Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΠΟ ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Εκδήλωση με συγκέντρωση στον Τύμβο του Μαραθώνα και πορεία στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου έγιναν κατάθεση στεφάνων και ομιλία, πραγματοποίησε το Σάββατο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τη μέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη πριν από 58 χρόνια από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους, και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Παραβρέθηκαν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Στεφανίδης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, και ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βαρνάβα. Επίσης, παραβρέθηκε η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, η οποία κατέθεσε και στεφάνι, ενώ ακόμη στεφάνι κατέθεσαν ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, μαζί με τον εγγονό του αγωνιστή, Γρηγόρη.

Μιλώντας ο Σταύρος Τάσσος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Ο Γρηγόρης Λαμπράκης το 1963, και 12 χρόνια πριν, ο μόλις 23 ετών Νίκος Νικηφορίδης, αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πραγματική ειρήνη, ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα έξω και πάνω από το λαό, αλλά μέσα στο λαό, στα προβλήματα και τις αγωνίες του. Ηταν γέννημα - θρέμμα του λαού, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γνήσιος αντιιμπεριαλιστής που αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς και στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Συνέβαλε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος.

Οι αγώνες και η θυσία του δεν χωράνε σε εκδηλώσεις χρηματοδοτούμενες από τράπεζες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ούτε σε διαλέξεις και συζητήσεις από ιδρύματα και ΜΚΟ, που ένα και μοναδικό στόχο έχουν: Να "ξεπλύνουν" τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και να στοιχίσουν το λαό πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που επιδιώκει μερίδιο από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, στον ανταγωνισμό της με τις άλλες αστικές τάξεις, και ιδιαίτερα την τουρκική.

Θέλουν να κάνουν τον λαό συνένοχο και συμμέτοχο στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια και τις δράσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και στις αντιλαϊκές πολιτικές τους που τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Θέλουν να μας πείσουν ότι η πραγματική ειρήνη είναι συμβατή με τον ιμπεριαλισμό».

Στη Θεσσαλονίκη

Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποίησαν, το Σάββατο 22 Μάη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Η κατάθεση έγινε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στο σημείο όπου πριν από 58 χρόνια έπεφτε αιμόφυρτος από το χέρι των δολοφόνων του, για να καταλήξει λίγες μέρες αργότερα (27/5) στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στο χαιρετισμό του, ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου, αλλά και στις εξελίξεις σήμερα και δήλωσε την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Επίσης αναφέρθηκε στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της περιοχής και στον αναβαθμισμένο ρόλο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και τους κινδύνους για τον λαό της περιοχής.

Κάλεσε τον λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσουν τα στρατηγεία και οι βάσεις του θανάτου, για να γίνει η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ