Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εκδήλωση στην «Καλύβα του Στεφανή»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην «Καλύβα του Στεφανή», έξω από τη Σπερχειάδα, πραγματοποίησαν η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συγγενείς αγωνιστών. Την Κυριακή 23 Μάη το πρωί συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό χώρο για να τιμήσουν το ξεκίνημα - νύχτα 25 προς 26/5/1942 - της πρώτης ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη.

Είχε προηγηθεί, 14 Μάη, στη Λαμία, σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ από Φθιώτιδα και Φωκίδα στο σπίτι του κομμουνιστή καπνεργάτη Μήτσου Μυρεσιώτη. Εκεί αποφασίστηκε να ξεκινήσουν δύο ανταρτοομάδες. Η μία στον τομέα Φθιώτιδας - Δομοκού - Ευρυτανίας και η άλλη στον τομέα Λοκρίδας - Παρνασσίδας. Εκεί καθορίστηκε ο θεσμός της 3μελούς διοίκησης - στρατιωτικοί, πολιτικοί, καπεταναίοι - από την ανταρτοομάδα μέχρι την ανώτατη διοίκηση. Εκεί ονομάστηκε ο Θανάσης Κλάρας ταγματάρχης Πυροβολικού και βγήκε με το ψευδώνυμο Αρης Βελουχιώτης.

Ελάχιστες μέρες μετά, ο Αρης έφτασε στην περιοχή της Σπερχειάδας, πήρε μέρος σε διαδοχικές συσκέψεις για τη σύνθεση της πρώτης ανταρτοομάδας, τον εξοπλισμό της και την επιμελητεία. Ετσι κατέληξε στην «Καλύβα του Στεφανή», που από ταπεινό καλύβι έγινε ιστορικό μνημείο - σύμβολο. Κι από εκεί ξεκίνησαν συνολικά 15 αντάρτες για το βουνό. Εκαναν την πρώτη τους στρατιωτική εμφάνιση στη Δομνίστα Ευρυτανίας στις 7 Ιουλίου. Η λαμπρή πορεία του ΕΛΑΣ είχε ξεκινήσει να γράφεται με χρυσά γράμματα.

Στην εκδήλωση της Κυριακής χαιρετισμό απηύθυνε το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ και την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας, Χρήστος Φουσέκης. Μετά τη σιγή ενός λεπτού, στεφάνια κατέθεσαν ο Δημήτρης Μπατζάκας εκ μέρους του Παραρτήματος, ο Κώστας Μπασδέκης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και η Γεωργία Φούντα από το ΤΣ της ΚΝΕ. Από την «Καλύβα του Στεφανή» οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στο νεκροταφείο της Σπερχειάδας, όπου βρίσκεται κοινός τάφος με τα οστά των τελευταίων μαχητών του ΔΣΕ στα ορεινά της Φθιώτιδας, που εξοντώθηκαν από τα αποσπάσματα και τις ενέδρες μετά την υποχώρηση του κορμού του ΔΣΕ στις γειτονικές σοσιαλιστικές χώρες. Εγινε προσκλητήριο νεκρών και κατατέθηκε στεφάνι.

Τέλος, στη μικρή πλατεία της Σπερχειάδας, μπροστά στην προτομή του Αρη αναγνώστηκε ο όρκος των μαχητών του ΕΛΑΣ και κατατέθηκε ανθοδέσμη στη μνήμη όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Ο συγκεντρωμένοι έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στη Λαμία στις συγκεντρώσεις και την πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα για τα Εργασιακά, που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για κομμουνιστή βουλευτή στη Φθιώτιδα (2023-06-07 00:00:00.0)
Στις 29 Μάη η εκδήλωση στην Καλύβα Στεφανή (2022-05-28 00:00:00.0)
Ο «Αρης» σε Βόλο, Κατερίνη και Σπερχειάδα (2018-09-06 00:00:00.0)
Διήμερο εκδηλώσεων στη Σπερχειάδα (2017-05-06 00:00:00.0)
Διήμερο εκδηλώσεων στη Σπερχειάδα (2017-05-04 00:00:00.0)
Επίκαιρο το μήνυμα της Αντίστασης (2001-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ