Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ - ΠΣΕ - ΠΑΜΕ
Καταγγελίες για τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει τη νέα άγρια επίθεση ισραηλινών δυνάμεων καταστολής στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με δεκάδες τραυματίες.

«Αποτελεί προκλητική ενέργεια», τονίζει, «καθώς η συγκεκριμένη επίθεση σε βάρος Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε την ώρα που διαδήλωναν σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τις οποίες κατέχει παράνομα το Ισραήλ από το 1967, ενώ ήδη σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με Ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο μπαράζ διώξεων, φυλακίσεων, εκτοπισμών στα οποία επιδίδεται το κράτος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, την ώρα που προχωρά με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στην κλοπή της παλαιστινιακής γης. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και αρκετές χώρες της ΕΕ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ισραηλινή επιθετικότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί ενισχύει τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές συνεργασίες με το κράτος - τρομοκράτη, το Ισραήλ, συνάπτει και νέες, ενώ παράλληλα δεν προχωρά στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής, από το Δεκέμβρη του 2015, για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης».

Να σημειωθεί πως κατόπιν των εξελίξεων η ΕΕΔΥΕ αναπροσάρμοσε την προγραμματισμένη πορεία της την ερχόμενη Κυριακή 16/5 (βλέπε σελ. 5) από το υπουργείο Αμυνας στην αμερικάνικη πρεσβεία, έτσι ώστε αυτή να περάσει και από την ισραηλινή πρεσβεία.

  • Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, όπως και τις «βίαιες προσπάθειες για εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών στη γειτονιά του Sheikh Jarrah». Οπως υπογραμμίζει, «οι παραπάνω ενέργειες δεν παραβιάζουν μόνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ, αλλά αποτελούν και σαφή παραβίαση του διεθνούς καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είναι η συνέχεια των προσπαθειών του ισραηλινού καθεστώτος κατοχής να προχωρήσει στην "εβραιοποίηση" της πόλης της Ιερουσαλήμ, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από τις αμερικανικές κυβερνήσεις και ανέχεται η ΕΕ».
  • Τη νέα κλιμάκωση της ισραηλινής βίας και επιθετικότητας εναντίον των Παλαιστινίων καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι στέκεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ