ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση να διακόψει αμέσως τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ

Με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Τουμπάσι συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Είναι απαράδεκτη η εξίσωση του θύματος με τον θύτη.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει αμέσως τη στρατιωτική συνεργασία και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, που συνεχίζει ξεδιάντροπα να δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, του 2015».

Να σταματήσει η εξίσωση θύματος και θύτη

Ο Μ. Τουμπάσι στη δική του δήλωση σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οπως συνηθίζεται, η συνάντησή μας με τον σύντροφο Γενικό Γραμματέα και τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων ήταν μια ειλικρινής και καλή συνάντηση. Ακούσαμε λόγια απ' τα στελέχη του ΚΚΕ που εκφράζουν τη συνείδηση του ελληνικού λαού. Εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη με τον δίκαιο αγώνα και τη δική μας υπόθεση, και τον αγώνα των λαών της περιοχής ολόκληρης».

Πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε τη μη ικανοποίησή μας σε σχέση με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του ΥΠΕΞ, που εξισώνουν τον θύτη με το θύμα» και ότι «η ΕΕ με την επίσημη θέση της ζητούσε από μας, τα θύματα της κατοχής, να προχωρήσουμε στην προστασία ή υπεράσπιση της δύναμης κατοχής. Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, να σταματήσει η πολιτική υποκρισία και να εφαρμοστούν τα δικαιώματα του λαού, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφέρθηκε ακόμα στη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η ξεκάθαρη θέση περί λύσης δύο κρατών έρχεται διά μέσου της πλήρους αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτή η λύση στηρίζεται στις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας και στην ομόφωνη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου που έλαβε χώρα τον Δεκέμβρη του 2015. Και τον ενημέρωσε ότι η ΕΕ οφείλει, μαζί με τις ΗΠΑ, που μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να εργαστούν για την άμεση παύση των επιθέσεων του Ισραήλ σε όλη την Παλαιστίνη. Γιατί δεν υπάρχουν θύματα μόνο στη Γάζα, αλλά και στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη και στις παλαιστινιακές πόλεις εντός του Ισραήλ».

Συμπλήρωσε ότι κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης αναφέρθηκε «στο ζήτημα της εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Αναφέραμε αυτό το ζήτημα από την άποψη της προσοχής μας και του ενδιαφέροντός μας για τις φιλικές σχέσεις με τον ελληνικό λαό. Και ενημερώσαμε τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας ότι είναι σε εξέλιξη υποθέσεις σε βάρος των εγκλημάτων πολέμου σε βάρος του λαού μας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Και αν δεν είναι όλοι αυτοί οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα εγκληματίες σύμφωνα με τις υποθέσεις που βρίσκονται στο ΔΠΔ, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών έχουν διαπράξει ολοκληρωμένα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γι' αυτό θέλει προσοχή, με την έννοια των συνεπειών συνεργασίας με κράτος που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Μ. Τουμπάσι αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση που έχει καταθέσει μαζί με τον πρέσβη της Ιορδανίας στο ελληνικό ΥΠΕΞ για το ζήτημα του σχηματισμού μιας κοινής επιτροπής από Ιορδανία, Ελλάδα και Παλαιστίνη για την προστασία και υπεράσπιση των ακινήτων του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και για το αίτημα που μετέφερε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, να δεχτούν τα ελληνικά νοσοκομεία τραυματισμένα παιδιά από την Παλαιστίνη, που είναι αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων.

Κλείνοντας ευχαρίστησε ξανά το ΚΚΕ και τις μαζικές οργανώσεις που στέκονται αλληλέγγυοι στον Παλαιστινιακό λαό, τονίζοντας ότι «αυτή η αλληλεγγύη εκφράστηκε μέσω των κινητοποιήσεων που έγιναν και είναι σε εξέλιξη σε πόλεις της Ελλάδας. Είμαστε στο ίδιο χαράκωμα, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των λαών. Και μέσα από εσάς θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς μου στον ελληνικό λαό, που ξεσηκώνεται κατά των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ταξίδια και επαφές ως ευρωατλαντικός μαντατοφόρος

Στο Κάιρο βρέθηκε χτες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι.

Σε δήλωσή του κατόπιν ο Δένδιας είπε ότι ενημέρωσε τον Σ. Σούκρι για τις επαφές του με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη. Επίσης ότι ο Σούκρι τον ενημέρωσε για τις δικές τους - του Προέδρου Σίσι και του ιδίου - επαφές στο Παρίσι, και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αιγυπτιακή πλευρά για την κατάπαυση του πυρός. Εξέφρασε τέλος «συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Προηγούμενα, ο Ν. Δένδιας - όπως και ο πρωθυπουργός ξεχωριστά - συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας Badr bin Farhan Al-Saud, με τον οποίο επίσης συζήτησε τις «εξελίξεις στην περιοχή». Είχε, ακόμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά ότι «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τον υπαρκτό κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς και των ιδιαίτερα σημαντικών, αλλά παράλληλα ευαίσθητων, ισορροπιών που έχουν επιτευχθεί», ο Δένδιας επιδόθηκε σε έναν «μαραθώνιο επαφών», όπου βασικά παρουσίαζε το νέο έγκλημα του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Πέρα από τα μηνύματα που εξέπεμψε ήδη, όντας στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στο σύνολο των συνομιλητών του τη σημασία σταθεροποίησης της κατάστασης σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, η οποία μπορεί και συνομιλεί με το σύνολο των πλευρών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποτυπώνοντας τους ρόλους που θέλει να αναλάβει η ντόπια αστική τάξη ως ευρωατλαντικός «μαντατοφόρος» στον τέτοιο αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, και σε άλλο ένα σήμα στήριξης από μέρους των αστικών κομμάτων στο κράτος - δολοφόνο, η Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ της Βουλής είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Γ. Αμράνι, με αφορμή την ...επέτειο 31 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Δ. Καιρίδης, η γραμματέας της Ομάδας Ολυμπία Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και βουλευτές - μέλη, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση άκουσαν τον Ισραηλινό πρέσβη να τους... εξηγεί «τις δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ της Ισραηλινής Κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς».

Αλλα θέματα που τέθηκαν ήταν «οι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον αμυντικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και σε τομείς επενδύσεων, καινοτομίας, τεχνολογικής ανάπτυξης, τουρισμού και νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups).

Τέλος, στην προσπάθεια παρέμβασης σε άλλη μία ζώνη, χτες συνεδρίασε στην Αθήνα η λεγόμενη Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Λιβύης της Βουλής των Ελλήνων. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομάδας Γ. Κουμουτσάκος, ο αντιπρόεδρος της Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά. Την ομάδα ενημέρωσαν ο ειδικός απεσταλμένος του ΥΠΕΞ πρέσβης Χρισ. Λάζαρης, ο οποίος παρουσίασε τη «γενική θεώρηση των διμερών σχέσεων» και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη Ι. Σταματέκος που αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο πεδίο. Συμφωνήθηκε η ανάληψη, στο αμέσως προσεχές διάστημα, «δράσεων Δημόσιας Διπλωματίας» και επιβεβαιώθηκε η λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεσολαβεί στη Βουλγαρία για τη Β. Μακεδονία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρ. Ράντεφ είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να παίξει ρόλο επιταχυντή των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Επισήμως συζητήθηκαν η πορεία της πανδημίας και οι ενέργειες για την αντιμετώπισή της, καθώς επίσης η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η πρόοδος που συντελείται για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων στην ΕΕ. Εξέτασαν, επίσης, ζητήματα «διμερούς συνεργασίας», μεταξύ άλλων, στα πεδία της οικονομίας και της Ενέργειας.

Το «ζουμί» ωστόσο ήταν η κουβέντα που έκαναν για την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Μητσοτάκη να τονίζει τη «σημασία της προόδου στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των κριτηρίων που έχει θέσει η ΕΕ». Κι αυτό σε μια προσπάθεια να καμφθεί το βέτο της Σόφιας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα.

Θυμίζουμε, μια βδομάδα πριν, με τη ΝΔ να δίνει όρκους πίστης στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Z. Ζάεφ. Εκεί, και επισήμως, «επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας (...) με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ