Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σε εξέλιξη τα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σχετικά θετική αποτίμηση για την έως τώρα πορεία των έμμεσων ιρανο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έκανε ο Ιρανός Πρόεδρος, Χ. Ροχανί, εκτιμώντας πως βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα «ενός καινούριου κεφαλαίου».

Στη διάρκεια ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο, εκτίμησε ότι εάν οι ΗΠΑ δείξουν «σοβαρότητα και ειλικρίνεια» θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε «σε λίγο χρόνο, αν χρειάζεται, με τους 5+1» (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία).

Οι δηλώσεις Ροχανί γίνονται ενώ αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στη Βιέννη - με τον ίδιο «έμμεσο» τρόπο - ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών με τη μεσολάβηση της ΕΕ και την παρουσία διπλωματών από τη Ρωσία και την Κίνα που είχαν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Η διάρκεια των παζαριών είναι άγνωστη. Ευρωπαίος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε χαρακτηριστικά πως μπορεί να κρατήσουν «15 ημέρες, ή ένα μήνα... δεν ξέρουμε».

Στο μεταξύ, στο Ιράν μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική ευθεία για την επιλογή υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιούνη. Προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον πολλών στρατιωτικών για συμμετοχή στις εκλογές, μεταξύ αυτών και εν ενεργεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα «διέρρευσε» συνομιλία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην οποία ακούγεται να επικρίνει την «κυριαρχία» του στρατιωτικού τομέα στη χώρα. Ο Ζαρίφ ζήτησε συγγνώμη μετά τη δημοσίευση αυτής της συνομιλίας, όμως οι όποιες πιθανότητες για συμμετοχή του στις εκλογές φαίνεται να εξανεμίστηκαν, ενώ ο στρατηγός Μοχσέν Ρεζαΐ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία, υιοθετώντας επικριτικό τόνο προς τον υπουργό Εξωτερικών.

  • Χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πλοίο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ έριξε 30 προειδοποιητικές βολές εναντίον σκαφών της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι 13 ιρανικά σκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση πολεμικά πλοία τους στα Στενά του Ορμούζ. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποτελούνταν από 6 πολεμικά που συνόδευαν το υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων «USS Georgia».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ