Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στην Επιτροπή της Βουλής οι αντιδραστικές αλλαγές

Eurokinissi

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση που με πρόσχημα τα ζητήματα «κυβερνησιμότητας» επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που - ανάμεσα σε άλλα - καθιστά την πρώτη δύναμη σε δήμους και Περιφέρειες παντοδύναμη, με ένα ποσοστό 43%. Χτες, εξέφρασαν γνώμη επί του νομοσχεδίου αρμόδιοι φορείς, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Αυτό που υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο εκλογικό σύστημα καθώς και με τις νέες αντιδραστικές προσαρμογές που έφερε ή προετοιμάζεται να φέρει στην Τοπική Διοίκηση το επόμενο διάστημα, είναι η επιδίωξη το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του να εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά και ενιαία τις γρήγορες μεταβολές των αναγκών και προτεραιοτήτων του μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Το όριο εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο. Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές. Εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών. Εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο. Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου 2023 για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτέμβρη του ίδιου έτους για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο. Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των Συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών τους.

Με το νέο εκλογικό σύστημα της ΝΔ έρχονται να προστεθούν μια σειρά άθλιων περιορισμών και αποκλεισμών, ενώ ενισχύεται το αστικό δίπολο και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης. Τον ίδιο στόχο, με διαφορετικό τρόπο, εξυπηρετούσε και το εκλογικό σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούσε τον εκβιαστικό χαρακτήρα του β' γύρου και προωθούσε την ενσωμάτωση στην αστική στρατηγική, γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου / περιφερειάρχη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση ο Α' αντιπρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ανέφερε πως «το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς, όπως ανέφερε, επιλύει μία σειρά ζητημάτων που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής. «Αποτέλεσμα της εφαρμογής του μοντέλου της "απλής αναλογικής" ήταν περιπτώσεις όπου ο περιφερειάρχης να μην έχει την πλειοψηφία στο ανώτατο βουλευόμενο - αποφασιστικό όργανο της Περιφέρειας και, κατά συνέπεια, να στερείται της δυνατότητας άσκησης της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκε από το εκλογικό σώμα. Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αίρεται το ως άνω αδιέξοδο και διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των Περιφερειών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, το ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» είναι στην πραγματικότητα το πρόσχημα, προκειμένου να επαναφέρει η κυβέρνηση ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη - με ένα ποσοστό 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τέτοιο ποσοστό θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό για να προκηρύξει απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ