Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η εποποιία που έγραψαν οι λαοί φωτίζει το μέγεθος της δύναμής τους

Ανακοίνωση για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, που έχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση θυμίζει ότι η άμυνα του νησιού επί της ουσίας δεν οργανώθηκε και δεν στηρίχτηκε ούτε από το επίσημο αστικό ελληνικό κράτος, ούτε από το βρετανικό Επιτελείο Στρατού, παρόλο που είχαν στη διάθεσή τους 6 μήνες να μετατρέψουν την Κρήτη σε απόρθητο φρούριο. «Το γεγονός ότι δεν στηρίχτηκε οργανωμένα η λαϊκή αυτενέργεια δείχνει την απέχθεια και τον φόβο των αστικών δυνάμεων απέναντι στον παλλαϊκό ξεσηκωμό, τη λαϊκή αντίσταση! Αποδεικνύει απ' την άλλη ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στις αστικές κυβερνήσεις, στα αστικά κόμματα και στην τάξη τους», σημειώνεται.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών για την υπεράσπιση της Κρήτης, παρά τα πλήγματα που είχε δεχθεί από τη μεταξική δικτατορία. Καθοριστική συμβολή στη Μάχη της Κρήτης, στην έναρξη του αντιστασιακού αγώνα, είχαν οι 9 κομμουνιστές που απέδρασαν στις αρχές του Μάη 1941 από τη Φολέγανδρο, με επικεφαλής τον Στέργιο Αναστασιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από κοινού με τους 8 κομμουνιστές που απέδρασαν στα τέλη Μάη του 1941 από τη Γαύδο, πρωτοστατούν στην οργάνωση Παγκρήτιου Αντιστασιακού Μετώπου (ΠΑΜ, μετονομάστηκε σε ΕΑΜ μετά την ίδρυσή του) και της Παγκρήτιας Οργάνωσης Ελεύθερων Νέων (ΠΟΕΝ μετονομάστηκε σε ΕΠΟΝ μετά την ίδρυσή της).

«Το ΚΚΕ είναι περήφανο που υπήρξε εμπνευστής, οργανωτής και κύριος αιμοδότης της επικής ΕΑΜικής Αντίστασης του λαού μας» υπογραμμίζει η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, η ΕΠ Κρήτης καταγγέλλει την απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης να καθιερωθεί η 10η Μάη ως τοπική επέτειος στην Κρήτη. Τη μέρα δηλαδή που οι Αγγλοι, η αστική τάξη του νησιού και οι ντόπιοι συνεργάτες των ναζί συμφώνησαν με τον κατακτητή να μείνουν τα ναζιστικά στρατεύματα μέχρι και τον Ιούλη του 1945 στον Νομό Χανίων, με στόχο την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

«Τέτοιες ενέργειες είναι που ρίχνουν νερό στον μύλο διαφόρων νεοναζιστικών οργανώσεων, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με την απόπειρα της οργάνωσης με την επωνυμία "Ευρωπαϊκή Ενωση Αλεξιπτωτιστών" που προγραμμάτιζε φασιστοσύναξη στα Χανιά, με στόχο να τιμήσει τη "γενναιότητα" των ναζί που υλοποίησαν την επίθεση στο Μάλεμε», καταγγέλλει η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η εποποιία που έγραψαν οι λαοί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνη που έγραψε ο κρητικός λαός στη Μάχη της Κρήτης φωτίζει σήμερα το αξεπέραστο μέγεθος της δύναμής τους, όταν βγαίνουν στο προσκήνιο της Ιστορίας. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει να δοκιμάσουν οι λαοί, για να απαλλαγούν από τον καπιταλισμό που γεννά και θρέφει τις κρίσεις, τον ναζισμό - φασισμό, προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Για να δώσουμε οριστική απάντηση στο επίκαιρο ερώτημα: "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ