ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση αποκατάσταση της δασικής περιοχής που κάηκε σε Κορινθία και Δυτ. Αττική

Την άμεση αποκατάσταση και ολοκληρωμένη προστασία της δασικής περιοχής που κατέστρεψε η πρόσφατη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά, αναφέρει: «Στην πρόσφατη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και εξαπλώθηκε στις περιοχές Βαμβακιές, Μαυρολίμνη και Μάζι στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου και Κάτω Πευκενέα Μεγάρων κάηκαν συνολικά πάνω από 71.000 στρέμματα δάσους χαλεπίου πεύκης. Η καταστροφή αυτή ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας γενικά και ιδιαίτερα της διαχείρισης του συγκεκριμένου κρατικού δάσους που κάηκε και έχει παραχωρηθεί κατά το παρελθόν για ρητινοσυλλογή.

Δεν υπάρχει στο πλαίσιο της διαχείρισης καμιά σχετική και αναγκαία μελέτη αντιπυρικής προστασίας από το αρμόδιο Δασαρχείο, η οποία θα έπρεπε να προβλέπει τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στην εν λόγω περιοχή. Πολύ περισσότερο η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης του δάσους έγινε ακόμη πιο αποκαλυπτική από το μέγεθος της καταστροφής.

Οι καμένες εκτάσεις χρήζουν άμεσης και ολοκληρωμένης προστασίας και ρητής απαγόρευσης κάθε άλλης χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Πολύ περισσότερο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας απόψεις αλλά και φωτογραφικό υλικό περιπτώσεων καμένων δασών που ένα χρόνο μετά την πύρινη καταστροφή τους "αναδασώθηκαν" με πάρκα ανεμογεννητριών.

Εχοντας ως δεδομένο ότι το εν λόγω καμένο πλέον δασικό οικοσύστημα πρέπει άμεσα να προστατευθεί τόσο με άμεσα μέτρα ανάσχεσης πλημμυρών με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, όσο και με τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας και του δάσους που κάηκε και του δάσους που απέμεινε αλλά στο οποίο επικρατούν οι ίδιες δυσμενείς συνθήκες.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε: Να εξασφαλιστούν συνολικά η αποκατάσταση του δάσους, η υλοποίηση μελέτης διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια και το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, δεδομένου ότι στο Δασαρχείο Μεγάρων υπηρετεί μόνο ένας δασολόγος (ή δασάρχης) και δεν υπάρχει ως εκ τούτου η δυνατότητα υλοποίησης οποιασδήποτε σχετικής και απαραίτητης μελέτης. Να απαγορεύσει πλήρως την εγκατάσταση ΑΠΕ και ιδιαίτερα ανεμογεννητριών σε όλα τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις της Ελλάδας, αλλά και στο συγκεκριμένο δάσος».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΩΡΩΠΟΥ
Μέτρα τώρα για τη δασοπροστασία

Το ζήτημα του σχεδιασμού και της λήψης μέτρων για την αντιπυρική περίοδο θέτουν με παρέμβασή τους οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Ωρωπό, καλώντας τον λαό της περιοχής σε συναγερμό, καταγγέλλοντας ότι η δημοτική αρχή δεν παίρνει κανένα μέτρο. Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει με έμφαση:

«Ο λαός της περιοχής μας γνωρίζει πολύ καλά ότι μεγάλα συμφέροντα καραδοκούν για να ''πατήσουν πόδι'' στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και να ιδιοποιηθούν τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Η διαχρονικά πολύ άσχημη κατάσταση της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, των υποδομών προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς και συνολικά της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από φυσικές και άλλες καταστροφές στον δήμο μας οφείλεται στην εγκληματική πολιτική που ασκείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και τις δημοτικές αρχές, που αντιμετωπίζουν την πολιτική προστασία ως κόστος. Είναι η πολιτική που έχει για θεό τα κέρδη των εργολάβων. Στα κέρδη αυτά δεν χωράνε μέτρα προστασίας του λαού από φυσικά φαινόμενα και κάθε κοινωνική ανάγκη μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Γι' αυτό είναι υποστελεχωμένες και χωρίς εξοπλισμό οι δομές πολιτικής προστασίας του κράτους, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Ωρωπού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, γινόμαστε μάρτυρες μικρότερων ή μεγαλύτερων καταστροφών».

Κατήγγειλε επίσης ως πρόκληση τη φιέστα του δημάρχου Ωρωπού με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά πριν από λίγες μέρες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, για να «συντονίσουν» εργασίες δασοπροστασίας, «χωρίς μελέτη και σχεδιασμό, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί μήνες πριν». Επιπλέον, σημειώνει ότι το ποσό των 185.000 ευρώ για δασοπροστασία που δόθηκε δεν επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και καταλήγει ότι ο λαός πρέπει να απαιτήσει άμεσα μέτρα και ενίσχυση των υποδομών και ταυτόχρονα «να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο, αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και εγκαταλειμμένες περιοχές, σχολεία κ.α.

Πρόσληψη μόνιμων δασολόγων ώστε να εκπονηθούν μελέτες για την προστασία και διατήρηση των δασών της περιοχής μας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Οχι στην παράδοση του Παγγαίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Την αντίθεσή της στα σχέδια της διοίκησης του δήμου να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω εκμίσθωσης, 1.000 στρέμματα στην περιοχή της Κορμίστας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμφίπολης Σερρών.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη στις 17 Μάη, συζητήθηκε η πρόταση για την παραχώρηση - εκμίσθωση 1.000 στρεμμάτων για 25 χρόνια, με δικαίωμα για μονομερή ανανέωση από την πλευρά της εταιρείας για άλλα 25 χρόνια. Μάλιστα, προκειμένου η διοίκηση του δήμου να εξασφαλίσει τη συναίνεση του λαού της περιοχής, χρησιμοποιεί ως «τυράκι στη φάκα» τις ελάχιστες και για μικρό χρονικό διάστημα θέσεις εργασίας που πιθανά να υπάρξουν, όταν είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Επιπλέον αναφέρει τα ανταποδοτικά που ίσως εξασφαλίσουν από την εταιρεία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμφίπολης καλεί τον λαό της περιοχής να αντιδράσει και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που όπως αναφέρει θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή του ορεινού όγκου και σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων. «Η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί θα είναι τεράστια και θα επηρεάσει τόσο το ίδιο το χωριό, όσο και τα όμορα χωριά σε αυτό. Αμεσες θα είναι οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την κτηνοτροφία και τη γεωργία:

Αφαίρεση βοσκοτόπων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους). Καταστροφή της βλάστησης και αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους που θα επιφέρει πλημμύρες και κατολισθήσεις, καθώς δεν θα συγκρατούνται τα νερά της βροχής. Το κλίμα θα γίνει πιο ζεστό. Τα ζώα και τα πουλιά θα εξαφανιστούν, οι πηγές του νερού θα καταστραφούν. Το φυσικό τοπίο της περιοχής θα αντικατασταθεί από την όψη "τζαμαρίας" για μισό τουλάχιστον αιώνα.

Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή. Ενώ η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή η δυνατότητα αγοράς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να αλλάξει για τους κατοίκους», σημειώνει.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Εθεσε το θέμα της δομής προσφύγων στον Ελαιώνα

Το ζήτημα της μετατροπής της δομής προσφύγων του Ελαιώνα σε Εθνικό Κέντρο Ενταξης, που προωθεί η κυβέρνηση και προφανώς έχει και τη σύμφωνη γνώμη του δήμου, έθεσε ανάμεσα σε άλλα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 24/5 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας. Σημείωσε συγκεκριμένα: «Να θυμίσω για το καθεστώς της δομής του Ελαιώνα ότι λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια ως προσωρινή δομή, με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ανανεώνουν την προσωρινή χρήση της, εφαρμόζοντας σαν μορφή ένταξης προσφύγων τα κοντέινερ και την άθλια κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει με το στοίβαγμα σε σκηνές, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας. Θεωρούμε ότι αυτή η λογική με την οποία δρα η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή δημιουργώντας τετελεσμένα και προβάλλοντας αυτά σαν μια προοδευτική πολιτική διαχείρισης του κρίσιμου προσφυγικού προβλήματος, είναι απαράδεκτη. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα και να ενημερωθεί για το πώς προέκυψε αυτή η συμφωνία, τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για τη λειτουργία της δομής του Ελαιώνα και αν θα συνεχίσει και την επόμενη δεκαετία η κατάσταση να γίνεται η ένταξη και η παραμονή των αιτούντων άσυλο με όρους κοντέινερ και με όρους που υποτίθεται ήταν έκτακτοι όταν φτιάχτηκε».

Το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που εγκλωβίζονται στη χώρα μας ενώ επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες, προωθείται και με το νέο αντιμεταναστευτικό σύμφωνο που βρίσκεται σε διαδικασία παζαριών στην ΕΕ. Χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Επίτροπου για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» και αντιπροέδρου της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά, που έθεσε το ζήτημα της «αυστηρής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τον περιορισμό των αφίξεων» με την ενίσχυση της Frontex. Αλλωστε, και ο Ελληνας πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή που συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες αυτού του στρατιωτικοπολιτικού κατασταλτικού σχηματισμού στη μείωση των ροών των προσφύγων και μεταναστών, ενώ όσοι θα φτάνουν στη χώρα μας θα κλείνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ που δημιουργούνται στα νησιά του Αιγαίου, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των λαϊκών οργανώσεων.

Σε δεύτερο βαθμό η δίκη της «Siemens»

Με την κατηγορία ότι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο μέσα από τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και την εμπλοκή των αποκαλούμενων «μαύρων ταμείων» της «Siemens» θα βρεθούν στις 3 Σεπτέμβρη οι δεκάδες κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα διεξαχθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου. Ηδη πάντως από το πρωτόδικο δικαστήριο έχει τεθεί ζήτημα παραγραφής για ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών, αφού η υπόθεση βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Από τους αρχικά 64 κατηγορούμενους, τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη για 54, καθώς οι άλλοι δέκα είχαν πεθάνει. Σε πρώτο βαθμό ύστερα από ακροαματική διαδικασία περίπου 2 χρόνων καταδικάστηκαν 22 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της «Siemens Hellas», Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της «Siemens» Γερμανίας, Χάινριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ