ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αύριο η μουσική κινητοποίηση κάτω από την Ακρόπολη

«Με τους αγώνες, τη μαζικότητά μας, τα αιτήματά μας, το μεράκι μας, την αγάπη μας για τον Πολιτισμό, την ανησυχία μας για την επόμενη μέρα, διατρανώνουμε πως δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!», αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και καλεί πλατιά όλους τους μουσικούς να δηλώσουν συμμετοχή στη μουσική δράση που οργανώνει αύριο Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα στα σκαλιά του Ηρωδείου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού. Σήμερα θα προηγηθεί «πρόβα» στον ίδιο χώρο την ίδια ώρα.

Τζαζ και παράδοση συναντιούνται σε μια μουσική σύμπραξη. Δύο πυρήνες μουσικών παίζουν το «Autumn Leaves» και το «Στο 'πα και στο ξαναλέω». Οι εκατοντάδες μουσικοί που θα βρίσκονται εκεί θα γίνουν ένα με την ορχήστρα, οι φωνές του κόσμου ενώνονται στην ίδια μελωδία, η μελωδία γίνεται σύνθημα: «Γίνε κι εσύ κρίκος στην αλυσίδα»... Ενα σύνθημα που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συμμετέχει σε κοινή δράση που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με καλλιτεχνικά σωματεία από κάθε γωνιά της Γης.

ΚΑΣ
Ενέκρινε τα έργα για την ανάπλαση του λόφου Φιλοπάππου

Ομόφωνα ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το πλαίσιο έργων και εργασιών σχετικά με την ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των λόφων Πνυκός, Νυμφών και Μουσών - Φιλοπάππου (Δυτικών Λόφων) Ακρόπολης Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του δήμου Αθηναίων και της εταιρείας «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πάρκο ΑΕ».

Θυμίζουμε ότι τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας την έφερε με τροπολογία πέρυσι η κυβέρνηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αθηναίων είχε καταψηφίσει τον περασμένο Δεκέμβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συγκρότηση και έγκριση του καταστατικού της ανώνυμης εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο «συστήνεται και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», ενώ «η Εταιρεία μπορεί να καθορίσει συγχρόνως την έκταση της δικαιοδοσίας της». Επίσης, «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, η Εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει τη διοίκηση, τη διαχείριση και άλλων συναφών με τους σκοπούς αυτούς χώρων». Δηλαδή, χωρίς αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, με ένα Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα έχει την πλειοψηφία πάντα η εκάστοτε δημοτική αρχή, θα προχωρά σε ό,τι θέλει, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εσοδα της ΑΕ θα είναι και «οι πρόσοδοι από την εν γένει αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων», αλλά και «ανταποδοτικές εισφορές, τέλη, αμοιβές ή διαχειριστικές αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε οργανισμούς του ευρύτερου τομέα από την εκμετάλλευση ή παραχώρηση χώρων, εγκαταστάσεων και οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή κατά την άσκηση της δραστηριότητας».

Εκκενώθηκε το θέατρο «Εμπρός»

Ενα ακόμα επεισόδιο στην επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθήσαμε χτες, με την αστυνομική επιχείρηση και την εκκένωση του θεάτρου «Εμπρός», που από το 2011 λειτουργεί υπό κατάληψη ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού.

Η νέα αυτή πρόκληση της κυβέρνησης έρχεται την ίδια στιγμή που η πολιτικής της - όπως και προηγούμενων κυβερνήσεων - στερεί από τον λαό και τους καλλιτέχνες τους αναγκαίους χώρους δημιουργίας και ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, αίθουσες για εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες απευθυνόμενες στο πλατύ λαϊκό κοινό.

Την πολιτική αυτή γεύονται πικρά ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέοι καλλιτέχνες, οι μικρές καλλιτεχνικές ομάδες με τις υποτυπώδεις οικονομικές δυνατότητες για να νοικιάσουν χώρους, να δημιουργήσουν, να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν το έργο τους.

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα στην πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Από την αρχαιολογική ανασκαφή στην Κέρο απέναντι από τα Κουφονήσια
Από την αρχαιολογική ανασκαφή στην Κέρο απέναντι από τα Κουφονήσια
Η έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Εναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν», με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.100 π.Χ.), παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο.

Στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου το 2019, εκτίθενται ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κέρου και την παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού. Με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Δασκαλιό, ήρθαν στο φως πλήθος επιβλητικές και πυκνά δομημένες κατασκευές, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές θέσεις των προϊστορικών Κυκλάδων.

Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11.00 - 19.00, Κυριακή 10.00 - 16.00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη με ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού

Σύσκεψη με ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 18.30, η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στην έδρα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας (12ου Συντάγματος 34). Θέμα της σύσκεψης είναι «Οι εξελίξεις υπό το πρίσμα των θέσεων του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο» και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διαχρονικό το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το βιβλίο

Διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, και εκπροσώπων της «Πρωτοβουλίας για ένα Δίκτυο Βιβλιοθηκών».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το αίτημα της «Πρωτοβουλίας» για την υπαγωγή ενός Δικτύου Βιβλιοθηκών στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», όσο και στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» και την εξασφάλιση οικονομικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε στη συζήτηση το διαχρονικό και διαρκές ενδιαφέρον του ΚΚΕ και την πολύμορφη ανάδειξη εκ μέρους του της αξίας του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, ενώ σημείωσε και τη σημασία της δημιουργίας δικτύου βιβλιοθηκών. Ο Γ. Δελής ανέφερε επίσης ότι το Δίκτυο Βιβλιοθηκών πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής χρηματοδότησης και ανάπτυξης του δικτύου από το κράτος με ταυτόχρονη στελέχωση των βιβλιοθηκών με το αναγκαίο εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανταποκρινόμενος και σε σχετικό αίτημα των εκπροσώπων της «Πρωτοβουλίας» είπε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση του Βιβλίου και των Βιβλιοθηκών.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για όλους τους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών (Επίδαυρος, Μικρή Επίδαυρος, Ηρώδειο, Πειραιώς 260).

Ηλεκτρονικά η διακίνηση γίνεται στο tickets.aefestival.gr και www.ticketservices.gr. Ο μέγιστος αριθμός εισιτηρίων για κάθε συναλλαγή είναι τέσσερα. Φυσικά σημεία πώλησης είναι τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου) και τα καταστήματα «Public».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του οργανισμού, aefestival.gr. Οι παραστάσεις ξεκινούν την 1η Ιούνη στην Πειραιώς 260, που επαναλειτουργεί μετά από έναν χρόνο απουσίας εξαιτίας της πανδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ