ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΠΟ ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Εκδήλωση με συγκέντρωση στον Τύμβο του Μαραθώνα και πορεία στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου έγιναν κατάθεση στεφάνων και ομιλία, πραγματοποίησε το Σάββατο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τη μέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη πριν από 58 χρόνια από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους, και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Παραβρέθηκαν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Στεφανίδης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, και ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα. Επίσης, παραβρέθηκε η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, η οποία κατέθεσε και στεφάνι, ενώ ακόμη στεφάνι κατέθεσαν ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, μαζί με τον εγγονό του αγωνιστή, Γρηγόρη.

Μιλώντας ο Σταύρος Τάσσος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Ο Γρηγόρης Λαμπράκης το 1963, και 12 χρόνια πριν, ο μόλις 23 ετών Νίκος Νικηφορίδης, αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πραγματική ειρήνη, ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα έξω και πάνω από το λαό, αλλά μέσα στο λαό, στα προβλήματα και τις αγωνίες του. Ηταν γέννημα - θρέμμα του λαού, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γνήσιος αντιιμπεριαλιστής που αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς και στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Συνέβαλε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος.

Οι αγώνες και η θυσία του δεν χωράνε σε εκδηλώσεις χρηματοδοτούμενες από τράπεζες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ούτε σε διαλέξεις και συζητήσεις από ιδρύματα και ΜΚΟ, που ένα και μοναδικό στόχο έχουν: Να "ξεπλύνουν" τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και να στοιχίσουν το λαό πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που επιδιώκει μερίδιο από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, στον ανταγωνισμό της με τις άλλες αστικές τάξεις, και ιδιαίτερα την τουρκική.

Θέλουν να κάνουν τον λαό συνένοχο και συμμέτοχο στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια και τις δράσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και στις αντιλαϊκές πολιτικές τους που τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Θέλουν να μας πείσουν ότι η πραγματική ειρήνη είναι συμβατή με τον ιμπεριαλισμό».

Στη Θεσσαλονίκη

Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποίησαν, το Σάββατο 22 Μάη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Η κατάθεση έγινε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στο σημείο όπου πριν από 58 χρόνια έπεφτε αιμόφυρτος από το χέρι των δολοφόνων του, για να καταλήξει λίγες μέρες αργότερα (27/5) στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στο χαιρετισμό του, ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου, αλλά και στις εξελίξεις σήμερα και δήλωσε την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Επίσης αναφέρθηκε στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της περιοχής και στον αναβαθμισμένο ρόλο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και τους κινδύνους για τον λαό της περιοχής.

Κάλεσε τον λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσουν τα στρατηγεία και οι βάσεις του θανάτου, για να γίνει η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαζική απάντηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες αντιιμπεριαλιστικής δράσης

Λάρισα
Λάρισα
«Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ - Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ήταν το μήνυμα που στάλθηκε από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα ενάντια στη μετατροπή της Θεσσαλίας σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Ταυτόχρονα, καταδικάστηκε το συνεχιζόμενο έγκλημα από το Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Στη Λάρισα η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ. Χαιρετισμοί έγιναν από το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γυναικών, τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών. Στην ομιλία της η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, αναφέρθηκε στη μετατροπή της περιοχής σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων με την εγκατάσταση αεροσκαφών των ΗΠΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης και ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, καλώντας «να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια ματώνει καθημερινά τη λαϊκή οικογένεια, προσπαθώντας να της φορτώσει ξανά τα σπασμένα της κρίσης και την πανδημία, και από την άλλη εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας σε θανάσιμες περιπέτειες».

Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία μέχρι την 1η Στρατιά.

Στην Καρδίτσα η πορεία ξεκίνησε από το Αθλητικό Πάρκο και οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών, κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στα Τρίκαλα η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Δημήτρη Μητροπάνου της Αγίας Μονής και κατέληξε στο κέντρο της πόλης.

Κινητοποίηση έγινε και την Πέμπτη στον Βόλο.

Οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στις οποίες καλούν ΕΕΔΥΕ, φορείς και σωματεία συνεχίζονται τις επόμενες μέρες:

Την Παρασκευή 28 Μάη στη Ρόδο.

Το Σάββατο 29 Μάη στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC.

Την Κυριακή 30 Μάη θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική μηχανοκίνητη πορεία στο Στεφανοβίκειο, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 11 το πρωί.

Συγκεντρώσεις την ίδια μέρα προγραμματίζονται επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Σάμο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Στη βάση δύο κρατών» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών», σημείωσε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος παράλληλα επιβεβαίωσε την ύπαρξη στα Κατεχόμενα τουρκικής βάσης με drones, επιχειρηματολογώντας ότι «σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και για να είσαι ισχυρός πρέπει να υπάρχεις με κάθε τρόπο, και στον αέρα, και στην ξηρά, και στη θάλασσα», ενώ ανήγγειλε ότι την 20ή Ιούλη (επέτειος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο) «θα είμαι στη βόρεια Κύπρο. Επειδή τα μηνύματα που θα δώσουμε από τη βόρεια Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο το νησί αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα» και κατέληξε: «Η Τουρκία δεν περιορίζεται σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, για μας Τουρκία είναι παντού».

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, όπου συζήτησαν «τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και στο Αφγανιστάν», ξεχωρίζοντας δηλαδή δύο πεδία κρίσιμων και σύνθετων παζαριών και εξελίξεων. Στο πλαίσιο δε της ενίσχυσης της «βορειοατλαντικής συνοχής», η Ουάσιγκτον δεν παρέλειψε να σημειώσει «τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επέκρινε ξανά την ελληνική κυβέρνηση για πράξεις και λόγια που «υπονομεύουν το έργο που γίνεται και τη θετική πορεία».

Την ίδια στιγμή, τη «καχυποψία» που παραμένει στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που με αφορμή τις αμερικανικές κατηγορίες για τη στάση της Αγκυρας στην Παλαιστίνη έσπευσε να πει πως «αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρό μας για αντισημιτισμό, έχουν στη χώρα τους τον ηγέτη της απόπειρας πραξικοπήματος (...) Την απόπειρα πραξικοπήματος δεν την οργανώσαμε εμείς, αλλά έγινε με δικές τους εντολές...».

ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία αμερικανικού ελικοπτεροφόρου

«Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!». Με αυτό το σύνθημα η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 27/5, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με αφορμή τον ελλιμενισμό στο λιμάνι της Σούδας του ελικοπτεροφόρου «USS Iwo Jima» του αμερικανικού 6ου Στόλου.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Σπύρος Αγριμάκης, Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Βάζει πλάτη στη μετατροπή της πόλης σε δολοφονικό ορμητήριο

Για ακόμη μια φορά, η δημοτική αρχή Λάρισας, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, απέδειξε ότι βάζει πλάτη για να μετατραπεί η πόλη σε δολοφονικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, απέναντι στο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών «F-15» στην 110 Πτέρυγα Μάχης, αναμάσησαν τη γνωστή καραμέλα ότι δήθεν το Δημοτικό Συμβούλιο «δεν μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική», ότι αυτές είναι διακρατικές συμφωνίες που «απορρέουν από υποχρεώσεις για τη χώρα». Παρόμοια στάση κράτησαν και στο θέμα της καταδίκης των δολοφονικών επιθέσεων του κράτους του Ισραήλ στο λαό της Παλαιστίνης, όπου εξίσωσαν το θύμα με το θύτη.

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η στάση τους αυτή απέδειξε για άλλη μια φορά τη σύγκλιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων είτε έχουν τον μανδύα του "ανεξάρτητου και του αυτοδιοικητικού" είτε όχι στα Δημοτικά Συμβούλια. Απέδειξε ότι στα κρίσιμα για την άρχουσα τάξη της χώρας, δηλαδή τον στόχο για τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, υπερασπίζονται όλοι τους το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ