Το βράδυ κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι «πέρασε τις κόκκινες γραμμές» και απείλησε με σοβαρά αντίποινα, με αφορμή την εκτόξευση επτά ρουκετών.

Παράλληλα ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς, μετά από διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις με τον επιτελάρχη στρατηγό Αβίβ Κοχάβι, ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατευμάτων στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης και αύξηση της επιφυλακής στα σύνορα με τη Γάζα.

Το νέο ρεσιτάλ βίας συνδυάστηκε με τις προ ημερών απόπειρες βίαιης μαζικής έξωσης άνω των 200 οικογενειών Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με πρωτοβουλία Εβραίων εποίκων. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε εκ νέου την - προγραμματισμένη για χτες - ανακοίνωση της απόφασης.

Αντιδράσεις και επαφές ΗΠΑ - Ισραήλ

Η βάναυση βία των κατοχικών αρχών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς να καταγγέλλει την ωμή βία σε βάρος των αμάχων.

Εκτάκτως χτες το βράδυ συγκλήθηκε κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από αίτημα της Τυνησίας.

Τις βίαιες επιθέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων καταδίκασαν υποκριτικά και δυνάμεις της ΕΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα και με πολλούς τρόπους έδωσαν «αέρα στα πανιά» της ισραηλινής επιθετικότητας. Αντιδράσεις στις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ εξέφρασαν ακόμα αραβικές χώρες, το Ιράν και η Τουρκία, με τον Πρόεδρό της Ρ. Τ. Ερντογάν να επιχειρεί εκ νέου να αξιοποιήσει την κατάσταση για να ενισχύσει το γεωπολιτικό εκτόπισμα της Αγκυρας, σε μια περίοδο που επιδίωκε αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Οι εξελίξεις στο Αλ Ακσά συζητήθηκαν επίσης το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του Ισραήλ, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, με τον δεύτερο να εκφράζει δυσφορία για τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για τις συγκρούσεις στο Αλ Ακσά και τις προσπάθειες έξωσης Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ. Επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «τέτοιες αντιδράσεις επιβραβεύουν όσους υποκινούν τις ταραχές». Στη συνέχεια οι δύο τους συμφώνησαν πως οι ρουκέτες και τα μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα στο Ισραήλ «είναι απαράδεκτα», ενώ ο Σάλιβαν εξέφρασε την «αφοσίωση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην «ειρήνη και σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή»...

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σε εξέλιξη τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σχετικά θετική αποτίμηση για την έως τώρα πορεία των έμμεσων ιρανο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έκανε ο Ιρανός Πρόεδρος, Χ. Ροχανί, εκτιμώντας πως βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα «ενός καινούριου κεφαλαίου».

Στη διάρκεια ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο, εκτίμησε ότι εάν οι ΗΠΑ δείξουν «σοβαρότητα και ειλικρίνεια» θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε «σε λίγο χρόνο, αν χρειάζεται, με τους 5+1» (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία).

Οι δηλώσεις Ροχανί γίνονται ενώ αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στη Βιέννη - με τον ίδιο «έμμεσο» τρόπο - ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών με τη μεσολάβηση της ΕΕ και την παρουσία διπλωματών από τη Ρωσία και την Κίνα που είχαν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Η διάρκεια των παζαριών είναι άγνωστη. Ευρωπαίος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε χαρακτηριστικά πως μπορεί να κρατήσουν «15 ημέρες, ή ένα μήνα... δεν ξέρουμε».

Στο μεταξύ, στο Ιράν μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική ευθεία για την επιλογή υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιούνη. Προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον πολλών στρατιωτικών για συμμετοχή στις εκλογές, μεταξύ αυτών και εν ενεργεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα «διέρρευσε» συνομιλία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην οποία ακούγεται να επικρίνει την «κυριαρχία» του στρατιωτικού τομέα στη χώρα. Ο Ζαρίφ ζήτησε συγγνώμη μετά τη δημοσίευση αυτής της συνομιλίας, όμως οι όποιες πιθανότητες για συμμετοχή του στις εκλογές φαίνεται να εξανεμίστηκαν, ενώ ο στρατηγός Μοχσέν Ρεζαΐ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία, υιοθετώντας επικριτικό τόνο προς τον υπουργό Εξωτερικών.

  • Χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πλοίο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ έριξε 30 προειδοποιητικές βολές εναντίον σκαφών της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι 13 ιρανικά σκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση πολεμικά πλοία τους στα Στενά του Ορμούζ. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποτελούνταν από 6 πολεμικά που συνόδευαν το υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων «USS Georgia».
ΕΕΔΥΕ - ΠΣΕ - ΠΑΜΕ
Καταγγελίες για τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει τη νέα άγρια επίθεση ισραηλινών δυνάμεων καταστολής στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με δεκάδες τραυματίες.

«Αποτελεί προκλητική ενέργεια», τονίζει, «καθώς η συγκεκριμένη επίθεση σε βάρος Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε την ώρα που διαδήλωναν σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τις οποίες κατέχει παράνομα το Ισραήλ από το 1967, ενώ ήδη σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με Ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο μπαράζ διώξεων, φυλακίσεων, εκτοπισμών στα οποία επιδίδεται το κράτος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, την ώρα που προχωρά με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στην κλοπή της παλαιστινιακής γης. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και αρκετές χώρες της ΕΕ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ισραηλινή επιθετικότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί ενισχύει τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές συνεργασίες με το κράτος - τρομοκράτη, το Ισραήλ, συνάπτει και νέες, ενώ παράλληλα δεν προχωρά στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής, από το Δεκέμβρη του 2015, για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης».

Να σημειωθεί πως κατόπιν των εξελίξεων η ΕΕΔΥΕ αναπροσάρμοσε την προγραμματισμένη πορεία της την ερχόμενη Κυριακή 16/5 (βλέπε σελ. 5) από το υπουργείο Αμυνας στην αμερικάνικη πρεσβεία, έτσι ώστε αυτή να περάσει και από την ισραηλινή πρεσβεία.

  • Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, όπως και τις «βίαιες προσπάθειες για εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών στη γειτονιά του Sheikh Jarrah». Οπως υπογραμμίζει, «οι παραπάνω ενέργειες δεν παραβιάζουν μόνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ, αλλά αποτελούν και σαφή παραβίαση του διεθνούς καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είναι η συνέχεια των προσπαθειών του ισραηλινού καθεστώτος κατοχής να προχωρήσει στην "εβραιοποίηση" της πόλης της Ιερουσαλήμ, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από τις αμερικανικές κυβερνήσεις και ανέχεται η ΕΕ».
  • Τη νέα κλιμάκωση της ισραηλινής βίας και επιθετικότητας εναντίον των Παλαιστινίων καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι στέκεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα.
ΗΠΑ
«Συναγερμός» από κυβερνοεπίθεση στην «Colonial Pipeline»

Μείζονος κλίμακας κυβερνοεπίθεση έγινε σε βάρος της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης αγωγών καυσίμων «Colonial Pipeline», φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της λεγόμενης «κυβερνοασφάλειας» σε στρατηγικής σημασίας υποδομές, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και των αντικρουόμενων συμφερόντων μονοπωλίων.

Η κυβερνοεπίθεση φέρεται πως έγινε από την ομάδα χάκερ «DarkSide», με «όπλο» ένα εξεζητημένο τεχνολογικά κακόβουλο λογισμικό εκβίασης για απόσπαση λύτρων με μοναδικό σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, «να κάνουμε λεφτά και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα στην κοινωνία»...

Η επίθεση βέβαια είχε ως άμεση συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας ενός σημαντικού δικτύου μεταφοράς καυσίμων που τροφοδοτεί πολυπληθείς πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ.

Ηταν μια από τις πιο σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι μυστικές υπηρεσίες και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε πως συνεργάζεται στενά με την εταιρεία με σκοπό να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία της. Το συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο Κογκρέσο, που ζήτησε «ισχυρότερη προστασία» σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ, με την κυβέρνηση να αναβαθμίζει ξανά σε κατάσταση «υψίστης προτεραιότητας» το σύστημα και το δίκτυο τροφοδοσίας σε καύσιμα στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αργά χτες βράδυ ανέφερε πως δεν υπάρχουν «προς το παρόν» αποδείξεις ότι εμπλέκεται η Ρωσία, προσθέτοντας πως επίκειται το επόμενο διάστημα συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν. Από την άλλη, άφησε αιχμές για δράση Ρώσων χάκερς, λέγοντας πως «υπάρχουν αποδείξεις ότι το λογισμικό των δραστών (που χρησιμοποιήθηκε στην κυβερνοεπίθεση) είναι στη Ρωσία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και στους αγώνες του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση εναντίον Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βάρβαρη εισβολή ισραηλινών δυνάμεων καταστολής στο τέμενος Αλ Ακσά στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την επίθεση του ισραηλινού κράτους στους προσκυνητές, με δεκάδες τραυματίες. Η ισραηλινή επιθετικότητα ενισχύθηκε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και στους αγώνες του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ