Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Απύθμενη υποκρισία για τις κυνικές δηλώσεις Λασκαρίδη

Με μια δήλωση ωμού κυνισμού, τροφοδοτούμενου από την πολιτική προκλητικής ενίσχυσης του σιναφιού του, ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης περιέγραψε τις σχέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δείχνοντας και το ποιος έχει την πραγματική εξουσία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για τις «πράσινες» αλλαγές στη ναυτιλία και τις σφοδρές επιχειρηματικές και γεωπολιτικές κόντρες που τις συνοδεύουν, σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι της λέει η Ενωση Εφοπλιστών να κάνει (...) Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Ενδεικτική ήταν και η «αμηχανία» του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, όταν στο πλαίσιο του ίδιου ντοκιμαντέρ κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσει τις δηλώσεις και αντί άλλου σχολίου δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλία ώστε να έχει τόσο μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία»!

Πέρα από την ωμότητα των εκφράσεων του Π. Λασκαρίδη, η παραδοχή του ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι τους υπαγορεύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι γεγονός αναντίρρητο. Από αυτήν την άποψη, η υποκρισία φτάνει στο απώγειο όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη κάνει λόγο για «απαράδεκτες δηλώσεις» ή όταν ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρεται σε «ντροπιαστική αμηχανία».

Κι αυτό γιατί είναι γεγονός ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν περίπου 60 φοροαπαλλαγές, μάλιστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε ο συντελεστής των διανεμόμενων κερδών των εταιρειών στο χρηματιστήριο από 15% σε 10%, για να έρθει μετά η ΝΔ να τον κατεβάσει στο 5%!

Εχει επίσης καταργηθεί κάθε είδους φόρος στον εξοπλισμό του πλοίου, δεν φορολογούνται με βάση τα κέρδη τους αλλά με βάση το τονάζ (χωρητικότητα σε τόνους) των πλοίων τους, ενώ ακόμα και το ψιχίο των 10 - 15 ευρώ τη μέρα ανά μονάδα πλοίου έχει εθελοντικό χαρακτήρα, αν θέλουν δηλαδή το αποδίδουν!

Επιπλέον, οι ποντοπόροι εφοπλιστές είναι και απαλλαγμένοι από ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πέρυσι η ΝΔ κατάργησε τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση συνολικά των ΣΣΕ στον κλάδο! Για να μη μιλήσουμε συνολικά για τις συνθήκες εργασίας στα καράβια τους.

Πέραν αυτών απολαμβάνουν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και κάθε είδους ενίσχυση π.χ. οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας ξεκοκάλισαν μέσα στην πανδημία 300 εκατομμύρια ευρώ!

Ενώ όλοι αυτοί - που σήμερα κάνουν τους «θιγμένους» - μαζί περιφρούρησαν σαν κόρη οφθαλμού το άρθρο 107 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τα εφοπλιστικά προνόμια, απορρίπτοντας κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ