ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21 ΜΑΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Οι άνθρωποι της Τέχνης δοκιμάζονται και φέτος σκληρά

Δ. Κουτσούμπας: Παλεύουμε για μια κοινωνία που θα τιμά την τέχνη και τους ανθρώπους της όλο το χρόνο

Από τη μουσική διαμαρτυρία του ΠΜΣ
Από τη μουσική διαμαρτυρία του ΠΜΣ
Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού, όπως έχει οριστεί η 21η Μάη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκει τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού να δοκιμάζονται σκληρά πάνω από ένα χρόνο. Δίχως να γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν και κυρίως με τι όρους, είναι πολλοί που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Με αφορμή αυτήν τη Μέρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Δηλώνουμε ακόμη μια φορά την απερίφραστη υποστήριξη του Κόμματός μας στους αγώνες των εργαζομένων στον Πολιτισμό, που για δεύτερη χρονιά συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία, την έλλειψη εισοδήματος, την έλλειψη επαφής με την τέχνη τους και το κοινό.

Ακόμη και οι λιγοστοί που με το μερικό άνοιγμα των χώρων έχουν εξασφαλίσει εργασία για τους επόμενους μήνες, αντιμετωπίζουν δραματική υποβάθμιση των όρων εργασίας τους: Τη μείωση αμοιβών, την επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών ως συγκαλυμμένη μορφή μισθωτής εργασίας, τον εξαναγκασμό σε παραχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τους για διαδικτυακές και τηλεοπτικές αναπαραγωγές του έργου τους στους επιχειρηματίες - παραγωγούς.

Τα μεγάλα προβλήματα των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζομένων στους τομείς της τέχνης είναι αναμενόμενα σε μια πολιτική που διευρύνει την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού μέσα από τις κατευθύνσεις της "εξωστρέφειας" και του "ψηφιακού μετασχηματισμού", για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Προπαντός, όμως, για να ανοίξει ο δρόμος, μέσα από τη στυγνή εκμετάλλευση της δημιουργικής δύναμης των καλλιτεχνών, για το μεγάλο φαγοπότι των συνδεόμενων με τον πολιτιστικό τομέα επιχειρηματικών ομίλων στο διαδίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον τουρισμό κ.α. Σ' αυτό το περίγραμμα ενισχύεται και ο ρόλος του Πολιτισμού στην ιδεολογική χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από νέες αντιδραστικές θεωρήσεις για το περιεχόμενο της τέχνης.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να παλεύει για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και γενικότερα των εργαζομένων στον Πολιτισμό στην εργασία, τη δημιουργία, τη διάδοση του έργου τους, αλλά και για το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων για πρόσβαση στην ποιοτική και προπαντός στην αφυπνιστική τέχνη. Παράλληλα, όμως, αγωνίζεται για να πολλαπλασιαστούν οι φωνές αμφισβήτησης όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά συνολικότερα του συστήματος της εκμετάλλευσης, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια κοινωνία που θα γιορτάζει, θα τιμά και θα αναγνωρίζει την τέχνη και τους ανθρώπους της όλο το χρόνο και όχι για μια μόνο μέρα».

Κινητοποίηση του ΠΜΣ

Την Παρασκευή το απόγευμα τα στενά κάτω από την Ακρόπολη γέμισαν μουσική. Μουσικοί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παρατάχθηκαν στα σκαλιά του Ηρωδείου, στέλνοντας μήνυμα ανάτασης και διεκδίκησης.

Μια μουσική σύμπραξη μεταξύ τζαζ και παραδοσιακής μουσικής. Η μελωδία του «Autumn Leaves» μπλέκεται με αυτή του παραδοσιακού κομματιού «Στο 'πα και στο ξαναλέω». Οι περαστικοί κοντοστέκονται ακούγοντας μουσική διά ζώσης, που τόσο τους έλειψε αυτόν τον ένα χρόνο και δηλώνουν την αμέριστη στήριξή τους στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού.

Ανάλογες μουσικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές γωνιές της Γης, καθώς η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία έχει απευθύνει κάλεσμα στα καλλιτεχνικά σωματεία να γίνει η Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού μέρα δράσης και διεκδίκησης.

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
Καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Την εναντίωσή τους στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς εκφράζουν οι κτηνίατροι. Οπως καταγγέλλει η «Πανεπιστημονική», το νομοσχέδιο αποτελεί «προϊόν υπόγειων συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης, ορισμένων φιλοζωικών οργανώσεων και οργανωμένων συμφερόντων, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη νομική κατοχύρωση της πρόσβασής τους στα κονδύλια του προγράμματος "Αργος" και στα αντίστοιχα κονδύλια των δήμων. Ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου Τσιρώνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου «είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης των κονδυλίων σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ», καταγγέλλει η «Πανεπιστημονική», εκφράζοντας την αντίθεσή της ιδιαίτερα στα εξής ζητήματα:

- Στην εμπλοκή ΝΠΙΔ και ΜΚΟ στη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με τους δήμους για την ανάληψη των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων.

- Στη δυνατότητα πρόσβασης ΝΠΙΔ και ΜΚΟ στη διαχείριση της ενιαίας πανελλαδικής πλατφόρμας υιοθεσιών. Η συγκεκριμένη διάταξη διαιωνίζει τις νοσηρές καταστάσεις που ζούμε χρόνια τώρα, με τα παραμάγαζα «εμπορίας» παρατημένων και κακοποιημένων ζώων στο διαδίκτυο και κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

- Στην καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή της στείρωσης των σκύλων, μέτρο που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ως μέσο για τον έλεγχο των αδέσποτων, μιας και αφορά δεσποζόμενα ζώα.

- Στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου με παράλληλη κατάργηση του μέχρι τώρα «φυσικού» βιβλιαρίου. Η υποχρεωτική καταγραφή σε αυτό όλων των κτηνιατρικών πράξεων δεν εξυπηρετεί καμία ιατρική σκοπιμότητα και η υποχρεωτικότητά του γεννά ερωτήματα κ.ά.

«Στον αντίποδα, αποτελεί ακόμα ζητούμενο η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων με πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων, νοσηλευτών, ζωοκόμων, διοικητικού προσωπικού, με λειτουργία κλινικής σε βάρδιες.

Σε αυτά θα πρέπει να περιθάλπονται υποχρεωτικά όλα τα αδέσποτα ζώα, ενώ πρόσβαση θα μπορούν να έχουν με τα ζώα τους και οι πολίτες που ανήκουν στα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών Πρόνοιας των οικείων δήμων. Η λειτουργία των δημοτικών κτηνιατρείων δεν θα πρέπει να είναι σε ανταποδοτική βάση».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Οι ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών Νοτιοδυτικής και Βορειοανατολικής Αθήνας, του Τομέα Κατασκευών, καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 24/5, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Οι ΚΟ Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών και Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες Αττικής του ΚΚΕ καλούν το Σάββατο 29/5, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα «Μy data & Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους. Ποιος ωφελείται πραγματικά;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο - Σκεπαστό Αττικής Οδού στον δήμο Μεταμόρφωσης (Γεωργίου Παπανδρέου & Γκινοσάτη, πλησίον σταθμού Προαστιακού Μεταμόρφωσης).

-- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση την Τρίτη 25/5, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στους Αμπελόκηπους, με ομιλήτρια την Ελένη Τσιτσιρούδη, στέλεχος του ΚΚΕ και τοπική σύμβουλο εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
  • Την Κυριακή 23 Μάη, η ΚΟ Υμηττού του ΚΚΕ, η Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ και το Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο Κάστρο του Υμηττού για τους τρεις ήρωες ΕΠΟΝίτες που έπεσαν εκεί, Δημήτρη Αυγέρη, Κωνσταντίνο Φολτόπουλο και Θάνο Κιοκμενίδη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Υμηττού και πορεία προς το Κάστρο.
  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την έναρξη του ένοπλου αγώνα ενάντια στη ναζιστική και φασιστική κατοχή από την Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, το Μάη του 1942, διοργανώνουν την Κυριακή 23 Μάη, στις 10.30 π.μ., η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Καταστροφές στη Λέσβο

Αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου να πιέσει την κυβέρνηση να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις στις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κατέθεσαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Περιοχές της Δυτ. Λέσβου, από τον Πολιχνίτο και την Καλλονή, έως την Ερεσό και τη Μήθυμνα, χτυπήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα και θυελλώδεις βοριάδες που σάρωσαν το νησί την Πέμπτη το βράδυ με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές σε ιδιωτική αλλά και σε δημόσια περιουσία.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ
Στη Σαουδική Αραβία, συνοδεία μαχητικών

Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει τη Δευτέρα ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος (η πρώτη επίσκεψη Ελληνα Α/ΓΕΕΘΑ στη χώρα), στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων («Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών») που άνοιξε τον δρόμο για να μετακινηθεί εκεί ελληνική συστοιχία «Patriot», με ομάδα δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί). Μαζί θα πάνε και 4 μαχητικά «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους συναδέλφους τους της σαουδαραβικής Αεροπορίας.

Περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιούχων

Σε περιφερειακές συσκέψεις των διοικήσεων των Σωματείων διά ζώσης, με όλα τα μέτρα προστασίας, προχωρούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Θράκη: Αλεξανδρούπολη, Δευτέρα 24/5, Επιμελητήριο, 10.30 π.μ. Ανατολική Μακεδονία: Καβάλα, Τρίτη 25/5, 10.30 π.μ., θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος». Πελοπόννησος: Πάτρα, Τρίτη 25/5, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία (Εργ. Κατοικίες) Ταραμπούρα - Ζαρουχλέικα. Τρίπολη, Τετάρτη 26/5, 6.30 μ.μ., Τάσου Σεχιώτη Β' Πάροδος (Σκακιέρα) Παλιά Κλωνατζίδικα. Κεντρική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 26/5, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Θεσσαλία: Βόλος, Πέμπτη 27/5, Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ. Τρίκαλα, Παρασκευή 28/5, Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ. Αιτωλοακαρνανία: Αγρίνιο, Πέμπτη 27/5, Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ. Ηπειρος: Πρέβεζα, Παρασκευή 28/5, Θεατράκι Πυροβολικού, 9.30 π.μ. Γιάννενα, Τρίτη 1/6, Θέατρο Σκάλας, 10.30 π.μ. Φθιώτιδα - Φωκίδα - Βοιωτία - Εύβοια: Λαμία, Τρίτη 1/6, Πολιτιστικό Κέντρο, 10.30 π.μ. Δυτική Μακεδονία: Κοζάνη, Τετάρτη 2/6, Αμφιθέατρο Αγίου Δημητρίου, 10.30 π.μ. Κρήτη: Ρέθυμνο, Παρασκευή 4/6, Θέατρο «Ερωφίλη», Κάστρο Φορτέτζα, 11 π.μ.

Συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ

Συνάντηση στο Σότσι θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, θα συζητήσουν περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, της οικονομικής συνεργασίας, των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, έχουν συμφωνήσει στο άνοιγμα ελληνικού προξενείου στο Σότσι, ενώ βασικό θέμα θα είναι και το άνοιγμα των πτήσεων για τους Ρώσους τουρίστες.

Σημειωτέον, την Παρασκευή, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, στον απόηχο των επισκέψεών του σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία και Αίγυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ